Μείωση φορολογίας για τις επιχειρήσεις προτείνει η ΤτΕ

Μείωση φορολογίας για τις επιχειρήσεις προτείνει η ΤτΕ

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη μείωση των φορολογικών συντελεστών επί των κερδών των επιχειρήσεων προτείνει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Ιωάννης Στουρνάρας στην έκθεση του για τη νομισματική πολιτική 2015 – 2016. Η μείωση των φορολογικών συντελεστών, όπως αναφέρει, θα μπορούσε να βοηθήσει στην αύξηση τόσο των εγχώριων όσο και των ξένων άμεσων επενδύσεων. Αυτό, όπως σημειώνει ο διοικητής, θα πρέπει να συνδυαστεί με μία πολιτική δέσμευση για ένα σταθερό φορολογικό σύστημα. Ωστόσο τα τελευταία χρόνια καμία κυβέρνηση δεν έχει καταφέρει όχι απλά να διατηρήσει σταθερό το φορολογικό σύστημα αλλά και να το απλοποιήσει. Ο κ. Στουρνάρας θεωρεί ότι ειδικό φορολογικό καθεστώς για την επιχειρηματικότητα που εφαρμόζεται σε συγκεκριμένες περιοχές θα μπορούσε να μειώσει την ανεργία και να αυξήσει το παραγόμενο προϊόν και το εισόδημα των περιοχών αυτών.

Ο κ. Στουρνάρας επισημαίνει ότι οι μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να στοχεύουν στη βελτίωση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού αλλά και στη μείωση της πολυπλοκότητας της φορολογικής νομοθεσίας. Με τον τρόπο αυτό, όπως αναφέρει, μπορεί να ενισχυθεί η εθελοντική συμμόρφωση, υπό την προϋπόθεση ότι θα αναπτυχθεί ένας ελεγκτικός μηχανισμός που θα είναι λειτουργικά ικανός να ελέγχει τη φοροδιαφυγή και όχι μόνο να εντοπίζει τους μη συνεπείς φορολογούμενους, αλλά και να επιβάλλει κυρώσεις μέσω ενός ισχυρού και δίκαιου πλαισίου ποινών.

Ενα από τα θέματα που θίγονται στην Εκθεση της ΤτΕ σχετίζεται με την ανάγκη διασύνδεσης όλων των δημόσιων φορέων ακόμα και των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης. Οπως αναφέρεται, η δημιουργία ενός δικτύου που θα συνδέει όλους τους φορείς θα μπορούσε, πέρα από τον περιορισμό του λειτουργικού κόστους, να είναι καθοριστική στη διασταύρωση των στοιχείων που αφορούν τους φορολογούμενους σχετικά με την περιουσία τους, με την εργασία και γενικότερα με την οικονομική τους κατάσταση.

Τέλος, ο κ. Στουρνάρας αναφέρει ότι η επιτυχημένη υλοποίηση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής συναντά δημοσιονομικές προκλήσεις, σε ένα υφεσιακό περιβάλλον όπου ο αρνητικός ρυθμός οικονομικής μεγέθυνσης συνδέεται με αποπληθωρισμό, ανεργία, αρνητικό παραγωγικό κενό και υψηλό δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή