«Στην Τουρκία κινδυνεύουμε»

«Στην Τουρκία κινδυνεύουμε»

3' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προτού ξεκινήσει το μεγάλο ταξίδι προς την Ευρώπη είδε τον ξάδερφό του να ακρωτηριάζεται από βομβαρδισμό σε προάστιο του Χαλεπίου. Στον ενδιάμεσο σταθμό του στην Τουρκία ο 27χρονος Σύρος, φοιτητής Γαλλικής Φιλολογίας στην πατρίδα του, δεν είχε άλλη επιλογή από το να εργαστεί στην οικοδομή. Χρειαζόταν χρήματα για να πληρώσει τον διακινητή που θα τον έστελνε στην Ελλάδα. Ο μισθός του ήταν 900 λίρες (274 ευρώ), χωρίς ασφάλιση, η νέα του δουλειά όμως έκρυβε κινδύνους. Τούρκοι συνάδελφοί του, αλεβίτες και συμπαθούντες το καθεστώς Ασαντ, του επιτέθηκαν γιατί είναι σουνίτης. Ενας τον μαχαίρωσε στο χέρι και άλλος τον απείλησε ότι θα τον σκοτώσουν.

Αυτά τα περιστατικά επικαλέστηκε ο Σύρος όταν ζήτησε άσυλο στη Λέσβο. Αν και αρχικά το αίτημά του απορρίφθηκε στο πλαίσιο της εφαρμογής της συμφωνίας Ε.Ε. – Τουρκίας, τον περασμένο Μάιο η δευτεροβάθμια επιτροπή εκδίκασης προσφυγών αποφάσισε ότι το αίτημα του 27χρονου για άσυλο πρέπει να επανεξεταστεί. Αυτή ήταν η πρώτη φορά που η δευτεροβάθμια επιτροπή έκρινε ότι η Τουρκία δεν είναι ασφαλής τρίτη χώρα για την επανεισδοχή προσφύγων. Ακολούθησαν άλλες 34 αντίστοιχες θετικές αποφάσεις και μόνο δύο απορριπτικές. Η «Κ» παρουσιάζει ενδεικτικά τι επικαλέστηκαν κάποιοι από τους αιτούντες για τους οποίους η δευτεροβάθμια επιτροπή έκρινε ότι η επιστροφή τους στην Τουρκία θα είναι επικίνδυνη.

Σύρος 19 ετών ανέφερε ότι, μόλις πέρασαν μαζί με τον αδερφό του στην τουρκική μεθόριο, δέχθηκαν πυρά από Τούρκους στρατιώτες. «Μας πυροβολούσαν με αληθινές σφαίρες, όχι για εκφοβισμό», δήλωσε.

Συνομήλικός του κουρδικής καταγωγής είπε ότι, μόλις πάτησε στην Τουρκία, τον έβαλαν «σε στρατόπεδο συγκέντρωσης σαν φυλακή», ότι τους έδιναν λίγο φαγητό και ότι τον χτύπησαν όταν επιχείρησε να βγάλει φωτογραφίες των συνθηκών διαβίωσης. Σε άλλο αίτημα που κρίθηκε θετικά από τη δευτεροβάθμια επιτροπή, οικογένεια Σύρων με τρία παιδιά υποστήριξαν ότι μπορεί να επαναπροωθηθούν στην πατρίδα τους εάν σταλούν στην Τουρκία, όπως έχει ήδη συμβεί σε γνωστούς τους. Ακόμη ανέφεραν ότι στην Τουρκία είχαν μείνει μόνο για λίγες ημέρες προτού περάσουν στην Ελλάδα και δεν έχουν κανένα υποστηρικτικό πλαίσιο εκεί.

Μέχρι στιγμής, δικηγόροι, μέλη της νομικής υπηρεσίας της οργάνωσης Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, έχουν εκπροσωπήσει έξι προσφυγές σε ισάριθμες θετικές αποφάσεις της δευτεροβάθμιας επιτροπής. «Εκκρεμούν άλλες εννέα υποθέσεις που έχουμε αναλάβει», λέει στην «Κ» ο δικηγόρος του ΕΣΠ Στρατής Σκουντιανέλλης. Οπως αναφέρει η συνάδελφός του Ελένη Κουτσουράκη, σύμφωνα με το άρθρο 38 της Οδηγίας 2013/32/ΕΕ, ασφαλής τρίτη χώρα θεωρείται αυτή όπου δεν απειλούνται η ζωή και η ελευθερία του αιτούντος, δεν υπάρχει κίνδυνος σωματικής βλάβης, τηρείται η αρχή της μη επαναπροώθησης, παρέχεται η δυνατότητα να ζητηθεί το καθεστώς του πρόσφυγα και, εφόσον αυτό αναγνωριστεί, να χορηγηθεί προστασία σύμφωνα με τη Σύμβαση της Γενεύης.

Νομική συνδρομή

Πέρα από τη νομική υπηρεσία του ΕΣΠ, οι προσφεύγοντες στη δευτεροβάθμια επιτροπή βοηθούνται και από ντόπιους δικηγόρους σε Λέσβο και Χίο, αλλά και από Ελληνες δικηγόρους που συνεργάζονται με τη γερμανική μη κυβερνητική οργάνωση Pro Αsyl. «Πρέπει να βρούμε μια ανθρωπιστική λύση», αναφέρει στην «Κ» ο Karl Kopp, υπεύθυνος ευρωπαϊκών θεμάτων στην Pro Αsyl. «Εχουμε εκπροσωπήσει Σύρους κουρδικής καταγωγής, οι οποίοι θα ήταν ιδιαίτερα ευάλωτοι εάν επιστρέφονταν στην Τουρκία», προσθέτει.

Η δικηγόρος Ελένη Βεληβασάκη, η οποία συνεργάζεται με την Pro Asyl, επισημαίνει ότι σε περιπτώσεις που έχουν γίνει δεκτές από τη δευτεροβάθμια επιτροπή κρίθηκε ότι οι προσφεύγοντες δεν θα μπορούσαν να έχουν πρόσβαση στο καθεστώς του πρόσφυγα στην Τουρκία και ότι δεν τους συνέδεε επαρκής δεσμός με τη χώρα για να επιστραφούν εκεί. Σε υποθέσεις που χειρίστηκε η ίδια υπήρξαν μαρτυρίες για κακομεταχείριση από τις τουρκικές αρχές ή φόβος ότι θα κινδυνέψει η ζωή των αιτούντων από το Ισλαμικό Κράτος. Την περασμένη Πέμπτη, πάντως, σε πτήση της ΕΛ.ΑΣ. με συνδρομή του Frontex, 13 Σύροι πρόσφυγες επέστρεψαν από τη Χίο στα Αδανα της Τουρκίας. Οι συγκεκριμένοι δεν είχαν καταθέσει αίτηση ασύλου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή