Στο προσκήνιο τα Γενικά Αρχεία του Κράτους

Στο προσκήνιο τα Γενικά Αρχεία του Κράτους

1' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χειρόγραφα εκκλησιαστικού, νομικού, φιλολογικού περιεχομένου που εκτείνονται από τον 11ο μέχρι και τον 19ο αιώνα. Φωτογραφικά λευκώματα (από αγορές ή δωρεές), μαγνητοταινίες και κασέτες ήχου. Ευρετήρια, χειρόγραφοι κώδικες, αρχιτεκτονικά σχέδια, χάρτες, χαρακτικά, φωτογραφίες, αρχεία επιτροπών, υπηρεσιών και οργάνων που δεν υφίστανται πλέον (π.χ. Ταμείο Ανταλλαξίμων, Κυβέρνηση Μέσης Ανατολής, Υπατη Αρμοστεία Σμύρνης κ.λπ.). Ιδιωτικά αρχεία και συλλογές φυσικών προσώπων, οικογενειών, συλλόγων και εμπορικών οίκων. Είναι μερικά από όσα περιλαμβάνονται στις συλλογές των Γενικών Αρχείων του Κράτους, που συστήθηκαν 1914 επί της πρωθυπουργίας του Ελευθέριου Βενιζέλου ως κρατική Αρχειακή Υπηρεσία στην Ελλάδα.

Ωστόσο, ποιοι είναι οι χρήστες τους, πόσο οι Ελληνες γνωρίζουν τα Γενικά Αρχεία του Κράτους, τι εικόνα έχουν για τις υπηρεσίες τους; Τα θέματα αυτά θα συζητηθούν στην εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί μεθαύριο Δευτέρα (7.30 μ.μ.) στο κτίριο της Κεντρικής Υπηρεσίας των ΓΑΚ (Δάφνης 61, Παλαιό Ψυχικό) στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Αρχείων. Στην εκδήλωση ομιλητές θα είναι πανεπιστημιακοί, ερευνητές, ιστορικοί, συγγραφείς και δημοσιογράφοι (στο πάνελ οι Λαμπρινή Κουζέλη, Σωτήρης Ριζάς, Ελευθέριος Σκιαδάς, Παύλος Τσίμας, Μενέλαος Χαραλαμπίδης, Τζελίνα Χαρλαύτη, ενώ θα παρέμβουν οι Απόστολος Δοξιάδης και Αμαλία Παππά).

Στην εκδήλωση έχει προσκληθεί και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, το οποίο εποπτεύει τα ΓΑΚ. Εάν παρευρεθεί ο υπουργός Νίκος Φίλης θεωρείται βέβαιο -ύστερα, μάλιστα, και από τις τελευταίες δημόσιες δηλώσεις του- ότι θα κληθεί να τοποθετηθεί «περί αρχείων… και άλλων δαιμονίων», όπως είναι ο τίτλος της εκδήλωσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή