Στους δρόμους γιατροί, νοσηλευτές, εκπαιδευτικοί

Στους δρόμους γιατροί, νοσηλευτές, εκπαιδευτικοί

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με 24ωρη απεργία εργαζομένων και γιατρών των δημόσιων νοσοκομείων της χώρας, καθώς και εκπαιδευτικών, αλλά και αντίστοιχες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στο κέντρο της Αθήνας σηματοδοτείται η σημερινή «ημέρα κινητοποίησης για την Υγεία και την Παιδεία». Παράλληλα συνεχίζονται και οι στάσεις εργασίας των μέσων σταθερής τροχιάς, με τους συρμούς των μετρό, τραμ και ηλεκτρικού να είναι ακινητοποιημένοι από τις 12 το μεσημέρι έως τις 4 μ.μ.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων, που διαμαρτύρεται για την εικόνα κατάρρευσης του ΕΣΥ, έχει προγραμματίσει συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 11 π.μ. έξω από το υπουργείο Υγείας. Ο αποκλεισμός του δρόμου και οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας ξεκινούν στις 8.30 π.μ. Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, «τα νοσοκομεία δεν διαθέτουν υγειονομικό υλικό, φάρμακα, αναστέλλονται χειρουργεία. Η στελέχωση είναι κάτω των ορίων ασφαλείας και αναλογεί μία νοσηλεύτρια στη βάρδια σε κάθε κλινική των 40 ασθενών». Στην απεργία συμμετέχει και η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος, ενώ «ραντεβού» έξω από το υπουργείο Υγείας δίνουν και οι γιατροί Αθήνας και Πειραιά (ΕΙΝΑΠ), που διεκδικούν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, χρηματοδότηση νοσοκομείων από τον κρατικό προϋπολογισμό και επιστημονική-επαγγελματική αξιοπρέπεια για τους νέους γιατρούς. Αποφασισμένοι να μη δέχονται δωρεάν ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ από σήμερα δηλώνουν οι εκπρόσωποι των συμβεβλημένων γιατρών του Οργανισμού.

Εικοσιτετράωρη απεργία έχει προγραμματίσει για σήμερα η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος και συλλαλητήριο στις 12.30 μ.μ. στα Προπύλαια, ενώ η ΟΛΜΕ έχει κηρύξει 2ωρες στάσεις εργασίας (12 μ. -2 μ.μ. και 2 μ.μ.– 4 μ.μ.). Μεταξύ των αιτημάτων της ΔΟΕ είναι η πραγματοποίηση των μόνιμων διορισμών που έχει ανάγκη η εκπαίδευση και την οποία υποσχόταν ο υπουργός, καθώς και η απόσυρση της υπουργικής απόφασης για το ολοήμερο δημοτικό σχολείο (διπλασιάζει σε 14 τον αριθμό των μαθητών για τη σύσταση τμήματος).

Την ίδια στιγμή, το συντονιστικό των νηπιαγωγών απάντησε με οξύτητα στη δήλωση του κ. Φίλη (στην εφημερίδα «Αυγή», 5/6/2016) ότι «στην ελληνική οικογένεια δεν υπάρχει κουλτούρα ολοήμερου σχολείου. Μόνο το 10% των μαθητών και μαθητριών πηγαίνει στο ολοήμερο και αυτοί όχι ολόκληρη τη χρονιά». «Οι αναφορές αυτές, ειδικά χωρίς τα επιμέρους στοιχεία, έχουν σκοπό μόνο να αποπροσανατολίσουν την κοινή γνώμη και να θολώσουν το τοπίο, ώστε το υπουργείο να αποφύγει τις μεγάλες αντιδράσεις για τα μέτρα που θέλει να εφαρμόσει», λέει το συντονιστικό, προσθέτοντας ότι «ο θεσμός του ολοήμερου νηπιαγωγείου εντάχθηκε στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα με τον νόμο 2525/1997, με σκοπό να ανταποκριθεί στις σύγχρονες κοινωνικές και εκπαιδευτικές ανάγκες, εξασφαλίζοντας σε όλα τα νήπια ίσες ευκαιρίες στην εκπαίδευση. Στα ολοήμερα νηπιαγωγεία παραμένει το 40% των παιδιών που φοιτούν στα νηπιαγωγεία της χώρας! Από τα 141.201 παιδιά που φοιτούν στα νηπιαγωγεία το 2015-16, τα 55.318 είναι σε ολοήμερα τμήματα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή