Εισιτήριο για τα ΑΕΙ το απολυτήριο

Εισιτήριο για τα ΑΕΙ το απολυτήριο

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οσο λιγότερες σχολές τόσο καλύτερα! Η Επιτροπή Εθνικού και Κοινωνικού Διαλόγου προτείνει την καθιέρωση συντελεστή που θα επιβραβεύει όσους μαθητές είναι στοχοπροσηλωμένοι στα 17 τους.

Συγκεκριμένα, για την εισαγωγή στα ΑΕΙ/ΤΕΙ θα μετρά το Εθνικό Απολυτήριο, ενώ θα εισαχθεί ο συντελεστής βαρύτητας των επιλογών του υποψηφίου, που θα επιβραβεύει τις 10 πρώτες επιλογές των υποψηφίων. Ιδού πώς το διευκρινίζει η έκθεση: «Αν ένας φοιτητής επιλέξει μόνο ένα τμήμα ΑΕΙ/ΤΕΙ, θα επιβραβεύεται με τον μέγιστο συντελεστή βαρύτητας (100%) για την επιλογή του και αποκτά ισχυρό προβάδισμα έναντι όλων των άλλων. Αν επιλέξει δύο τμήματα, τότε οι συντελεστές διαφοροποιούνται σε 65% για την πρώτη επιλογή του και 35% για τη δεύτερη, αν επιλέξει τρία τμήματα τότε επιμερίζεται σε 55% για την πρώτη επιλογή, 30% για τη δεύτερη και 15% για την τρίτη. Ο συντελεστής βαρύτητας συνεχίζει να δίνει φθίνουσες τιμές ακόμη και για τον φοιτητή που θέλει να περιλάβει 10 επιλογές τμημάτων, μετά τις οποίες γίνεται μηδενικός.

Επομένως, ανάμεσα σε δύο υποψηφίους που έχουν ένα τμήμα ως πρώτη επιλογή, ο συντελεστής της πρώτης επιλογής εκείνου που δηλώνει λιγότερες επιλογές (εμφανίζεται με μεγαλύτερη βεβαιότητα γι’ αυτές) θα είναι μεγαλύτερος από εκείνου που δηλώνει περισσότερες επιλογές και επομένως μικρότερη βεβαιότητα κ.ο.κ. «Πρόκειται για την επιβράβευση της ευθύνης και της ωριμότητας του φοιτητή. Υπάρχουν άλλωστε δικλίδες εντός πανεπιστημίου, αν κάποιος θελήσει να αλλάξει κατεύθυνση σπουδών. Με τον τρόπο αυτό πριμοδοτείται επίσης και η δυνατότητα να σπουδάσει κανείς κοντά στον τόπο κατοικίας του» λέει η Επιτροπή.

Η πρόταση θεωρεί ότι ο 17χρονος γνωρίζει πολύ καλά τις σπουδές που θέλει να κάνει και άρα θα πρέπει να επιβραβευθεί, κάτι που θα σημαίνει, εκ του αποτελέσματος, ότι όποιος δεν είναι σίγουρος θα… τιμωρηθεί. Ωστόσο, με τις τόσες σχολές σε συναφή επιστημονικά αντικείμενα, γιατί να τιμωρείται όποιος επιλέξει περισσότερες σχολές; Για παράδειγμα, η Πληροφορική έχει περισσότερες των δέκα σχολές και τμήματα σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ. Αλλωστε, η αδυναμία να δώσει τη δυνατότητα σε μαθητές να μπορούν να σπουδάσουν σε συναφή αντικείμενα με προγράμματα σπουδών ίδιας κατεύθυνσης, είναι το πρόβλημα του σημερινού συστήματος. Για το θέμα, ο βουλευτής Επικρατείας της Ν.Δ., Θεόδωρος Φορτσάκης, ζητεί την κατανομή σχολών ΑΕΙ με γνώμονα τη μεγαλύτερη ελευθερία επιλογής των υποψηφίων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή