Αθήνα: Την απόσυρση γλυπτών από επισφαλή σημεία αποφάσισε ο Δήμος

Αθήνα: Την απόσυρση γλυπτών από επισφαλή σημεία αποφάσισε ο Δήμος

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την προσωρινή απομάκρυνση των ορειχάλκινων προτομών που έχουν απομείνει στον προαύλιο χώρο του Πνευματικού Κέντρου μετά την κλοπή τριών, αποφάσισε κατά πλειοψηφία πριν λίγο, το Δημοτικό Συμβούλιο Αθηναίων.

Σύμφωνα με την πρόταση του δημάρχου Γ. Καμίνη, οι προτομές θα επανατοποθετηθούν μετά την εγκατάσταση στο χώρο καμερών ασφαλείας από τον ΟΝΠΑΔΑ ( Οργανισμός Νεολαίας Πολιτισμού Αθλητισμού Δήμου Αθηναίων) και στο διάστημα αυτό θα τους γίνει συντήρηση.

Την απόσυρση των ορειχάλκινων αγαλμάτων που βρίσκονται στον περίβολο του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Αθηναίων και, ενδεχομένως, και άλλων γλυπτών που βρίσκονται σε «επισφαλή θέση» είχε ανακοινώσεε ο Δήμαρχος Αθηναίων κ. Γιώργος Καμίνης.

Πρόκειται για 49 γλυπτά που, όπως ανέφερε, «βρίσκονται σε επισφαλή θέση».

Σε πρώτη φάση είχε ζητηθεί από την υπηρεσία, η άμεση απόσυρση και φύλαξη όλων των ορειχάλκινων αγαλμάτων που βρίσκονται στον περίβολο του Πνευματικού Κέντρου, τη λεηλασία των οποίων ανέδειξε πρόσφατα η Καθημερινή

Επίσης, όπως είπε ο κ. Καμίνης, θα μελετηθεί  η διασπορά άλλων γλυπτών, σε φυλασσόμενους, δημόσιους χώρους, τη συνεργασία με ιδιωτικούς και δημόσιους φορείς ή οργανισμούς για την αποτελεσματική προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς της Αθήνας, καθώς και σύγχρονα μέτρα προστασίας, στα μεγαλύτερα σε όγκο, γλυπτά μνημεία.

Συνολικά, όπως ανέφερε ο Δήμαρχος Αθηναίων, 201 γλυπτά, 120 ορειχάλκινα και 81 από μάρμαρο, βρίσκονται διάσπαρτα στην πόλη», από τα οποία, σε μια περίοδο τουλάχιστον έξι δεκαετιών, έχουν κλαπεί 11, ενώ 12 απομακρύνθηκαν για να συντηρηθούν και στη συνέχεια, είτε μεταφέρθηκαν στη Δημοτική Πινακοθήκη, είτε παρέμειναν στην αποθήκη γλυπτών του δήμου.

Ο κ. Καμίνης άσκησε σκληρή κριτική στην ακολουθούμενη πολιτική αστυνόμευσης και υπενθύμισε ότι έχει ζητήσει με επιστολή του από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη τη λήψη άμεσων μέτρων για την περιφρούρηση του κέντρου της Αθήνας, αποτελεσματικά και δίχως καθυστέρηση. «Υπάρχει εντέλει ή όχι σχέδιο της Αστυνομίας για την καλπάζουσα παραβατικότητα, ζήτημα κομβικής σημασίας για την εικόνα αλλά και την καθημερινότητα στην πόλη;» επισήμανε ο δήμαρχος Αθηναίων.

«Η κλοπή έργων τέχνης, τα οποία είναι αναπόσπαστα συνδεδεμένα με το δημόσιο χώρο και την αισθητική της πόλης, πιστοποιούν το πρόβλημα. Είναι αναγκαίο να αντιμετωπιστούν φαινόμενα όπως η δημόσια χρήση και το εμπόριο ναρκωτικών, η διακίνηση παράνομων προϊόντων, τα κυκλώματα επαιτείας» δήλωσε ο κ. Καμίνης, αναφέροντας ιδιαιτέρως την περιοχή της Τριλογίας, από το Πνευματικό Κέντρο και τη Νομική Σχολή, έως την Ακαδημία, το Πανεπιστήμιο Αθηνών και την Εθνική Βιβλιοθήκη που, όπως σημείωσε, «σε κανονικές συνθήκες θα έπρεπε να είναι, να αντικατοπτρίζει και να ακτινοβολεί το κύρος και τον πολιτισμό της Αθήνας».  «Με έντονη ανησυχία βλέπουμε φαινόμενα βανδαλισμών και παραβατικότητας σε περιοχές και γειτονιές της πρωτεύουσας, να απειλούν και να υπονομεύουν την προσπάθεια ανασυγκρότησης και ανάκαμψης της Αθήνας» τόνισε στη συνέντευξη τύπου ο κ. Καμίνης και υπογράμμισε: «Δεν σκοπεύουμε να το επιτρέψουμε αυτό κι ούτε θα μείνουμε με σταυρωμένα χέρια»

Αστεγοι και εξαρτημένοι

Ο κ. Καμίνης τόνισε ότι βρίσκεται σε συνεργασία με τους υπουργούς Προστασίας του Πολίτη και Υγείας, κ.κ. Τόσκα και Ξανθό, επισημαίνοντας ότι ο δήμος Αθηναίων στο ζήτημα των αστέγων θα συνεχίσει να προσφέρει εναλλακτικές για στέγαση και μηχανισμό ενημέρωσης, κάλεσε ωστόσο την κυβέρνηση να προχωρήσει σε νομοθετική πρωτοβουλία για τη δημιουργία χώρων ιατρικώς ελεγχόμενης χρήσης ουσιών, την οποία, όπως είπε, ο δήμος Αθηναίων είναι έτοιμος να συνδράμει με συγκεκριμένο χώρο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως καταφύγιο νύχτας. 

Επισήμανε ότι η δημοτική αρχή θα στηρίξει έναν κεντρικό σχεδιασμό που να επιδιώκει άμεσα και  βιώσιμα αποτελέσματα, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Θα υπερβούμε, αν χρειαστεί – για μία ακόμη φορά – τα  στενά όρια των αρμοδιοτήτων μας αλλά θα υπερασπιστούμε με κάθε τρόπο την ασφάλεια  στην πόλη, την πολιτιστική κληρονομιά της Αθήνας, και μια καλύτερη ποιότητα ζωής για όλες και όλους».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή