Ελεύθεροι χωρίς όρους οι έξι εμπειρογνώμονες του ΤΑΙΠΕΔ

Ελεύθεροι χωρίς όρους οι έξι εμπειρογνώμονες του ΤΑΙΠΕΔ

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χωρίς κανέναν περιοριστικό όρο αφέθηκαν ελεύθεροι, μετά την απολογία τους, έξι μέλη του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων που στελέχωσαν στο πρόσφατο παρελθόν το ΤΑΙΠΕΔ και οι οποίοι βρέθηκαν κατηγορούμενοι για την υπόθεση πώλησης και εκμίσθωσης 28 ακινήτων του ελληνικού Δημοσίου. Μεταξύ των εμπειρογνωμόνων που απολογήθηκαν ήταν και τρεις αλλοδαποί τεχνοκράτες που είχαν διοριστεί από το Euroworking Group: ένας Σλοβάκος, μία Ισπανίδα και ένας Ιταλός.

Σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο, αν δεν υπάρξει κάποια διαβεβαίωση από την ελληνική πλευρά ότι θα προστατευτούν με κάποιο τρόπο, τίθεται και σε κίνδυνο η εκταμίευση της δόσης ύψους 7,5 δισ. Για την εκταμίευση χρειάζεται το «πράσινο φως» των εκπροσώπων στο Euroworking Group εκ των οποίων οι τρεις ψήφοι του Σλοβάκου, της Ισπανίδας και του Ιταλού, που είναι ιδιαιτέρως ενοχλημένοι με την υπόθεση και «κανένας δεν ξέρει τι στάση θα κρατήσουν», λέει Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Η βασική υπερασπιστική γραμμή όλων των εμπειρογνωμόνων –αλλοδαπών και Ελλήνων– ήταν πως ο ρόλος τους για την πώληση και την εκμίσθωση ακινήτων του Δημοσίου από το ΤΑΙΠΕΔ υπήρξε από τη σύμβασή τους γνωμοδοτικός.

Οι συνήγοροί τους, Αλέξανδρος Λυκουρέζος και ο καθηγητής Γιάννης Γιαννίδης, υποστήριξαν πως οι εμπειρογνώμονες δεν είχαν διαχειριστική ευθύνη έναντι του Δημοσίου, ούτε θα μπορούσαν να ζημιώσουν το Δημόσιο και ως εκ τούτου η δίωξη σε βάρος τους για απιστία δεν είναι δυνατόν να σταθεί. Αξίζει να σημειωθεί ότι με την ισχύουσα νομοθεσία απαγορεύεται η άσκηση ποινικής δίωξης κατά των μελών της διοίκησης του ΤΑΙΠΕΔ για αποφάσεις της σχετικά με τις αποκρατικοποιήσεις. Η διάταξη αυτή που προβλέπεται στον ιδρυτικό νόμο, στόχο έχει να διευκολύνει τα μέλη του, χωρίς τον φόβο ποινικών διώξεων, να προχωρήσουν σε υπογραφή σχετικών συμβάσεων αποκρατικοποιήσεων. Για τον λόγο αυτό διώχθηκαν ποινικά μόνον οι εμπειρογνώμονες.

Ενόψει της συμφωνίας για το νέα υπερταμείο, οι θεσμοί έχουν ζητήσει την επέκταση της ποινικής ασυλίας σε κάθε εμπλεκόμενο με τις αποκρατικοποιήσεις, συμπεριλαμβανομένων των εμπειρογνωμόνων και των τεχνοκρατών.

Θέση για το θέμα έλαβε χθες και ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς. «Για την Επιτροπή πρέπει να εξασφαλιστούν ικανοποιητικά περιθώρια λειτουργίας σε όλους τους Ευρωπαίους εμπειρογνώμονες, που βοηθούν την Ελλάδα να βελτιώσει την οικονομία της και να βρει τον δρόμο της προς την ανάπτυξη».

Ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ζήτησε από την ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει στις απαραίτητες αλλαγές στη νομοθεσία, ώστε αντίστοιχες διώξεις να μην επαναληφθούν στο μέλλον.

Η δίωξη στα μέλη του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων είχε ασκηθεί από τους εισαγγελείς Διαφθοράς Ιω. Σέβη και Α. Τριανταφύλλου, που είχαν ερευνήσει την υπόθεση. Στο πόρισμά τους οι εισαγγελικοί λειτουργοί είχαν αποδώσει ευθύνες στους έξι εμπειρογνώμονες και είχαν κινηθεί με δίωξη σε βάρος τους για απιστία σε βαθμό κακουργήματος. Τις ανακρίσεις για την υπόθεση ανέλαβε και έφερε σε πέρας ο ειδικός ανακριτής Διαφθοράς Κων. Σαργιώτης. Πάντως, η απόλυση των στελεχών του ΤΑΙΠΕΔ χωρίς περιοριστικούς όρους αποτελεί ένδειξη ότι η υπόθεση οδηγείται στο αρχείο. Αλλωστε, ας μην παραγνωρίζεται το γεγονός ότι η υπόθεση αυτή συνιστά νομική σύγκρουση του Δημοσίου με το δημόσιο, κατά 100%, ΤΑΙΠΕΔ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή