Πίεση χρόνου για κινητικότητα, ειδικά μισθολόγια

Πίεση χρόνου για κινητικότητα, ειδικά μισθολόγια

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το νέο σύστημα κινητικότητας στο Δημόσιο αλλά και οι αναπροσαρμογές που θα γίνουν στα ειδικά μισθολόγια είναι οι δύο μεγάλες εκκρεμότητες του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, οι οποίες θα πρέπει να διευθετηθούν εντός του καλοκαιριού, προκειμένου η κυβέρνηση να μη βρεθεί εκτεθειμένη (και) στο θέμα του Δημοσίου.

Ως προς τα ειδικά μισθολόγια, ήδη οι αντιδράσεις είναι έντονες (σ.σ. οι δικαστικοί συνεδριάζουν την ερχόμενη εβδομάδα, προσανατολιζόμενοι σε κινητοποιήσεις) και προκειμένου να μην ισχύσει το «πάγωμα» των μισθολογικών ωριμάνσεων και προαγωγών από τις αρχές του νέου έτους, η κυβέρνηση θα πρέπει να θεσπίσει ισοδύναμα μέτρα μέχρι τον Σεπτέμβριο.

Ακόμη, όμως, και αν βρεθούν τα ισοδύναμα που θα εξοικονομήσουν τα προς ανεύρεση 100 εκατομμύρια ευρώ για τη διετία 2017-2018, θα επέλθουν αλλαγές από τον Ιανουάριο του 2017 στα ειδικά μισθολόγια. Βάσει του νέου μνημονίου, η κυβέρνηση θα πρέπει να καταρτίσει άμεσα νομοσχέδιο που θα συμπεριλαμβάνει τα ειδικά μισθολόγια στο νέο ενιαίο μισθολόγιο. Επί του παρόντος, εξετάζονται διάφορα σενάρια, με επικρατέστερο αυτό της ενσωμάτωσης των επιδομάτων στον βασικό μισθό. Εφόσον αυτό τελικώς ισχύσει, θα επέλθει μείωση στις απολαβές των εργαζομένων στα ειδικά μισθολόγια κατά 3%-5% λόγω αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών.

Ετερο ζήτημα το οποίο η κυβέρνηση θα πρέπει να επιλύσει άμεσα, εντός του μήνα, είναι η νομοθέτηση του νέου μηχανισμού εθελοντικής κινητικότητας στο Δημόσιο. Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη το σχετικό νομοσχέδιο βρίσκεται στο τελικό στάδιο της κατάρτισής του και προσεχώς θα δοθεί σε δημόσια διαβούλευση προκειμένου να ψηφιστεί εντός του μήνα και να ξεκινήσει η ισχύς του από τον προσεχή Ιούλιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κινητικότητα, η οποία αποσκοπεί στην κάλυψη κενών θέσεων στο Δημόσιο εκ των έσω, θα έχει εθελοντικό χαρακτήρα, ενώ θα παρέχονται και κίνητρα όπως μισθολογική και βαθμολογική εξέλιξη, δυνατότητα επιλογής υπηρεσίας αλλά και «μπόνους» μορίων σε περίπτωση υποψηφιότητας του υπαλλήλου για θέση ευθύνης. Προσδοκία της κυβέρνησης είναι μεγάλο μέρος των αναγκών του Δημοσίου σε προσωπικό να καλυφθεί μέσω αυτής της διαδικασίας, δεδομένου ότι οι προσλήψεις για το τρέχον έτος είναι περιορισμένες. Εξ ου και ο αρμόδιος υπουργός Χριστόφορος Βερναρδάκης τονίζει επανειλημμένως ότι η κινητικότητα δεν συνδέεται με απολύσεις.

Το μητρώο

Σημαντικό κομμάτι στην υπό διαμόρφωση νέα δομή του Δημοσίου είναι και το Μητρώο Επιτελικών Στελεχών Δημόσιας Διοίκησης. Το Μητρώο θα πρέπει, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο προσφάτως ψηφισθέν νομοσχέδιο, να έχει συσταθεί μέχρι το τέλος Ιουλίου, προκειμένου τα νέα στελέχη (τμηματάρχες, διευθυντές και γενικοί διευθυντές) να έχουν αναλάβει καθήκοντα τμηματικά μέχρι το τέλος του έτους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή