Εφαρμογή του καθεστώτος Δουβλίνου ζητεί η Κομισιόν

Εφαρμογή του καθεστώτος Δουβλίνου ζητεί η Κομισιόν

2' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Ενώ η διαδικασία μεταφοράς προσφύγων από την Ελλάδα και Ιταλία σε άλλα κράτη-μέλη είναι ανησυχητικά αργή, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τονίζει ότι η Ελλάδα πρέπει να κάνει μια σειρά από ενέργειες έτσι ώστε να θέσει σε εφαρμογή το καθεστώς του Δουβλίνου μέχρι τον Σεπτέμβριο και να δέχεται πλέον μετανάστες και πρόσφυγες που, ενώ έχουν εισέλθει από την επικράτειά της, τώρα βρίσκονται σε άλλες χώρες της Ε.Ε.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσε χθες την τελευταία έκθεση προόδου για τα δύο προγράμματα μετεγκατάστασης και επανεγκατάστασης και την αποθαρρυντικά μικρή πρόοδο που έχουν σημειώσει τον τελευταίο μήνα. Τα νούμερα είναι αποκαρδιωτικά για δύο κυρίως λόγους: από τη μία, στην Ελλάδα διαπιστώνεται έλλειψη υποδομών κυρίως στην καταγραφή των μεταναστών, γεγονός που δυσκολεύει και καθυστερεί τη διαδικασία και, από την άλλη, υπάρχει ακόμη απροθυμία από τα κράτη-μέλη να συμμετάσχουν και να μοιραστούν το βάρος της προσφυγικής κρίσης.

Συγκεκριμένα, όσον αφορά τη μετεγκατάσταση, τη μεταφορά δηλαδή προσφύγων από την Ελλάδα και την Ιταλία σε άλλα κράτη-μέλη, η πρόοδος, όπως σημειώνει η ανακοίνωση της Επιτροπής, «εξακολουθεί να είναι εξαιρετικά αργή», παρόλο που ο αριθμός έχει αυξηθεί σε 2.280 συνολικά – διπλάσιος από την τελευταία έκθεση της Επιτροπής τον Μάιο.

Συγκεκριμένα, τον τελευταίο μήνα οι μόλις 780 άνθρωποι που μεταφέρθηκαν από την Ελλάδα και την Ιταλία απέχουν πάρα πολύ από τον στόχο των 6.000 μηνιαίως που έχει θέσει η ίδια η Επιτροπή. Για την Ελλάδα, ο μηνιαίως μέσος όρος μετεγκαταστάσεων βρίσκεται στο αξιοθρήνητο νούμερο των 260-300, τη στιγμή που βρίσκονται περίπου 49.000 αιτούντες άσυλο και μετανάστες σε χώρους προσωρινής υποδοχής, οι οποίοι περιμένουν να καταγραφούν και να ξεκινήσει έτσι η επεξεργασία των αιτήσεών τους. Η ελληνική υπηρεσία Ασύλου ξεκίνησε αρκετά καθυστερημένα, μόλις στις 8 Ιουνίου, τη διαδικασία προκαταγραφής.

Δεύτερη σύσταση

Χθες, επίσης, η Επιτροπή ενέκρινε τη δεύτερη σύσταση προς την Ελλάδα, με τα μέτρα που πρέπει να λάβει η χώρα μας προκειμένου να εφαρμόσει πλήρως τη συνθήκη του Δουβλίνου.

Η Ελλάδα, αναφέρει η έκθεση, παρά τη δυσχερή κατάσταση που αντιμετωπίζει, καταβάλλει συνεχείς προσπάθειες για τη βελτίωση του συστήματος ασύλου της από τον Φεβρουάριο, οπότε εκδόθηκε η πρώτη σύσταση. «Η Ελλάδα έχει κάνει πρόοδο από τον Φεβρουάριο, αλλά έχει ακόμα δουλειά», είπε χθες ο κ. Αβραμόπουλος, καθώς πρέπει μέχρι το τέλος του έτους να είναι δυνατή η επανέναρξη μεταφορών ατόμων που αιτούνται άσυλο προς την Ελλάδα βάσει του καθεστώτος του Δουβλίνου, όπως είναι ο στόχος. «Η Επιτροπή, μαζί με τα άλλα κράτη-μέλη, θα εξακολουθήσει να στηρίζει την Ελλάδα, ούτως ώστε να είναι σε θέση να επανέλθει σταδιακά στο σύστημα του Δουβλίνου».

Η ελληνική υπηρεσία Ασύλου διαθέτει πλέον διπλάσιους ανθρώπινους πόρους σε σχέση με εκείνους που διέθετε το 2015, αλλά, σύμφωνα με την έκθεση της Επιτροπής, πρέπει να εδραιώσει ανοικτά κέντρα υποδοχής, αποτελεσματική πρόσβαση στη διαδικασία ασύλου, άμεση ίδρυση νέας αρχής υποβολής προσφυγών μεταξύ άλλων. Η Επιτροπή θα υποβάλει τον Σεπτέμβριο έκθεση σχετικά με την πρόοδο που έχει επιτευχθεί από τις ελληνικές αρχές και θα προχωρήσει στην κατάλληλη επικαιροποίηση των συγκεκριμένων συστάσεών της.

Τέλος, όσον αφορά τη συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας, η έκθεση σημειώνει πως έχει έως τώρα μειώσει «αισθητά» τα παράνομα περάσματα από 1.740 μέσο όρο ημερησίως σε μόλις 47. Στην επόμενη φάση της υλοποίησης, η Επιτροπή καταλήγει στο συμπέρασμα ότι θα πρέπει να δοθεί «επειγόντως προσοχή» από την Ελλάδα στην αύξηση επεξεργασίας αιτήσεων ασύλου. Η Ελλάδα πρέπει επίσης να ενισχύσει την ικανότητα υποδοχής στα νησιά και να βελτιώσει την καθημερινή διαχείριση και τον συντονισμό των hotspots. Από την πλευρά της, η Τουρκία πρέπει να λάβει τα αναγκαία μέτρα για την εκπλήρωση των υπολοίπων κριτηρίων σχετικά με την ελευθέρωση των θεωρήσεων, ώστε να μπορέσει η Ε.Ε. να άρει τις προϋποθέσεις βίζας για τους Τούρκους πολίτες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή