Ο Γ. Παπακωνσταντίνου για την κρίση χρέους

Ο Γ. Παπακωνσταντίνου για την κρίση χρέους

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ως εργαλείο στην καταπολέμηση του λαϊκισμού, «που εξακολουθούμε να ζούμε και σήμερα» στην Ελλάδα, παρουσίασε το βιβλίο του «Game Over» (Εκδόσεις Παπαδόπουλος) ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, σε εκδήλωση χθες το βράδυ στο Iδρυμα Κακογιάννη. Οπως είπε ο πρώην υπουργός Οικονομικών, το βιβλίο –ένα χρονικό της ελληνικής κρίσης χρέους μέσα από τα μάτια ενός εκ των βασικών πρωταγωνιστών της– το ξεκίνησε μετά τις διπλές εκλογές του 2012 «από βαθύτατα προσωπική ανάγκη», αλλά και γιατί μεγάλο μέρος της συζήτησης για το τι συνέβη στη χώρα «γίνεται ερήμην των γεγονότων». Μιλώντας για τη δικαστική του περιπέτεια, ο κ. Παπακωνσταντίνου παρατήρησε ότι το μόνο θετικό που κρατά από αυτήν «την εξαιρετικά επώδυνη περίοδο» είναι ότι καθυστέρησε την έκδοση του βιβλίου. Η υποδοχή του θα ήταν πολύ διαφορετική το 2013, εκτίμησε, όταν υπήρχαν ακόμα προσδοκίες εναλλακτικών λύσεων βασισμένων στη στιβαρή διαπραγμάτευση.

Ο Πίτερ Σπίγκελ, διευθυντής σύνταξης των Financial Times και μέχρι πρότινος επικεφαλής ανταποκριτής της εφημερίδας στις Βρυξέλλες, κινήθηκε στην ίδια γραμμή. Είπε ότι αυτή η «μυθολογία» της επαναδιαπραγμάτευσης ήταν μία «ασθένεια» που έπληξε τον έναν μετά τον άλλο τους διαδόχους των κ. Παπακωνσταντίνου και Παπανδρέου, από τον Ευ. Βενιζέλο ώς τον Αντ. Σαμαρά και τον Αλ. Τσίπρα. Η διαφορά, όπως είπε, ήταν ότι οι δύο πρώτοι έμαθαν το μάθημά τους αμέσως, ενώ για τον τελευταίο χρειάστηκαν έξι μήνες, «με τρομακτικά καταστροφικές συνέπειες για τη χώρα». Ο κ. Σπίγκελ δήλωσε ανίκανος να κατανοήσει γιατί, στην ελληνική αφήγηση για την κρίση, εξακολουθούν οι κ. Παπανδρέου και Παπακωνσταντίνου να έχουν τον ρόλο των «διαβόλων». Ο κ. Παπανδρέου ήταν εκεί και είχε χειροκροτηθεί θερμά όταν είχε εισέλθει στην αίθουσα.

Ο καθηγητής Γιώργος Παγουλάτος μίλησε για «συναρπαστικό αφήγημα», που, παρότι δεν είναι αντικειμενικό, διαθέτει «στιβαρά επιχειρήματα». Μίλησε για τις «αντιμνημονιακές περγαμηνές», που επί της κυβέρνησης Παπανδρέου «έχτισαν πολιτικές καριέρες, άλλα έφερναν πάντα φουσκωμένο τον λογαριασμό». «Η κοινωνία ξέχασε τους εμπρηστές και έστρεψε την οργή της κατά των πυροσβεστών». Τη συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος Παύλος Τσίμας. Aκολούθησε μία πιο ελεύθερη συνομιλία μεταξύ του συγγραφέα και του Χρήστου Χωμενίδη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή