Eπιχείρηση εντοπισμού μεταναστών

Eπιχείρηση εντοπισμού μεταναστών

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Tο ένα τρίτο όσων βρίσκονταν στα δύο σημεία στην ευρύτερη περιοχή των Ευζώνων Κιλκίς μεταφέρθηκε χθες σε οργανωμένες δομές φιλοξενίας, στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης και της Βοιωτίας. Οι υπόλοιποι είχαν εγκαταλείψει τα σημεία προς άγνωστη κατεύθυνση, πριν ξεκινήσει η αστυνομική επιχείρηση μεταφοράς τους. Σύμφωνα με πληροφορίες, πάντως, προβλέπεται ότι η αστυνομική επιχείριση θα συνεχισθεί, προκειμένου να εντοπιστούν όσοι κατέφυγαν στα χωράφια, δεδομένου ότι πρόκειται για ανθρώπους που δεν διαθέτουν πλέον νόμιμα χαρτιά παραμονής στη χώρα.

Οι άνθρωποι που έφθασαν τον τελευταίο χρόνο στην Ελλάδα από το Αιγαίο, και οι οποίοι ταυτοποιήθηκαν από τις υπηρεσίες στα νησιά, έλαβαν χαρτιά που είχαν ισχύ ενός εξαμήνου για τους Σύρους και ενός μήνα για τις υπόλοιπες εθνικότητες, και τα οποία βέβαια έχουν λήξει. Οσοι, λοιπόν, έφυγαν από την Ειδομένη πριν από δύο εβδομάδες, κατά τη διάρκεια της επιχείρησης εκκένωσης, ή από τους πρόχειρους καταυλισμούς στην ευρύτερη περιοχή του Κιλκίς, τις τελευταίες ημέρες, ή σε κάθε περίπτωση δεν διαμένουν σε κάποιον επίσημο καταυλισμό στην ενδοχώρα, οπότε και δεν θα πάρουν μέρος στη διαδικασία προκαταγραφής (άρα δεν θα λάβουν προσωρινή άδεια για έναν χρόνο), θεωρούνται και επισήμως, ανεξαρτήτως εθνικότητας, παράνομοι μετανάστες, οπότε προβλέπεται η σύλληψή τους. Εξαιρούνται, βέβαια, όσοι έχουν καταθέσει επισήμως αίτημα ασύλου.

Χαρακτηριστικά, έξω από το ξενοδοχείο «Χαρά» βρίσκονταν τις τελευταίες μέρες 827 άτομα, σύμφωνα με επίσημη καταγραφή, και στον περιβάλλοντα χώρου του βενζινάδικου BP βρίσκονταν 1.100 πρόσφυγες και μετανάστες. Σύμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομίας χθες, κατά την εκκένωση των δύο αυτοσχέδιων καταυλισμών μεταφέρθηκαν, με 11 λεωφορεία, μόλις 630 άτομα συνολικά (υπήκοοι Αλγερίας, Αφγανιστάν, Δυτικής Σαχάρας, Συρίας, Ιράκ, Μαρόκο, Μπανγκλαντές και Πακιστάν) στα Οινόφυτα Βοιωτίας και σε δομές κοντά στη Θεσσαλονίκη, στο Βαγιοχώρι και στο Κορδελιό.

Οσον αφορά στον πληθυσμό που βρίσκεται στα νησιά, όπου το τελευταίο 24ωρο έφθασαν ακόμα 56 άτομα, ήδη σημαντικός αριθμός Σύρων έχει λάβει έγκριση για άσυλο, οπότε και σταδιακά θα προωθηθεί στην ενδοχώρα. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, στη Λέσβο έχουν ήδη λάβει έγκριση ασύλου 800 Σύροι πρόσφυγες, οι περισσότεροι από τους οποίους ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες ή μπορούν να μεταβούν σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, μέσω του προγράμματος οικογενειακής επανένωσης. Οι άνθρωποι αυτοί άμεσα θα μεταφερθούν στην ηπειρωτική Ελλάδα και θα φιλοξενηθούν σε δομές της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ (διαμερίσματα ή ξενοδοχεία, πρόγραμμα που διαχειρίζεται η Υπατη Αρμοστεία, αλλά επίσης χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ενωση), έως ότου διεκπεραιωθούν οι διαδικασίες για τη μετάβασή τους σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή