Αναταράξεις ενόψει της Μεγάλης Συνόδου

Αναταράξεις ενόψει της Μεγάλης Συνόδου

1' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Πατριαρχείο Αντιοχείας επισημοποίησε χθες την πρόθεσή του να μη συμμετάσχει στην Αγία και Μεγάλη Σύνοδο της Ορθοδοξίας -η πρώτη μετά το Σχίσμα των Εκκλησιών του 1053- στην Κρήτη στα τέλη Ιουνίου, σε περίπτωση που δεν βρεθεί λύση στη διαφωνία των δύο Πατριαρχείων για το ποιο έχει την πνευματική δικαιοδοσία επί του Κατάρ.

Ειδικότερα, χθες, ο Πατριάρχης Αντιοχείας κ. Ιωάννης επιβεβαίωσε τις πληροφορίες των προηγούμενων ημερών περί μη συμμετοχής του στη Σύνοδο (μετά την ίδια απόφαση του Πατριαρχείου Βουλγαρίας και την αναφορά του Πατριαρχείου Μόσχας ότι η μη συμμετοχή έστω και μιας εκ των Εκκλησιών αποτελεί απόλυτο κώλυμα για τη διεξαγωγή της Συνόδου). Συγκεκριμένα, το Πατριαρχείο Αντιοχείας ανακοίνωσε την απόφασή του «να μη συμμετάσχει μέχρι να βρεθεί οριστική λύση σχετικά με την εισπήδηση του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων στα όρια του Πατριαρχείου Αντιοχείας (σημ.: στο Κατάρ), η οποία οδήγησε σε διακοπή κοινωνίας με το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων». Για το θέμα, το Οικουμενικό Πατριαρχείο έχει προτείνει τη σύσταση επιτροπής για λύση στη διαφωνία. Ωστόσο, με τη χθεσινή του ανακοίνωση, το Πατριαρχείο Αντιοχείας ζητεί από τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο να εντείνει τις προσπάθειές του ώστε να επιτευχθεί λύση, ενώ σε διαφορετική περίπτωση, προτείνει την αναβολή της Συνόδου.

Την ίδια στιγμή, ο μητροπολίτης Βολοκαλάσκ Ιλαρίωνας, εκ των στενών συνεργατών του Πατριάρχη Μόσχας Κύριλλου, σε ρωσικό τηλεοπτικό σταθμό επέμεινε ότι χωρίς συμμετοχή όλων των Εκκλησιών, η Σύνοδος δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί. Τις ίδιες ενστάσεις φέρεται να διατυπώνει και η Εκκλησία της Γεωργίας.

Από την πλευρά του, το Οικουμενικό Πατριαρχείο, μετά την προχθεσινή ρητή προειδοποίηση προς τις Εκκλησίες «να μετέχουν στη Σύνοδο όπως έχουν υπογράψει οι Προκαθήμενοι και οι αντιπροσωπείες τους», χθες ασχολήθηκε εκ νέου με το θέμα, εμμένοντας να εστιάζει στην ευθύνη που φέρουν όλοι οι Προκαθήμενοι για την ενότητα της Ορθοδοξίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή