Νόμιμο το φορτίο όπλων σε πλοίο

Νόμιμο το φορτίο όπλων σε πλοίο

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο τακτικός στρατός της Ουρουγουάης ήταν ο παραλήπτης των πυρομαχικών που μετέφερε φορτηγό πλοίο με σημαία Αντίγκουα Μπαρμπούντα ανοικτά του Κάβο Ντόρο. Ακινητοποιήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης από άνδρες των ειδικών δυνάμεων του Λιμενικού και οδηγήθηκε, συνοδεία σκαφών, στο αγκυροβόλιο του Πειραιά για περαιτέρω έλεγχο. Στην έρευνα για την υπόθεση ενεπλάκησαν και στελέχη του τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών του ΣΔΟΕ, που προχώρησαν σε προσωρινή δέσμευση του «ύποπτου» φορτίου. Επρόκειτο για δύο conteiners με στρατιωτικό υλικό και πυρομαχικά, που –σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Λιμενικού– δεν συνοδεύονταν από τα νόμιμα παραστατικά, ενώ «στερούνταν και ειδικής έγκρισης μεταφοράς».

Το πλοίο με επωνυμία BBC BERGEN ανήκει σε ναυτιλιακή εταιρεία «κολοσσό» με έδρα την πόλη Leer της Γερμανίας και είχε αποπλεύσει από το λιμάνι Μπουργκάς της γειτονικής Βουλγαρίας. Από τον έλεγχο στα συνοδευτικά έγγραφα του φορτίου προέκυψε ότι τα δύο conteiners ήταν φορτωμένα με εκρηκτικές ύλες και χιλιάδες χειροβομβίδες και είχαν τελικό παραλήπτη τον τακτικό στρατό της Ουρουγουάης. Ακόμα διαπιστώθηκε ότι αποστολέας των πυρομαχικών ήταν αμυντική βιομηχανία της Βουλγαρίας, η οποία στο πλαίσιο του ελέγχου απέστειλε σε Λιμενικό και ΣΔΟΕ όλα τα νόμιμα παραστατικά του φορτίου. Το πρωί του Σαββάτου, ο συναγερμός έληξε και επετράπη ο απόπλους του πλοίου από το αγκυροβόλιο του Πειραιά. Σε νεότερη ανακοίνωσή της, η Ασφάλεια του Λιμενικού διευκρίνισε ότι «μετά από ενδελεχή έλεγχο του φορτίου και έγγραφες διαβεβαιώσεις ξένων εμπλεκόμενων αρχών (…) το φορτίο αποδεσμεύθηκε και επετράπη στο πλοίο να συνεχίσει το ταξίδι του».

Στις 28 Φεβρουαρίου άνδρες των ειδικών δυνάμεων του Λιμενικού είχαν κάνει ρεσάλτο στο υπό σημαία Τόγκο φορτηγό πλοίο Trader ανοικτά της δυτικής Κρήτης και είχαν δεσμεύσει έξι εμπορευματοκιβώτια με όπλα και εκρηκτικά. Σύμφωνα με τα επίσημα συνοδευτικά έγγραφα του φορτίου, το κοντέινερ με τις κοντόκαννες επαναληπτικές καραμπίνες θα παραδίδονταν στον Λίβανο και τα υπόλοιπα πέντε (με τη νιτρική αμμωνία) σε χώρες της Δυτικής Αφρικής – Γκάνα και Καμερούν. Αντίθετα με την εξέλιξη που είχε η πρόσφατη έρευνα στο φορτηγό πλοίο BBC BERGEN, δύο από τα έξι εμπορευματοκιβώτια που μετέφερε το Trader δεσμεύθηκαν από την «Αρχή για το Ξέπλυμα», καθώς προέκυψαν ενδείξεις ότι τα συνοδευτικά έγγραφά τους ήταν πλαστά. Μάλιστα, σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, οι τελικοί παραλήπτες τους έχουν περιθώριο έξι μηνών για να προσκομίσουν στις ελληνικές αρχές νόμιμα συνοδευτικά έγγραφα και να διεκδικήσουν την αποδέσμευση του επίμαχου φορτίου με τα όπλα και τα εκρηκτικά. Πηγές με γνώση του θέματος αναφέρουν στην «Κ» ότι αυτό δεν έχει προς το παρόν συμβεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή