Προσφορά… υψηλής τεχνολογίας

Προσφορά… υψηλής τεχνολογίας

3' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα βιβλίο γραμμένο από έναν Κονγκολέζο πρόσφυγα στο Μπουρούντι, ένα ντοκιμαντέρ γυρισμένο από τους διαμένοντες σε καταυλισμό της Ιορδανίας… Τα παραπάνω επιτεύγματα θα ήταν αδύνατα χωρίς την ύπαρξη «οάσεων» πολιτισμού εντός των καταυλισμών, των περίφημων ideas box. «Ο μέσος χρόνος παραμονής στον καταυλισμό είναι 17 χρόνια, χρονικό διάστημα κατά το οποίο συχνά οι διαμένοντες δεν δικαιούνται να βγουν εκτός ούτε να εργαστούν, παρά μόνον να περιμένουν», έλεγε στην ομιλία του στο TEDx Παρισίων πριν από λίγους μήνες ο Jérémy Lachal, συνιδρυτής της ΜΚΟ «Bibliothèques sans frontières». Εχοντας διαπιστώσει ότι οι κοινωνικά μειονεκτούντες πληθυσμοί έχουν τη μικρότερη πρόσβαση στην ποιοτική πληροφόρηση, οραματίστηκε τη βιβλιοθήκη του 21ου αιώνα: νομαδική και διασυνδεδεμένη, να ανταποκρίνεται στις ανάγκες τoυ κάθε κοινού.

Ο καταστροφικός σεισμός της Αϊτής το 2010 έδωσε την ιδέα στους δύο Γάλλους για τη δημιουργία του ideas box, μιας κινητής βιβλιοθήκης, που εδώ και λίγες εβδομάδες λειτουργεί σε Ελαιώνα και Μόρια. «Το ideas box προσφέρει πέρα από τα βιβλία και το εκπαιδευτικό υλικό, πρόσβαση στο Ιντερνετ, περιλαμβάνει λάπτοπ και ταμπλέτες, βιντεοπαιχνίδια, ebooks, προτζέκτορες, κάμερες, τα απαραίτητα εργαλεία για θεατρικό παιχνίδι, που όλα χωράνε σε δύο παλέτες», εξηγεί στην «Κ» ο κ. Lachal, λίγο πριν την ομιλία του την Πέμπτη στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών, στην εκδήλωση «Οι πρωτοπόροι της κοινωνικής καινοτομίας», που στόχο έχει Ελληνες και Γάλλοι να ανταλλάξουν εμπειρίες στην κοινωνική επιχειρηματικότητα.

Ολων των ομιλητών τα projects δίνουν απάντηση σε υπαρκτά κοινωνικά προβλήματα, όπως στην περίπτωση του Νicolas Huchet, που έχοντας χάσει το 2002 το χέρι του σε εργατικό ατύχημα, κατασκεύασε το βιονικό χέρι (MybionicoHand) και ίδρυσε τον οργανισμό My Human Kit, με στόχο τον διαμερισμό τεχνητών βοηθημάτων σε άτομα με αναπηρία. Μότο του ιδίου είναι «οι περιορισμοί μας να γίνουν το κίνητρό μας για δράση».

Τα ideas boxes, από την άλλη, έχουν δώσει ήδη καρπούς σε Μπουρούντι, Αιθιοπία, Ιορδανία, Λίβανο, Ιράκ. «Τα δείγματα γραφής είναι εξαιρετικά ενθαρρυντικά, κατ’ αρχήν για τα φιλοξενούμενα παιδιά», επισημαίνει ο 31χρονος Lachal, «στον χώρο της βιβλιοθήκης βρίσκουν προστασία, ένα ήσυχο μέρος για να μελετούν τα μαθήματά τους, με αποτέλεσμα να περιορίζεται η σχολική διαρροή». Τα 100 τ.μ. του ideas box λειτουργούν και για τους ενήλικες ως πόλος έλξης και σημείο συνάντησης, αλλά και ως «παράθυρο» επικοινωνίας με τον έξω κόσμο.

Η γαλλική ΜΚΟ έχει επεκτείνει τη δράση της στην Ευρώπη με 1 ideas box στη Γερμανία, 3 στη Γαλλία, και 2 στην Ελλάδα. «Εσχάτως, έχει αρχίσει να λειτουργεί ένα στον Ελαιώνα, σε συνεργασία με τα Χωριά SOS και ένα στη Μόρια μαζί με το Save the children», προσθέτει ο κ. Lachal, «μας υποστηρίζει η Υπατη Αρμοστεία, ο Δήμος της Αθήνας, αλλά και το Google Dot Org». Η αεικίνητη ομάδα αναζητεί συνεργάτες, ενώ επισημαίνει ότι τις κινητές βιβλιοθήκες χρειάζονται και οι γηγενείς, ειδικά στις «δύσκολες γειτονιές».

Αιμοδοσία με ένα… post

Την επόμενη φορά που θα χρειαστείτε αίμα για κάποιον οικείο σας, δεν χρειάζεται να αναρωτηθείτε πώς θα το βρείτε. Μια απλή ανάρτηση με τα στοιχεία του νοσηλευόμενου στη σελίδα bloode.org αρκεί. «Είχα την ιδέα ήδη ως μαθήτρια, αλλά ως φοιτήτρια είχα την ευκαιρία να την επεξεργαστώ καλύτερα μαζί με τους συμφοιτητές μου, Παναγιώτη Σφήκα και Αλέξανδρο Σωτηρόπουλο», διηγείται η 21χρονη Ναταλία Κρίτσαλη. Η πλατφόρμα λειτουργεί ήδη τον Σεπτέμβριο και διαθέτει 2.000 εγγεγραμμένους εθελοντές αιμοδότες. Στην ομάδα, που έχει ήδη αποσπάσει σημαντικές διακρίσεις (Social Impact Award by Impact HUB Athens, Angelopoulos Clinton Global Fellowship, i-bank της Εθνικής Τράπεζας κ.ά.) έχουν προστεθεί και συνεργάτες από την Ιατρική Αθηνών.

«Εργαζόμαστε περί τις 10 ώρες ημερησίως, παίρνουμε άδεια μόνον στις… εξεταστικές», λέει η 21χρονη φοιτήτρια, «δεν είμαστε μόνον διαχειριστές της σελίδας, απαντούμε σε πληθώρα ερωτήσεων για την αιμοδοσία». Το ζητούμενο για τη νεοσύστατη ομάδα είναι η διαδικασία της αιμοδοσίας να γίνει ευχάριστη για τους εθελοντές, «να βιώνουν τη χαρά της υπέρτατης προσφοράς».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή