Η έκκληση της μητέρας Φύσσα, η παρέμβαση Τσίπρα και τα ερωτήματα

Η έκκληση της μητέρας Φύσσα, η παρέμβαση Τσίπρα και τα ερωτήματα

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο Κοινοβούλιο αναγκάστηκε να φθάσει η μητέρα του δολοφονημένου Παύλου Φύσσα, αναζητώντας το αυτονόητο – που εξακολουθεί να είναι ζητούμενο στην Ελλάδα: την απρόσκοπτη απονομή δικαιοσύνης και την τιμωρία των δολοφόνων του παιδιού της. Στο χώρο όπου ψηφίζονται οι νόμοι της χώρας και όπου τυπικώς «ελέγχεται» η εκτελεστική εξουσία, η κυρία Μάγδα Φύσσα δύο ημέρες μετά την δημόσια έκκλησή της να παρέμβουν πρωθυπουργός και Πρόεδρος της Δημοκρατίας ώστε να συνεχιστεί ομαλά και να ολοκληρωθεί η δίκη της Χρυσής Αυγής, συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Βουλής και τον υπουργό Δικαιοσύνης.

Σύμφωνα με τον κ. Ν.Βούτση, ο οποίος χαρακτήρισε το ζήτημα «κρίσιμο για τη Δημοκρατία», ο πρωθυπουργός ανταποκρινόμενος στην έκκληση ανέλαβε την πρωτοβουλία για τη σημερινή συνάντηση. Από την πλευρά του ο κ. Ν.Παρασκευόπουλος σε συζήτηση που είχε με δημοσιογράφους μετά το τέλος της συνάντησης ανέφερε πως διαβεβαίωσε την κυρία Φύσσα πως η κυβέρνηση καταλαβαίνει τη μεγάλη πολιτική και κοινωνική σημασία της δίκης, και σημείωσε ότι συμμερίζεται την εκτίμηση πως η ταχύτητα διεξαγωγής της δίκης είναι τόσο αργή, που δεν επιτρέπει αισιοδοξία για τη συνέχεια. Υπό το πρίσμα αυτό ανακοίνωσε πως απέστειλε έγγραφο προς τον πρόεδρο του Τριμελούς Συμβουλίου Διοίκησης του Εφετείου Αθηνών, με την παράκληση να εκτιμήσει την κατάσταση και την δυσκολία κατά την εξέλιξη της δίκης και να απαντήσει εγγράφως. Ο υπουργός Δικαιοσύνης συμπλήρωσε πως θεσμικά δεν μπορούσε να αναλάβει εκείνος πρωτοβουλία για αλλαγή του χώρου διεξαγωγής της δίκης, καθώς μια τέτοια κίνησή του, ή άλλη παρόμοια, θα εκλαμβάνονταν ως παρέμβαση στο έργο της Δικαιοσύνης – κάτι το οποίο είναι συνταγματικά ανεπίτρεπτο.

Υπενθυμίζεται ότι προ δύο ημερών, σε συνέντευξη Τύπου η κυρία Φύσσα τόνιζε με έμφαση: «Θέλω να εκφράσω το μεγάλο μου πόνο και την αδικία που ζούμε όλο αυτό τον καιρό. Η δίκη δεν προχωράει. Δεν βλέπω να υπάρχει λύση. Δεν βλέπω από κανέναν αρμόδιο να κάνει κάτι για να μπορέσει να προχωρήσει αυτή η δίκη, με αποκορύφωμα τη δήλωση του υπουργού Δικαιοσύνης χθες ότι δεν φέρει καμία ευθύνη».

Ερωτήματα

Στον απόηχο της συνάντησης αυτής και των όσων ειπώθηκαν στη συνέχεια, ερωτήματα ανακύπτουν: Γιατί η εθνική αντιπροσωπεία δεν ασχολήθηκε ως τώρα οργανωμένα, επίσημα και ad hoc με το συγκεκριμένο ζήτημα που ο κ. Βούτσης, μάλιστα, αναγνώρισε ως «κρίσιμο για τη Δημοκρατία»; Υπενθυμίζεται πως η Επιτροπή Θεσμών «ακροάται» σε εβδομαδιαία βάση τόσο τον κ. Παρασκευόπουλο όσο και τον αναπληρωτή Υπουργό Δικαιοσύνης για άλλο μείζον θέμα. Γιατί «έπρεπε» να υπάρξει η δημόσια κραυγή αγωνίας της μητέρας του δολοφονημένου για να κινητοποιηθούν οι αρμόδιοι θεσμικοί παράγοντες; Χρειαζόταν «οδηγία» ή «πρωτοβουλία» του πρωθυπουργού για να γίνει μια τέτοια συνάντηση; Επιστολή, όπως αυτή στην οποία αναφέρθηκε ο κ. Παρασκευόπουλος σήμερα, δεν μπορούσε να είχε αποστείλει ο Υπουργός Δικαιοσύνης εδώ και αρκετό καιρό, αφού είχε διαπιστωθεί το αδιέξοδο, το οποίο εκτός των άλλων είχε ως αποτέλεσμα να αποφυλακιστεί έως και ο Ρουπακιάς;

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή