Ελλιπείς γνώσεις μαθητών σε θέματα e-προστασίας

Ελλιπείς γνώσεις μαθητών σε θέματα e-προστασίας

56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σημαντικές ελλείψεις βασικών γνώσεων αναφορικά με τις έννοιες της πρωτοτυπίας, της πνευματικής ιδιοκτησίας και της προστασίας της ιδιωτικότητας στο Διαδίκτυο ανέδειξε η δράση «Youth4Greece», καθώς πολλά από τα βίντεο που έλαβε το Saferinternet.gr – Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου δεν ανταποκρίνονταν στις προδιαγραφές της πλατφόρμας. Μέσα από τη δράση «Youth4Greece», μαθητές λυκείων, γυμνασίων, δημοτικών σχολείων, ακόμη και νηπιαγωγείων κλήθηκαν να δημιουργήσουν πρωτότυπα βίντεο με αντικείμενο την προβολή της χώρας.

Οπως διαπιστώθηκε, πολλά από τα βίντεο που υποβλήθηκαν βασίζονταν σε υπάρχον διαδικτυακό υλικό, ενώ άλλα είχαν συμπεριλάβει υλικό που διέπεται από πνευματική ιδιοκτησία και το οποίο, επειδή υπήρχε ανοικτό στο Διαδίκτυο, θεωρήθηκε από τα παιδιά ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί χωρίς πρόβλημα. Περαιτέρω, η έννοια της προστασίας της ιδιωτικότητας δυσκόλεψε πολλούς μαθητές, οι οποίοι βιντεοσκόπησαν πρόσωπα τρίτων, θεωρώντας πως μπορούν να δημοσιεύουν τα βίντεο στο Διαδίκτυο όταν εμφανίζονται σε αυτά και οι ίδιοι, χωρίς να ζητούν τη συγκατάθεση των άλλων ατόμων ή χωρίς να «θολώσουν» τα χαρακτηριστικά τους, ώστε να μην μπορούν να ταυτοποιηθούν online.

Μέχρι σήμερα 60 βίντεο δημιουργών-μαθητών απ’ όλη την Ελλάδα, που πληρούσαν το σύνολο των προδιαγραφών, έχουν αναδειχθεί προς το ευρύ κοινό μέσω της καινοτόμου πλατφόρμας «Youth4Greece».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή