Μικρές παρεμβάσεις για μεγάλα προβλήματα

Μικρές παρεμβάσεις για μεγάλα προβλήματα

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κίνηση πρόληψης ή παραδοχή ήττας; Η απόφαση του Δήμου Αθηναίων να αποσύρει αγάλματα από τα σημεία της πόλης που κρίνονται επικίνδυνα για κλοπές ή βανδαλισμούς αποδεικνύει ότι η πρωτεύουσα της χώρας, και ειδικά ο δημόσιος χώρος, περνάει δύσκολες ώρες, ενώ οι παρεμβάσεις που γίνονται από τον Δήμο έχουν πυροσβεστικό χαρακτήρα. Η έλλειψη αστυνόμευσης είναι τόσο μεγάλη, που φαινόμενα αυτοδικίας κάνουν πλέον την εμφάνισή τους, όπως η δολοφονία στα Εξάρχεια μπροστά στα έκπληκτα μάτια των πολιτών.

«Η κλοπή έργων τέχνης, τα οποία είναι αναπόσπαστα συνδεδεμένα με τον δημόσιο χώρο και την αισθητική της πόλης, πιστοποιεί το πρόβλημα», παραδέχθηκε χθες ο δήμαρχος της πόλης, μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου για την παραβατικότητα στην Αθήνα. «Είναι αναγκαίο να αντιμετωπιστούν φαινόμενα όπως η δημόσια χρήση και το εμπόριο ναρκωτικών, η διακίνηση παράνομων προϊόντων, τα κυκλώματα επαιτείας», τόνισε ο δήμαρχος.

Η κλοπή των ορειχάλκινων προτομών από το Πνευματικό Κέντρο, που έπεσαν θύματα σπείρας που εμπορεύεται σκραπ, ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι, το γεγονός που κατέδειξε με τον πιο εμφατικό τρόπο ότι στο κέντρο της πόλης ο οποιοσδήποτε μπορεί ανενόχλητος να κλέψει, να καταστρέψει, να βανδαλίσει.

Η εικόνα της πόλης σε πολλά σημεία, ιδιαίτερα στο ιστορικό κέντρο, είναι δραματική και διαρκώς επιδεινούμενη: άστεγοι στις γωνιές των δρόμων που έχουν φτιάξει μόνιμα σπιτικά μπροστά σε άδεια κτίρια, στις κεντρικές οδούς, σκουπίδια στα πεζοδρόμια, έλλειψη επαρκούς φωτισμού σε συνδυασμό με μία αποπνικτική μυρωδιά που απλώνεται σε πολλά σημεία, ειδικά τώρα που ανεβαίνει η θερμοκρασία. Ο δήμαρχος της πόλης Γιώργος Καμίνης δηλώνει ότι ο Δήμος μπορεί να παρέμβει μόνον ήπια, ενώ δεν διαθέτει τα μέσα να αντιμετωπίσει τη βαριά παραβατικότητα. Παράλληλα αφήνει σαφώς αιχμές εναντίον της κυβέρνησης και του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη όσον αφορά στην έλλειψη αστυνόμευσης. «Υπάρχει εντέλει ή όχι σχέδιο της αστυνομίας για την καλπάζουσα παραβατικότητα, ζήτημα κομβικής σημασίας για την εικόνα αλλά και για την καθημερινότητα στην πόλη;», αναρωτήθηκε ο Γιώργος Καμίνης στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου.

Οπως τόνισαν στελέχη του Δήμου Αθηναίων, οι υπηρεσίες του Δήμου είχαν ενημερώσει την αστυνομία ήδη από την πρώτη μέρα που σημειώθηκε η κλοπή των πρώτων προτομών, αλλά δεν έγινε καμία ενέργεια, με αποτέλεσμα οι δράστες να επανέλθουν αφαιρώντας ανενόχλητοι και τις υπόλοιπες προτομές.

Ο δήμαρχος Αθηναίων με επιστολή του προς τον αναπληρωτή υπουργό Νίκο Τόσκα ζητεί την εκπόνηση σχεδίου για την αστυνόμευση της πόλης, ενώ παράλληλα προτείνει τη δημιουργία καταφυγίου νύχτας για τους αστέγους και τη δημιουργία χώρων ιατρικώς ελεγχόμενης χρήσης ουσιών, ώστε να αντιμετωπιστούν τα φαινόμενα συνάθροισης χρηστών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή