Ενα Think Tank από τη γενιά του ’89 για τη νέα Ευρώπη

Ενα Think Tank από τη γενιά του ’89 για τη νέα Ευρώπη

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Συνέχισε να είσαι θυμωμένος. Να είσαι αγανακτισμένος μαζί μας. Αλλά άλλαξε την Ευρώπη. Το χρειάζεται». Αυτή την προτροπή απηύθυνε μέσω του Guardian o καθηγητής της Οξφόρδης Timothy Garton Ash σε έναν Ιταλό φοιτητή του, όταν αυτός διαφώνησε μαζί του. Ο επιφανής ακαδημαϊκός με αφορμή αυτή τη διχογνωμία έκανε έκκληση τον Δεκέμβριο του 2014 στη «γενιά του Erasmus και της Easy Jet» για να διασώσει το ευρωπαϊκό όραμα που εσχάτως παραπαίει. Κομιστές της εν λόγω αλλαγής οφείλουν να γίνουν όσοι γεννήθηκαν από το 1989 και έπειτα, «οι πρώτοι που απόλαυσαν την Ευρώπη ως έναν ενιαίο χώρο ειρήνης» όπως λέει ο κ. Garton Ash, αλλά και εκείνοι που μοιάζουν να απέχουν έως τώρα από τον δημόσιο διάλογο για το μέλλον της Ευρώπης. «Αυτό το άρθρο στάθηκε για μας μια πρόκληση», αναφέρει στην «Κ» ο κ. Μιχάλης Κωττάκης, πρόεδρος της «1989 Generation Initiative», που αποτελείται πλέον από 50 μέλη, νέους Ευρωπαίους από τα 28 κράτη και υπάγεται στο European Institute του LSE (London School of Economics). Συνοδοιπόροι, ωστόσο, της πρωτοβουλίας είναι και σημαίνουσες προσωπικότητες προηγούμενων γενεών, όπως ο Βαλερί Ζισκάρ ντ’ Εστέν (πρ. πρόεδρος Γαλλίας), ο σερ Κρίστοφερ Πισσαρίδης (βραβείο Νόμπελ στα Oικονομικά) και ο Νιλ Κίνοκ (πρ. αντιπρόεδρος της Κομισιόν).

Brexit, Grexit

Το νεοσύστατο Think Tank απασχολούν ο φόβος για ενδεχόμενο Brexit αλλά και Grexit, η απειλή της τρομοκρατίας, η προσφυγική και οικονομική κρίση. Σε εκδήλωση που πραγματοποίησε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο παρουσία ευρωβουλευτών, η ομάδα κατέθεσε προτάσεις σε τέσσερις άξονες: πολιτικές και θεσμοί, οικονομικές σχέσεις, Ε.Ε. ως παγκόσμιος παράγοντας, ευρωπαϊκή ταυτότητα. Οι απόφοιτοι του LSE και άλλων περιώνυμων πανεπιστημίων θέτουν στο κέντρο των απαιτούμενων αλλαγών τον άνθρωπο και την ευημερία του. «Πρωταρχικό καθήκον της Ε.Ε. πρέπει να είναι η βελτίωση της ζωής των πολιτών, κάτι που υπερβαίνει τα κρατικά, κομματικά, ιδεολογικά ή άλλα συμφέροντα» υπογραμμίζει ο 25χρονος Μιχάλης Κωττάκης, που μιλάει για τη δημιουργία ευκαιριών, «με προσφορά εργασίας και διευκόλυνση των καινοτόμων επιχειρήσεων». Ο αντιπρόεδρος της πρωτοβουλίας, κ. Αντώνης Φιάλα, σημειώνει την αναγκαιότητα ενεργοποίησης μηχανισμού στήριξης των ανέργων. «Πολλά κράτη, λόγω οικονομικής κρίσης, περιέκοψαν τέτοιες υπηρεσίες, κάτι που επιφέρει σοβαρές συνέπειες στην εύρυθμη λειτουργία της οικονομίας και την κοινωνική συνοχή». Παράλληλα, εκκρεμεί η αξιοποίηση του περίφημου «Green Innovation Fund», «που περιλαμβάνεται στο Juncker Plan», σχολιάζει ο κ. Φιάλα, «και μπορεί να σηματοδοτήσει τη δημιουργία χιλιάδων green collar jobs».

Η ομάδα, πάντως, υπενθυμίζει ότι το μέλλον της Ευρώπης επαφίεται και σε εμάς. «Η πρόοδος του ευρωπαϊκού πολιτισμού δεν θα προκύψει από πολιτικές αποφάσεις της Ε.Ε., αλλά και από δράσεις και πρωτοβουλίες των πολιτών, που θα ενώσουν τις δυνάμεις τους σε διασυνοριακά start-up, ερευνητικά προγράμματα και πολιτικά κινήματα» επισημαίνει ο κ. Κωττάκης. «Ρόλος της Ε.Ε. είναι να προσφέρει κίνητρα, να διευκολύνει και να χρηματοδοτεί μια δημιουργική και ευκίνητη Ευρώπη». Καταλυτικό ρόλο στις ζυμώσεις παίζει η έννοια του δικτύου, που η γενιά του ’89 κατατάσσει ως μια κορυφαία αξία της νέας Ευρώπης. «Τη δύναμη του δικτύου την αντιληφθήκαμε σε όλο της το εύρος κατά τη σύσταση της πρωτοβουλίας μας, όταν πραγματοποιούσαμε συνεχείς συνομιλίες μέσω skype και social media».

Η τεχνολογική εξέλιξη μπορεί να συμβάλει και στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας. «Προτείνουμε την ίδρυση μιας βάσης δεδομένων για την ασφάλεια, ένα European Security and Intelligence System, στο οποίο υποχρεωτικά θα συμμετέχουν όλες οι υπηρεσίες ασφαλείας των χωρών και θα μοιράζονται πληροφορίες για κινήσεις υπόπτων».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή