ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στα κέντρα υποδοχής για ένα ακόμη έτος

sta-kentra-ypodochis-gia-ena-akomi-etos-2137600

Περισσότερο από ένα χρόνο θα χρειαστεί να περιμένουν αρκετοί πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται στα κέντρα υποδοχής στην ηπειρωτική Ελλάδα, προκειμένου να υποβάλουν επισήμως αίτημα ασύλου. Σύμφωνα με υπουργική απόφαση που έχει λάβει ΦΕΚ στις 31 Μαΐου 2016, παρατείνεται η ισχύς των «χαρτιών αναγνώρισης» που θα λάβουν πρόσφυγες και μετανάστες μέσω της διαδικασίας προκαταγραφής που ξεκινά σήμερα για ένα έτος, σε σχέση με το τρίμηνο που καθόριζε ο νόμος εφαρμογής της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ενωσης – Τουρκίας.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι τα χαρτιά ταυτοποίησης που διαθέτουν οι περισσότεροι από όσους βρίσκονται στα κέντρα φιλοξενίας στην ηπειρωτική Ελλάδα έχουν λήξει, εφόσον η διάρκεια ισχύος τους ήταν για τους Σύρους έξι μήνες και για τις υπόλοιπες εθνικότητες μόλις ένας μήνας. Με την προκαταγραφή τους, πρόσφυγες και μετανάστες θα προμηθευτούν ένα κίτρινο βραχιολάκι με το όνομά τους, σημάδι ότι έχουν περάσει τη διαδικασία όπως και ένα τρίπτυχο με τα στοιχεία τους. Με αυτά τα έγγραφα θα έχουν τη δυνατότητα να κυκλοφορούν ελεύθερα εντός Ελλάδος, θα έχουν πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη αλλά όχι άδεια εργασίας έως ότου καταθέσουν επίσημα αίτημα ασύλου. Για την κατάθεση του αιτήματος που πρέπει να γίνει αυτοπροσώπως από τον αιτούντα, οι καταγεγραμμένοι θα ενημερωθούν μέσω SMS στο κινητό τους τηλέφωνο για το ραντεβού τους.

Τα μηνύματα θα αρχίσουν να αποστέλλονται αμέσως μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, όμως το πολυπόθητο ραντεβού μπορεί να είναι για πολλούς μήνες αργότερα, «λόγω του μεγάλου πληθυσμού προσφύγων που υπάρχουν στη χώρα» σύμφωνα με την Υπηρεσία Ασύλου. Σε περίπτωση που κάποιος χάσει το ραντεβού του, η διαδικασία ξεκινά από την αρχή και άρα θα χρειαστεί να περιμένει και πάλι για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Σε Ελληνικό, Πέτρινο

Η προκαταγραφή ξεκινά επισήμως σήμερα στο Ελληνικό στην Αττική και στο Πέτρινο, την εγκατάσταση όπου φιλοξενούνται πρόσφυγες στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Υπεύθυνη για τη διαδικασία είναι η Ελληνική Υπηρεσία Ασύλου με την υποστήριξη της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και της EASO (Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασύλου) με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ενωσης και η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί σε χρονικό διάστημα δύο μηνών. Για την προκαταγραφή θα απασχοληθούν πάνω από 260 άτομα, σε συγκεκριμένες ομάδες που έχουν ήδη συγκροτηθεί.

Οπως αναφέρει εκπρόσωπος της Υπηρεσίας Ασύλου, με την ολοκλήρωση την προκαταγραφής, θα υπάρχει μια πλήρης χαρτογράφηση του πληθυσμού προσφύγων και μεταναστών (περίπου 50.000 άτομα) που βρίσκεται σε κέντρα φιλοξενίας στην ηπειρωτική Ελλάδα (σ.σ. η διαδικασία αφορά όσους έχουν φτάσει στην Ελλάδα πριν από τη συμφωνία της 20ής Μαρτίου). «Θα γνωρίζουμε πόσοι άνθρωποι φιλοξενούνται ακριβώς, τι εθνικότητα έχουν και κατ’ επέκταση πόσοι θα μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα του relocation, πόσοι έχουν πρόθεση να μείνουν στην Ελλάδα και πόσα είναι τα παιδιά που θα χρειαστεί να πάνε σχολείο στην Ελλάδα τον Σεπτέμβριο» τονίζεται από την Υπηρεσία Ασύλου.