Οργή της Ενωσης Φιλολόγων για τα Αρχαία

Οργή της Ενωσης Φιλολόγων για τα Αρχαία

1' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για απηνή διωγμό των κλασικών γραμμάτων κατηγορεί τον υπουργό Παιδείας, Νίκο Φίλη, η Πανελλήνια Ενωση Φιλολόγων, εξαιτίας της απόφασής του να μειώσει (από 5 σε 4) τις ώρες διδασκαλίας των Αρχαίων στο Γυμνάσιο.

Ειδικότερα, σε μία οξύτατη ανακοίνωση η ΠΕΦ αναφέρει ότι «η πρωτοβουλία “πανεπιστημιακών κύκλων” (από τους οποίους απουσιάζουν παντελώς οι καθ’ ύλην αρμόδιοι κλασικοί φιλόλογοι) για την αφαίρεση του μαθήματος των Αρχαίων Ελληνικών στο Γυμνάσιο, ουδόλως ήταν αθώα και διόλου δεν εκόπτετο για την αύξηση των ωρών διδασκαλίας της Νέας Ελληνικής. Ηταν, δυστυχώς, σκόπιμη και απολύτως εναρμονισμένη με τις επιδιώξεις του υπουργείου, το οποίο εσχάτως ανακάλυψε πως την επίλυση των προβλημάτων της εκπαίδευσης εγγυάται ο αμείλικτος διωγμός των ανθρωπιστικών γραμμάτων και μάλιστα της Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας». Η ΠΕΦ προσθέτει ότι «η επίθεση στη διαχρονική διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας, η οποία ισοδυναμεί με οικολογική καταστροφή του εκπαιδευτικού μας συστήματος, γίνεται και με τη συναίνεση κάποιων, λιγοστών ευτυχώς, νεοελληνιστών, οι οποίοι πρέπει να διαχωρίσουν τη θέση τους από τις επιστημονικά απαράδεκτες απόψεις». Τέλος, απευθυνόμενη στον κ. Φίλη, η ΠΕΦ δηλώνει ότι «οι νέοι δεν διαπαιδαγωγούνται με αστεία συμβόλαια περί “ιπποτικής συμπεριφοράς”. Η διαπαιδαγώγηση είναι βίωμα έμμεσο και καθημερινό, το οποίο αναλαμβάνουν κείμενα στα οποία η κλασική παράδοση απέσταξε τις αναλλοίωτες αξίες του ανθρωπισμού. Η ΠΕΦ θα συνεχίσει να επιτελεί το έργο που ο ρόλος του δασκάλου υπαγορεύει: να προστατεύει τα παιδιά από την αγραμματοσύνη, από οπουδήποτε και αν επιχειρείται».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή