ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή στα ολοήμερα με προτεραιότητα

eggrafi-sta-oloimera-me-proteraiotita-2136145

Με σειρά προτεραιότητας θα φοιτήσουν φέτος οι μαθητές στο ολοήμερο σχολείο. Σχεδόν ένα μήνα μετά τον σάλο για το ψαλίδισμα του πλούσιου Ενιαίου Αναμορφωμένου Εκπαιδευτικού Προγράμματος, χθες ο υπουργός Νίκος Φίλης διεύρυνε τη δεξαμενή των δικαιούχων γονέων με ανέργους, πολύτεκνους, τρίτεκνους και μέλη ευπαθών ομάδων. Ωστόσο, τα παιδιά τους θα επιλέγονται εφόσον υπάρχουν εκπαιδευτικοί για να συγκροτηθούν τμήματα. Προτεραιότητα θα έχουν τα παιδιά των οποίων και οι δύο γονείς εργάζονται αποδεδειγμένα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τη χθεσινή εγκύκλιο, ο ελάχιστος αριθμός για τη λειτουργία του Ολοήμερου Προγράμματος (από 1.15 μ.μ. έως 4 μ.μ.) σε σχολεία τουλάχιστον εξαθέσια είναι 14 μαθητές. Στο Ολοήμερο Πρόγραμμα μπορούν να εγγράφονται: α) οι μαθητές των οποίων και οι δύο γονείς εργάζονται, προσκομίζοντας σχετική βεβαίωση του φορέα εργασίας τους ή κάρτα ανεργίας, β) οι μαθητές των οποίων οι γονείς ανήκουν σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες (μαθητές πολύτεκνων/μονογονεϊκών οικογενειών, με γονείς με χρόνιες παθήσεις ή ενταγμένους σε πρόγραμμα απεξάρτησης/φυλακισμένους). Ωστόσο, «στη φάση του προγραμματισμού του ολοήμερου τμήματος οι διευθυντές των σχολείων θα λαμβάνουν υπόψη κατά προτεραιότητα τη φοίτηση των μαθητών των οποίων και οι δύο γονείς εργάζονται».

Ακόμη, υπό προϋποθέσεις θα λειτουργεί η πρωινή ζώνη (7-8 π.μ.) σε σχολεία όπου θα το ζητήσουν από 7 έως 10 μαθητές ανάλογα με τη λειτουργικότητα του σχολείου. Στην περίπτωση των νηπίων, ο ελάχιστος αριθμός για τη λειτουργία του τμήματος Πρωινής – Προαιρετικής Ζώνης είναι τα 5 νήπια. Η φοίτηση των μαθητών που εγγράφονται στο Ολοήμερο Πρόγραμμα είναι υποχρεωτική, στα νήπια δεν επιτρέπεται πρόωρη αποχώρησή τους. Ημερομηνία υποβολής αιτήσεων για το ολοήμερο πρόγραμμα έως τις 21 Ιουνίου.

Τέλος, στα σχολεία θα διδάσκεται ως δεύτερη ξένη γλώσσα εκείνη (μεταξύ γαλλικών ή γερμανικών) την οποία θα ζητήσουν κατά πλειοψηφία οι μαθητές.