Σχέδιο «εξίσωσης» του ηλεκτρονικού τσιγάρου με το κανονικό

Σχέδιο «εξίσωσης» του ηλεκτρονικού τσιγάρου με το κανονικό

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα βήμα πριν από την απαγόρευση και του ηλεκτρονικού τσιγάρου σε δημόσιους χώρους, όπως ισχύει –τουλάχιστον στα χαρτιά– για το κανονικό τσιγάρο, βρίσκεται το υπουργείο Υγείας. Το προσχέδιο νόμου για την προσαγωγή της ελληνικής νομοθεσίας προς κοινοτική οδηγία για τα προϊόντα καπνού, το οποίο πέρασε πρόσφατα και από τη διαδικασία της δημόσιας διαβούλευσης, περιλαμβάνει και τα ηλεκτρονικά τσιγάρα στα ήδη θεσμοθετημένα μέτρα για την απαγόρευση καπνίσματος στους κλειστούς δημόσιους χώρους. Με το ίδιο προσχέδιο νόμου υιοθετεί και η χώρα μας τις προειδοποιήσεις για τις επιπτώσεις του καπνίσματος που θα φέρουν τα προϊόντα καπνού και οι οποίες θα είναι τόσο λεκτικές («το κάπνισμα σκοτώνει») όσο και μέσω έγχρωμης φωτογραφίας με τις βλάβες που προκαλεί το τσιγάρο. Οι συνδυασμένες προειδοποιήσεις θα πρέπει να καλύπτουν το 65% των δύο μεγάλων πλευρών των πακέτων τσιγάρων, ενώ θα πρέπει να περιλαμβάνουν και την ηλεκτρονική διεύθυνση του υπουργείου Υγείας για παροχή πληροφοριών για την απεξάρτηση από το κάπνισμα.

Οπως ανέφερε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του Ποταμιού, Κων. Μπαργιώτα για το έλλειμμα στην εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου, αυτή τη στιγμή το σχετικό σχέδιο νόμου-κύρωση της Οδηγίας είναι στη Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή και ενδέχεται ακόμα και εντός του Ιουνίου να κυρωθεί. Σύμφωνα με τον υπουργό, η προσαρμογή της κοινοτικής οδηγίας γίνεται με τη μέγιστη δυνατή αυστηροποίηση των κανόνων, καθώς η πρόθεση είναι να δοθεί το σήμα ότι το θέμα του καπνίσματος είναι υψηλά στις προτεραιότητες. Ο υπουργός Υγείας παραδέχθηκε ότι υπάρχει έλλειμμα εφαρμογής του αντικαπνιστικού νόμου, προσθέτοντας ωστόσο ότι το υπουργείο δεν διαθέτει ελεγκτικό μηχανισμό και απαιτείται διυπουργική συνεργασία για να εντοπιστεί η παραβατικότητα και να σταματήσει η ατιμωρησία. Ο κ. Ξανθός προανήγγειλε από πλευράς υπουργείου την υλοποίηση μιας «καλά σχεδιασμένης καμπάνιας που θα αναδεικνύει την ανάγκη εφαρμογής της νομοθεσίας», ενώ αποδέχθηκε την πρόταση του Ποταμιού και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για να συζητηθεί στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής το ενδεχόμενο ανάπτυξης ενός εθνικού σχεδίου για το κάπνισμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή