Η «δαγκάνα» του Δήμου Αθηναίων έπιασε δουλειά

Η «δαγκάνα» του Δήμου Αθηναίων έπιασε δουλειά

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τρεις ακινητοποιήσεις οχημάτων που είχαν σταθμεύσει πάνω σε πλατεία ή σε ράμπα αναπήρων ξεκίνησε χθες στον Δήμο Αθηναίων η εφαρμογή του μέτρου των τροχοσφιγκτήρων, δηλαδή της τοποθέτησης μεταλλικής «δαγκάνας» στον τροχό αυτοκινήτου. Από δω και στο εξής, η Δημοτική Αστυνομία του Δήμου Αθηναίων θα «δαγκώνει» όσους ασυνείδητους αφήνουν το αυτοκίνητό τους πάνω σε πλατεία, πεζόδρομο ή σε ράμπα που διευκολύνει άτομα με κινητικά προβλήματα ή με καροτσάκι.

«Δραστηριοποιήθηκε ένα ειδικό συνεργείο της Δημοτικής Αστυνομίας, που τοποθετεί τον σφιγκτήρα στον μπροστινό αριστερό τροχό, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να μετακινηθεί το αυτοκίνητο. Την πρώτη μέρα εφαρμογής του μέτρου ακινητοποιήσαμε τρία αυτοκίνητα στην πλατεία Ομονοίας και στην πλατεία Κοτζιά», λέει στην «Κ» ο κ. Θάνος Τάτσης, προϊστάμενος επιχειρησιακού σχεδιασμού της Δημοτικής Αστυνομίας. «Πρόκειται για πρωτοποριακό μέτρο, το οποίο δεν αποσκοπεί σε σαφάρι προστίμων, αλλά στην αποτροπή της αντικοινωνικής συμπεριφοράς. Η εμπειρία είχε δείξει πως η κλήση από μόνη της δεν αρκούσε. Η ακινητοποίηση δυσκολεύει τον οδηγό και πρέπει πλέον να προσέχει», συμπληρώνει ο κ. Τάτσης.

«Ξεκινάμε εκστρατεία κατά της αντικοινωνικής στάθμευσης. Το να παρκάρει κάποιος το αυτοκίνητό του στη μέση μιας πλατείας ή σε ράμπα για τους ανθρώπους με κινητικά προβλήματα δεν είναι ανάγκη, είναι κακή νοοτροπία. Αυτό που διαπιστώνω είναι ότι, ύστερα από δύο με δυόμισι χρόνια απουσίας της Δημοτικής Αστυνομίας, η κατάσταση στο θέμα της στάθμευσης επιδεινώθηκε. Αυτό το μέτρο θα λειτουργήσει παραδειγματικά, ώστε να έχουμε σύντομα σαφή βελτίωση», είπε ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης σε προχθεσινή συνέντευξή του.

Για να απελευθερωθεί το όχημα μετά την τοποθέτηση της «δαγκάνας», ο οδηγός πρέπει να πληρώσει το αντίτιμο του προστίμου που του έχει επιβληθεί (ανάλογα πού έχει παρκάρει) και εν συνεχεία να ειδοποιήσει τηλεφωνικά τη Δημοτική Αστυνομία. Υπάλληλος της υπηρεσίας πηγαίνει στο σημείο και, αφού βεβαιωθεί ότι έχει εξοφληθεί η κλήση, απελευθερώνει το αυτοκίνητο.

Η δύναμη της Δημοτικής Αστυνομίας είναι πολύ μειωμένη. Από 1.134 άτομα το 2013 στον Δήμο Αθηναίων, σήμερα διαθέτει μόλις 390 υπαλλήλους. «Δίνουμε τον καλύτερό μας εαυτό για να ανταποκριθούμε», τονίζει ο κ. Τάτσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή