Ανάγκη περισσότερων εθελοντών αιμοδοσίας

Ανάγκη περισσότερων εθελοντών αιμοδοσίας

3' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συζητήθηκε πολύ. Προβλήθηκε πολύ. Το μίσησαν πολλοί και το λάτρεψαν πολλοί. Στο τέλος όμως της ημέρας, σημασία έχει εάν βρήκε στόχο.

Το διαφημιστικό σποτ που προέβαλε μέσω του facebook το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας, με αφορμή τη 14η Ιουνίου, Παγκόσμια Ημέρα Αιμοδοσίας, είχε σκοπό να αποδομήσει το κυρίαρχο μοντέλο του ήρωα μέσω της υπερβολής και να αναδείξει τον άνθρωπο της διπλανής πόρτας, αυτόν που δίνει αίμα, ως πραγματικό ήρωα της καθημερινότητας. Και φυσικά με τον τρόπο αυτό να αυξήσει τους εθελοντές αιμοδότες στη χώρα μας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΚΕΑ, στην Ελλάδα το 52% των μονάδων που συλλέγονται προέρχονται από εθελοντές αιμοδότες και το 45% από αιμοδότες «αντικατάστασης», όπως ονομάζονται οι συγγενείς και φίλοι ασθενών που θα χειρουργηθούν και οι οποίοι καλούνται να προσφέρουν αίμα. Το 2% προέρχεται από την αιμοδοσία των ενόπλων δυνάμεων και 25.000 μονάδες τον χρόνο εισάγονται από τον ελβετικό Ερυθρό Σταυρό. «Είναι ελπιδοφόρο ότι πλέον στην Ελλάδα οι εθελοντές αιμοδότες είναι περισσότεροι από τους αιμοδότες αντικατάστασης, ωστόσο αυτό δεν αρκεί. Στις χώρες της Ευρώπης, οι εθελοντές αιμοδότες καλύπτουν το 95%-100% των αναγκών της χώρας τους. Δεν νοείται στην Ευρώπη να ζητούν αίμα από συγγενείς ασθενών», αναφέρει στην «Κ» η πρόεδρος του ΕΚΕΑ κ. Χάρις Ματσούκα και προσθέτει «αυτό προσπαθούμε να κάνουμε και εμείς. Να αναδείξουμε το αυτονόητο, ότι οποιοσδήποτε υγιής μπορεί να δώσει αίμα. Δίνω αίμα γιατί μπορώ. Αθόρυβα, ανώνυμα, για οποιονδήποτε το χρειαστεί».

Τα τελευταία 1-2 χρόνια παρατηρείται μία σημαντική πτώση στις συλλεγόμενες μονάδες αίματος. Παλιότερα έφτασαν τις 600.000, πέρυσι συλλέχθηκαν 550.000. Ο αριθμός των μονάδων αίματος που χρειάζονται για να καλύψουν τις ανάγκες δεν είναι σταθερός, ούτε απόλυτα σαφής. Το μόνο σίγουρο και πάγιο είναι ότι κάθε χρόνο οι ασθενείς με μεσογειακή αναιμία χρειάζονται 120.000 μονάδες αίμα για τις μεταγγίσεις τους. Και αυτοί είναι που ζουν κάθε καλοκαίρι την αγωνία για το αν θα φτάσουν οι μονάδες αίματος για τη θεραπεία τους, αφού οι περισσότεροι αιμοδότες λείπουν, ενώ παράλληλα μειώνεται κατακόρυφα ο αριθμός των χειρουργικών επεμβάσεων και άρα και οι αιμοδότες «αντικατάστασης».

«Η μείωση που παρατηρούμε τα τελευταία χρόνια στις συλλεγόμενες μονάδες αίματος μπορεί να σχετίζεται με την κρίση, ενδεχομένως να οφείλεται σε καθυστερήσεις στον προγραμματισμό των χειρουργείων. Δεν είμαστε σίγουροι. Ο μόνος τρόπος για να φανεί αυτό είναι από το ηλεκτρονικό σύστημα παρακολούθησης διαχείρισης αίματος που αναπτύσσουμε τώρα», επισημαίνει η κ. Ματσούκα και συνεχίζει, «θα παρακολουθούμε στο ΕΚΕΑ σε πραγματικό χρόνο όλη τη διαδικασία και τη “διαδρομή” της κάθε μονάδας αίματος, από τη φλέβα του αιμοδότη, στη φλέβα του λήπτη». Με την παρακολούθηση αυτή θα μπορούν να εντοπιστούν προβληματικά σημεία στη διαχείριση του αίματος, όπως παραδείγματος χάριν στη φύλαξη και τα οποία ενδεχομένως οδηγούν σε «σπατάλη». Αλλωστε, εκτιμάται ότι με τη λειτουργία του συστήματος αυτού θα είμαστε σε θέση να σταματήσουμε ως χώρα την εισαγωγή αίματος από τον ελβετικό Ερυθρό Σταυρό. Μεταξύ άλλων, θα φανεί και η σύνθεση του αιμοδοτικού πληθυσμού και θα μπορεί το ΕΚΕΑ να στοχεύσει σε συγκεκριμένες ομάδες για να τις ευαισθητοποιήσει για την εθελοντική αιμοδοσία. Το σύστημα αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2017, ωστόσο από τους επόμενους μήνες θα αποδώσει χρήσιμα στοιχεία.

Υποστελέχωση

Το πρόβλημα υποστελέχωσης που ταλανίζει το ΕΣΥ δεν αφήνει αλώβητα και τα 94 τμήματα αιμοδοσίας και ίσως και αυτός είναι ένας σημαντικός λόγος για τον οποίο μειώνονται οι μονάδες αίματος που συλλέγονται στην Ελλάδα. «Τα περισσότερα δεν λειτουργούν τα απογεύματα. Κανένα δεν είναι ανοιχτό το Σάββατο, κάτι που θα βόλευε τους αιμοδότες. Στις προθέσεις του ΕΚΕΑ είναι να προγραμματίσουμε κυρίως τα Σαββατοκύριακα πληθυσμιακές αιμοδοσίες σε αίθουσες εκτός νοσοκομείου. Δεν είναι ευχάριστος χώρος το νοσοκομείο για κάποιον που θέλει να δώσει αίμα».

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αιμοδοσίας, το ΕΚΕΑ διοργανώνει για την ερχόμενη Τρίτη (ανήμερα τον «εορτασμό), ημερίδα στην αίθουσα Φούρνοι στην Τεχνόπολις-Γκάζι (ώρα 6 μ.μ. έως 8.30 μ.μ.), με τη συμμετοχή γιατρών, συλλόγων εθελοντών αιμοδοτών και εκπροσώπων ασθενών. Θα ακολουθήσει μουσικός μαραθώνιος με τη συμμετοχή των σχημάτων Smyrna, Αγγελική Τουμπανάκη & Buzz Bastards και Encardia (είσοδος ελεύθερη).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή