Απειλές Αγκυρας προς Βερολίνο

Απειλές Αγκυρας προς Βερολίνο

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Τουρκία θα επιβάλει αντίποινα στη Γερμανία για την πρόσφατη απόφαση της γερμανικής Βουλής να αναγνωρίσει τη σφαγή των Αρμενίων από στρατεύματα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, το 1915, ως Γενοκτονία, δήλωσε χθες ανώτατος αξιωματούχος της τουρκικής κυβέρνησης, μιλώντας σε ξένους ανταποκριτές στην Κωνσταντινούπολη, υπό την προϋπόθεση της ανωνυμίας.

Οι τριβές μεταξύ Αγκυρας και Βερολίνου ήρθαν να φορτίσουν ακόμη περισσότερο την ατμόσφαιρα στις ευρωτουρκικές σχέσεις. Είχε προηγηθεί η παραίτηση του πρεσβευτή της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην Αγκυρα, Χανς Γεργκ Χάμπερ, ύστερα από έντονες διαμαρτυρίες της τουρκικής κυβέρνησης για δηλώσεις του Ευρωπαίου διπλωμάτη, οι οποίες θεωρήθηκαν προσβλητικές για τη χώρα και τον πρόεδρό της, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Αν και δεν δόθηκαν διευκρινίσεις από τουρκικής πλευράς για το είδος των «αντιποίνων» που θα επιβληθούν στη Γερμανία, ο οικονομικός και πολιτικός ρεαλισμός μάλλον υπαγορεύει να περιοριστούν σε συμβολικό επίπεδο. Η Γερμανία είναι ο υπ’ αριθμόν ένα προορισμός των τουρκικών εξαγωγών, ενώ φιλοξενεί τρία εκατομμύρια Τούρκους. Εξάλλου, ενδεχόμενη ρήξη μεταξύ Βερολίνου και Αγκυρας θα έθετε σε άμεσο κίνδυνο τη συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας για το προσφυγικό και θα ενταφίαζε τις ελπίδες των Τούρκων υπηκόων για γρήγορη κατάργηση της βίζας αναφορικά με τις επισκέψεις τους σε ευρωπαϊκές χώρες.

Πάντως, ο ίδιος Τούρκος αξιωματούχος εξέφρασε αισιόδοξες εκτιμήσεις για την πορεία εφαρμογής της συμφωνίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε, ο αριθμός των μεταναστών που διανύει κάθε μέρα το Αιγαίο για να φτάσει στην Ελλάδα έπεσε στους 30 κατά μέσον όρο, ενώ τον περασμένο Οκτώβριο είχε φτάσει κάποια στιγμή τις 7.000. «Μέχρι τώρα, 462 παράτυποι μετανάστες έχουν σταλεί πίσω στην Τουρκία από τις ελληνικές αρχές, ενώ 508 Σύροι πρόσφυγες που ζούσαν στην Τουρκία εγκαταστάθηκαν σε χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης», προσέθεσε.

Αναφορικά με την κατάργηση της βίζας, ο Τούρκος αξιωματούχος δήλωσε ότι η κυβέρνησή του έχει ήδη εκπληρώσει τις 67 από τις 72 προϋποθέσεις που είχε θέσει η Ε.Ε. Το μεγαλύτερο εμπόδιο που απομένει είναι η αξίωση των Ευρωπαίων για αλλαγή της τουρκικής αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας, κάτι που απορρίπτει η Αγκυρα. «Η Τουρκία τελεί υπό την απειλή της τρομοκρατίας και αυτή η κατάσταση είναι πολύ δύσκολο να αλλάξει», δήλωσε ο αξιωματούχος, παραπέμποντας στη δράση της ένοπλης αποσχιστικής οργάνωσης των Κούρδων, ΡΚΚ. Η προθεσμία για την ολοκλήρωση των προϋποθέσεων και την άρση της βίζας έχει τοποθετηθεί στην 1η Ιουλίου, κάτι που φαίνεται πολύ δύσκολο, με τα σημερινά δεδομένα, να τηρηθεί.

Οι σχέσεις με τη Μόσχα

Σε νεκρό σημείο εξακολουθούν να είναι καθηλωμένες και οι σχέσεις της Αγκυρας με τη Μόσχα, παρά τις κινήσεις καλής θέλησης της τουρκικής πλευράς για εξομάλυνση. Με αφορμή τη ρωσική εθνική επέτειο της 12ης Ιουνίου, ο Ταγίπ Ερντογάν έστειλε μήνυμα στον Βλαντιμίρ Πούτιν, στο οποίο εξέφραζε την ελπίδα να επανέλθουν οι ρωσοτουρκικές σχέσεις «στο επίπεδο που τους αρμόζει». Ωστόσο, η πρώτη αντίδραση του Κρεμλίνου ήταν πολύ ψυχρή. Σε συνέντευξη που παραχώρησε χθες στη Μόσχα ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου, Ντιμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε: «Θέλουμε μια εξομάλυνση των (ρωσοτουρκικών) σχέσεων, προκειμένου να επιστρέψουν στην περίοδο της καλής και αμοιβαία επωφελούς συνεργασίας». Εσπευσε, όμως, να προσθέσει: «Ταυτόχρονα, ο πρόεδρος Πούτιν έχει καταστήσει σαφές πως έπειτα από αυτό που συνέβη (σ.σ. την κατάρριψη ρωσικού μαχητικού αεροπλάνου από δύο τουρκικά F-16 στα σύνορα Τουρκίας – Συρίας, τον περασμένο Νοέμβριο), οποιαδήποτε εξομάλυνση των σχέσεων δεν είναι δυνατή αν η Αγκυρα δεν προχωρήσει στα αναγκαία βήματα». Ο Ρώσος πρόεδρος έχει ζητήσει από την Τουρκία να ζητήσει επίσημα συγγνώμη για το συμβάν και να πληρώσει αποζημίωση, ως προϋπόθεση για την άρση των κυρώσεων και την ομαλοποίηση των σχέσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή