Πιλοτική η αύξηση των διαλειμμάτων

Πιλοτική η αύξηση των διαλειμμάτων

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το υπουργείο Παιδείας δημοσιοποίησε χθες αργά το απόγευμα τις αλλαγές στο γυμνάσιο, τις οποίες είχε ανακοινώσει ο υπουργός Νίκος Φίλης στην ΟΛΜΕ την περασμένη Παρασκευή και σε μπαράζ συνεντεύξεών του τις προηγούμενες ημέρες. Η ανακοίνωση ερμηνεύθηκε και ως επικοινωνιακό εγχείρημα αναστροφής των εντυπώσεων της κοινής γνώμης, λόγω των οξύτατων αντιδράσεων που προκάλεσαν οι δηλώσεις Νίκου Φίλη για την εκδήλωση στο Σύνταγμα. Ενδεικτικά, ενώ το υπουργείο λέει ότι θα μειωθεί ο αριθμός των εξεταζομένων μαθημάτων, δεν ανακοίνωσε ποια θα είναι αυτά, ενώ η θετική για τα παιδιά αύξηση του χρόνου των διαλειμμάτων κατέληξε πιλοτική! Παράλληλα, μετέωρος είναι ο προγραμματισμός του υπουργείου, αφού ακόμη δεν έχουν προχωρήσει, π.χ., οι μεταθέσεις των εκπαιδευτικών. Ειδικότερα:

• Οι ώρες της εβδομάδας θα μειωθούν από 35 σε 32. Μειώνεται κατά μία η ώρα διδασκαλίας των Αρχαίων σε όλες τις τάξεις, «κόβεται» το project, μειώνεται κατά μία ώρα η διδασκαλία της Γεωγραφίας στην Α΄ Γυμνασίου και της Οικιακής Οικονομίας στη Β΄ Γυμνασίου.

• Το σχολικό έτος, αντί τριών τριμήνων, θα χωρίζεται σε δύο τετράμηνα. Την επόμενη σχολική χρονιά θα εφαρμοστεί πιλοτικά σε ορισμένα γυμνάσια η εξατομικευμένη περιγραφική αξιολόγηση, η οποία θα συνοδεύει την αριθμητική.

• Θα αυξηθεί ο αριθμός των εβδομάδων του χρόνου που αφιερώνεται στη διδασκαλία με περιορισμό του χρόνου που διατίθεται στις προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις.

• Θα περιοριστούν τα εξεταζόμενα μαθήματα στο τέλος του χρόνου. Η αξιολόγηση στα μη εξεταζόμενα θα στηρίζεται στους βαθμούς των τετραμήνων με ωριαίο διαγώνισμα στο 1ο τετράμηνο και στο 2ο τετράμηνο εναλλακτικά με μια συνθετική εργασία.

• Πιλοτικά θα αυξηθεί σε κάποια σχολεία ο χρόνος των διαλειμμάτων.

• Θα γίνει μείωση της ύλης.

Φοιτητές ΑΕΙ

Την ίδια στιγμή, στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, όλο και περισσότεροι φοιτητές στα ΑΕΙ/ΤΕΙ καθυστερούν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους. Κάθε χρόνο εισάγονται περίπου 70.000 με 80.000 απόφοιτοι λυκείου, ενώ αποφοιτούν γύρω στις 50.000.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή