Βουλή: Αναβλήθηκε η ακρόαση Τσατάνη στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας

Βουλή: Αναβλήθηκε η ακρόαση Τσατάνη στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας

3' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η εμπλοκή που κατεγράφη από ημερών, με αφορμή την επιλογή της εισαγγελέως Εφετών Γεωργίας Τσατάνη, να συνοδεύεται από δύο δικηγόρους κατά την ακρόασή της από την επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Bουλής, με θέμα τις καταγγελίες της σε βάρος του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημ. Παπαγγελόπουλου περί παρεμβάσεών του στο έργο της, αποτέλεσε την αιτία η σχετική διαδικασία να αναβληθεί για το μέλλον: η κυρία Τσατάνη προσήλθε σε προγραμματισθείσα συνεδρίαση της Επιτροπής, μαζί με τους δύο δικηγόρους, αλλά τα μέλη της εν λόγω Επιτροπής επικαλούμενα τα προβλεπόμενα από τον Κανονισμό, υποστήριξαν πως κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό.

Μπορεί να παρίσταται συνεργάτης του προσώπου που καλείται σε ακρόαση, κατόπιν σχετικής άδειας και πάντως όχι με την ιδιότητα δικηγόρου, σημείωσε εξ αρχής η πρόεδρος της Επιτροπής Τασία Χριστοδουλοπούλου. Σε σύντομη παρέμβασή της η κυρία Τσατάνη υποστήριξε ότι η παρουσία των δύο προσώπων που τη συνόδευαν δεν θα ήταν υπό την ιδιότητα συνηγόρου, αλλά ως συνεργάτες που θα την υποβοηθούσαν στην παρουσίαση εγγράφων, καθώς είχαν γνώση αυτών και τα είχαν ταξινομημένα. «Είναι πάρα πολλά τα έγγραφα και θέλω η ακρόασή μου να είναι πλήρως τεκμηριωμένη» είπε και συνέχισε: Είναι επιβεβλημένο να είναι δίπλα μου, δεν τους κάλεσα ως δικηγόρους, αλλά ως Ελληνες πολίτες, ειδικούς στην υπόθεση. Δεν είμαι η ύποπτη για να έχω δικηγόρους. Είναι πρακτική η ανάγκη, για τον χειρισμό των εγγράφων.

Κατόπιν τούτου και για λόγους Αρχής και κοινοβουλευτικής τάξης (καθώς δεν υπήρχε ανάλογο προηγούμενο), η Επιτροπή αποφάσισε να ζητήσει από την Εισαγγελέα Εφετών την υποβολή νέου γραπτού αιτήματος, μέσω του οποίου να καθίσταται σαφής η ιδιότητα και η λειτουργία των όποιων συνεργατών της, ούτως ώστε να καταστεί δυνατή η παρουσία του στην επόμενη συνεδρίαση της Επιτροπής. Ενδιαφέρον είναι επιπροσθέτως πως από αρκετές πλευρές επισημάνθηκε ότι καλό θα ήταν να δοθεί άδεια παράστασης μόνο σε ένα πρόσωπο.

Η κυρία Χριστοδουλοπούλου επέμενε ιδιαιτέρως σε αυτή την διαδικασία, παρά το γεγονός ότι βουλευτές – μέλη της επιτροπής από την αντιπολίτευση σημείωναν πως αρκούσε η προαναφερθείσα δήλωση της κυρίας Τσατάνη, διότι όπως είπε η Πρόεδρος της Επιτροπής, είχε ήδη φθάσει στα χέρια της έγγραφο ενός εκ των δύο δικηγόρων μέσω του οποίου δηλωνόταν ότι έχει το δικαίωμα να παρίσταται στη συνεδρίαση ως δικηγόρος και θα παρίσταται.

Η συζήτηση για το θέμα αυτό διήρκεσε σχεδόν δύο ώρες, με βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης να διαβλέπουν πίσω από τις ενστάσεις της Προέδρου και τις αναλόγου περιεχομένου παρεμβάσεις βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, απροθυμία της πλειοψηφίας να ακουστεί η κυρία Τσατάνη. «Υπάρχει κάτι που φοβάστε, που σας ανησυχεί από την διαδικασία και εγείρετε διάφορα ζητήματα;», αναρωτήθηκε κάποια στιγμή ο κ. Μ. Βορίδης (ΝΔ). «Δεν θέλετε την εξέταση» ακούστηκε να λέει ο κ. Ευ. Βενιζέλος, με τον πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να έχει αρκετές φορές έντονες φραστικές αντιπαραθέσεις με την κυρία Χριστοδουλοπούλου και αρκετούς βουλευτές.

Κατά τη σύντομη παρέμβασή της η κυρία Τσατάνη υπερασπίστηκε πρόσφατη πρότασή της η ακρόασή της να γίνει από την επιτροπή στο δικό της γραφείο και όχι στη Βουλή, ενώ παράλληλα υπέβαλλε και αίτημα όπως στην τηλεοπτική κάλυψη της διαδικασίας (η συνεδρίαση είναι δημόσια και μεταδίδεται από το κανάλι της Βουλής τηλεοπτικά και μέσω διαδικτύου) να μην φαίνεται το πρόσωπό της, σημειώνοντας πως καθώς προϊσταται υπηρεσίας για υποθέσεις τρομοκρατίας στην Εισαγγελία, τίθεται ζήτημα προσωπικής της ασφάλειας. Τα μέλη της Επιτροπής έδειξαν γενικώς να συμφωνούν, αλλά εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι κατά τη σχετική συζήτηση η κυρία Χριστοδουλοπούλου ανέφερε πως μετά από άμεση επικοινωνία της με τον υπουργό Δικαιοσύνης προέκυψε πως η κυρία Τσατάνη δεν είναι ο δικαστικός λειτουργός που έχει αρμοδιότητα εποπτείας υποθέσεων τρομοκρατίας. Αντιδρώντας εντόνως (εν τη απουσία της Ειαγγελέως Εφετών) ο κ. Βενιζέλος υποστήριξε ότι η κυρία Τσατάνη ανέφερε πως χειρίζεται υποθέσεις τρομοκρατίας και όχι πως προΐσταται τέτοιας υπηρεσίας, έχοντας έτσι νέο φραστικό επεισόδιο με την Πρόεδρο της Επιτροπής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή