Η έκρηξη και τα 32 μοιραία δευτερόλεπτα για τον Μαυρίκο

Η έκρηξη και τα 32 μοιραία δευτερόλεπτα για τον Μαυρίκο

3' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ασφάλεια Αττικής, και συγκεκριμένα το Τμήμα Δίωξης Ανθρωποκτονιών, διερευνά τις συνθήκες θανάτου του εκδότη Παναγιώτη Μαυρίκου, ο οποίος ήταν υπόδικος, και το μεσημέρι της Πέμπτης ανασύρθηκε απανθρακωμένος μέσα από το αυτοκίνητό του, στην Αττική Οδό στο ύψος της λεωφόρου Ηρακλείου. Εκφράστηκαν υπόνοιες ότι ο Μαυρίκος δεν έπεσε θύμα τροχαίου δυστυχήματος αλλά εγκληματικής ενέργειας.

Σύμφωνα με την επίσημη αστυνομική εκδοχή, από την επιτόπια έρευνα στο σημείο που ακινητοποιήθηκε το μαύρο Porsche Cayenne και την εξερεύνηση των ευρημάτων στα εγκληματολογικά εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ. δεν έχουν προκύψει ευρήματα που να επιβεβαιώνουν αυτό το σενάριο. Εκκρεμούν, βέβαια, οι έρευνες εμπειρογνωμόνων στο «κουφάρι» του πολυτελούς τζιπ, προκειμένου να ελεγχθεί το ενδεχόμενο μη ορατής δολιοφθοράς στο Ι.Χ., εξαιτίας της οποίας εκδηλώθηκε πυρκαγιά.

Εξάλλου, σύμφωνα με πληροφορίες που όμως δεν επιβεβαιώθηκαν από επίσημα χείλη, πυροτεχνουργοί της ΕΛ.ΑΣ. εξέφρασαν υπόνοιες για έκρηξη δύο μικρών αυτοσχέδιων μηχανισμών που προκάλεσαν ανάφλεξη του αυτοκινήτου και τον μακάβριο θάνατο του εκδότη. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Μαυρίκος βρέθηκε πεσμένος στο πλάι της θέσης του οδηγού. Εικάζεται ότι στο εσωτερικό του αυτοκινήτου σημειώθηκε έκρηξη και βρήκε τον θάνατο από τις αναθυμιάσεις. Εκτιμάται ότι το χρονικό περιθώριο που είχε για να βγει από το αυτοκίνητο δεν ήταν παραπάνω από 32 δευτερόλεπτα. Ενδεχομένως να έκανε κάποια κίνηση, γι’ αυτό και βρέθηκε στη συγκεκριμένη θέση μέσα στην καμπίνα. Να σημειωθεί ακόμα ότι οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η έκρηξη που σημειώθηκε στο αυτοκίνητο δεν δικαιολογείται από το σύρσιμο στην μπάρα ασφαλείας του δρόμου.

Σκοτεινά συμβάντα

Πάντως, ο μυστηριώδης –προς το παρόν– θάνατος του Μαυρίκου έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά σκοτεινών συμβάντων που απασχόλησαν τη δημοσιότητα, δίνοντας την εντύπωση ότι το οργανωμένο έγκλημα στη χώρα δρα ανεξέλεγκτα.

Για παράδειγμα, το τελευταίο περιστατικό έφερε αρχικά στο μυαλό πολλών την ανεξιχνίαστη δολοφονία του δημοσιογράφου Σωκράτη Γκιόλια, το καλοκαίρι του 2010 από αγνώστους, στην πιλοτή της πολυκατοικίας του. Επρόκειτο για ωμή εκτέλεση.

Οπως έγινε και το πρωί της περασμένης Τρίτης, όταν δύο άτομα που είχαν καλύψει τα πρόσωπά τους με κουκούλες εκτέλεσαν τον 36χρονο Αιγύπτιο Α.Μ. στον πεζόδρομο της οδού Θεμιστοκλέους στα Εξάρχεια. Τα κίνητρα της δολοφονίας του επονομαζόμενου «Χαμπίμπι», που κατά πληροφορίες διακινούσε καθημερινά ποσότητες ναρκωτικών στα πέριξ της πλατείας, δεν έχουν ακόμη αποσαφηνιστεί. Τις εξελίξεις όμως γύρω από την υπόθεση παρακολουθεί και η Αντιτρομοκρατική, καθώς αξιωματικοί της υπηρεσίας αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο ο Αιγύπτιος να εκτελέστηκε από ένοπλους αντιεξουσιαστές, εν είδει παραδειγματισμού και στο πλαίσιο επιχείρησης εκκαθάρισης της πλατείας Εξαρχείων από διακινητές ναρκωτικών.

Ορισμένοι εντοπίζουν ομοιότητες με τη εν ψυχρώ εκτέλεση του σωφρονιστικού υπαλλήλου των φυλακών Δομοκού, Σεραφείμ Γκαλιμάνη, τον Φεβρουάριο του 2015. Η υπόθεση είχε αρχικά ερευνηθεί από το Τμήμα Δίωξης Ανθρωποκτονιών της Ασφάλειας και είχε αποδοθεί σε ξεκαθάρισμα λογαριασμών. Μέχρι τη στιγμή που αναρτήθηκε στο Athens Indymedia προκήρυξη ανάληψης ευθύνης που υπέγραφε η Οργάνωση Πολιτοφυλακής – Λαϊκή Δικαιοσύνη.

Δύο άλλες επιθέσεις που έγιναν με σχεδόν πανομοιότυπο τρόπο ερευνώνται επίσης από τις διωκτικές αρχές. To μεσημέρι της 5ης Mαΐου στο ρεύμα ανόδου της Εθνικής Οδού, κοντά στη συμβολή με την οδό Πέτρου Ράλλη, δύο άτομα που επέβαιναν σε μηχανή μεγάλου κυβισμού πλησίασαν το αυτοκίνητο που οδηγούσε ο 65χρονος διευθυντής της Νεφρολογικής Κλινικής του Γενικού Κρατικού Νοσοκομείου Νίκαιας Χρήστος Ιατρού και τον πυροβόλησαν τέσσερις φορές στα πόδια με πιστόλι διαμετρήματος 9 χιλιοστών. Ο 65χρονος νεφρολόγος και πρόεδρος του Ανωτάτου Υγειονομικού Συμβουλίου του ΕΟΠΥΥ μεταφέρθηκε σοβαρά τραυματίας στο Τζάνειο. Παρότι τις κινήσεις των δραστών κατέγραψαν κάμερες που λειτουργούσαν στο σημείο, οι αστυνομικοί δεν είχαν –αρχικά τουλάχιστον- καταφέρει να εντοπίσουν τον αριθμό κυκλοφορίας της μηχανής. Ερευνάται εάν το περιστατικό συνδέεται με δίκη στην οποία ο 65χρονος γιατρός είναι μάρτυρας κατηγορίας.

Σύμφωνα με αστυνομικές εκτιμήσεις, οι φυσικοί αυτουργοί της προαναφερθείσας επίθεσης στον 65χρονο νεφρολόγο είναι οι ίδιοι που το απόγευμα της 21ης Δεκεμβρίου πυροβόλησαν στα πόδια τον δικηγόρο Αργύρη Λίβα, στην οδό Οδυσσέως 19 στο Παλαιό Φάληρο. Δύο δράστες που επέβαιναν σε μοτοσικλέτα και φορούσαν κράνη άνοιξαν πυρ κατά του 48χρονου δικηγόρου, τραυματίζοντάς τον με τρεις σφαίρες στα πόδια και στον μηρό. Αστυνομικοί απέδωσαν το συμβάν σε πόλεμο συμφερόντων στο ελληνικό ποδόσφαιρο, καθότι ο δικηγόρος είχε συνεργαστεί με ΠΑΕ της Α΄ Εθνικής και είχε εκπροσωπήσει αθλητικούς παράγοντες.

Μια άλλη υπόθεση που διερευνά το Τμήμα Δίωξης Ανθρωποκτονιών είναι αυτή της Παρασκευής 15 Απριλίου 2016. Στις 8 το πρωί κατέληξε στο Τζάνειο, όπου είχε μεταφερθεί με συμπτώματα αδιαθεσίας, ο 32χρονος Ινδός Σιράσταβα Ντεμπράτ Kουμάτ, μηχανικός του πλοίου «Noor One», μέσω του οποίου μεταφέρθηκαν στην Ελευσίνα 2,1 τόνοι ηρωίνης, το καλοκαίρι του 2014. Υπήρξαν υπόνοιες ότι ο μυστηριώδης θάνατος του 32χρονου οφειλόταν σε εγκληματική ενέργεια. Ο Ινδός μηχανικός εξάλλου είχε κατονομάσει βασικούς συγκατηγορούμενούς του ως τα άτομα που συμμετείχαν στη φόρτωση και τη μεταφορά των ναρκωτικών. Πάντως, ο ιατροδικαστής απέδωσε τον θάνατο του Σιράσταβα σε παθολογικά αίτια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή