Περισσότερα γραπτά πάνω από τη βάση στις Πανελλαδικές

Περισσότερα γραπτά πάνω από τη βάση στις Πανελλαδικές

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 

Περισσότεροι μαθητές με βαθμούς πάνω από τη βάση καταγράφονται στα αποτελέσματα των φετινών Πανελλαδικών Εξετάσεων, με βάση τα στατιστικά στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα το υπουργείο Παιδείας. Τα θέματα διαβαθμισμένης δυσκολίας, που μπήκαν στα περισσότερα μαθήματα φέτος, έδωσαν τη δυνατότητα σε περισσότερους υποψήφιους να δώσουν γραπτά, τα οποία βαθμολογήθηκαν πάνω από τη βάση και γενικά με μεσαίες βαθμολογίες. Ανοδος λοιπόν στους βαθμολογικούς μέσους όρους, που δεν φαίνεται όμως να οδηγεί και σε άνοδο των βάσεων στις σχολές υψηλής ζήτησης και πρώτης προτίμησης, με εξαίρεση ίσως μόνο τις Ιατρικές Σχολές. Σε κάθε περίπτωση, οι περίπου 80.000 υποψήφιοι θα μπορούν σήμερα να δουν τους βαθμούς τους, οι οποίοι πρόκειται να αναρτηθούν στα σχολεία και από το μεσημέρι θα είναι προσβάσιμοι και διαδικτυακά. Οι βαθμοί των υποψηφίων των ΕΠΑΛ θα ανακοινωθούν στις 22 Ιουνίου.

«Τα θέματα ήταν διαβαθμισμένης δυσκολίας, με αποτέλεσμα να έχουμε φέτος καλύτερες κατανομές» ανέφερε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας κ. Γιάννης Παντής, σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου. «Οι εξετάσεις φέτος, όπως ξέρετε, ήταν διπλές. Ηταν το παλαιό και το νέο σύστημα. Με αυτή την έννοια ήταν πιο δύσκολο να διενεργηθούν. Διενεργήθηκαν με άψογο τρόπο και ήθελα να συγχαρώ εδώ όλους τους συντελεστές» πρόσθεσε ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης. Αναφερόμενος στα θέματα των πανελλαδικών εξετάσεων σημείωσε πως «δεν ήταν θέματα εξόντωσης, ούτε θέματα απλώς ενός διαβατηρίου για να περάσουν με ευκολία τα παιδιά στα πανεπιστήμια. Ηταν θέματα διαβαθμισμένης δυσκολίας, όπως πρέπει να είναι, έτσι ώστε να γίνεται μια σωστότερη επιλογή των παιδιών» συμπλήρωσε. Στις εξετάσεις μπήκαν συνολικά 650 θέματα, τα οποία όπως τονίστηκε «ήταν από το βιβλίο, δηλαδή από την τάξη διδασκαλίας».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε το υπουργείο Παιδείας, στα Αρχαία πάνω από τη βάση έγραψε το 47,35%, ενώ αρίστευσε (πάνω από 18) το 2,78% των υποψηφίων, έναντι μόλις 0,96% πέρυσι. Στην Ιστορία τη βάση ξεπέρασε το 52,23%, ενώ το 11,65% έγραψε άριστα. Αντιστοίχως, στα Μαθηματικά θετικών σπουδών πάνω από τη βάση έγραψε το 53,24%, ενώ αρίστευσε το 6,6%, στη Φυσική το 69,5%, ενώ αρίστευσε το 27,88%. Στη Χημεία πάνω από τη βάση έγραψε το 75,27%. Στο πεδίο των επιστημών υγείας, υψηλά είναι τα ποσοστά των υποψηφίων που αρίστευσαν στη Βιολογία (22,65%) και στη Χημεία (35,34%).

Οσον αφορά τη διαμόρφωση των βάσεων, πέρα από την ανακοίνωση των βαθμολογιών σήμερα, πρέπει να ληφθούν ακόμα υπόψη ο μικρότερος αριθμός υποψηφίων, καθώς και το γεγονός πως δεν συνυπολογίζεται ο προφορικός βαθμός (όπως πέρυσι), παράγοντες που αναμένεται να πιέσουν τις βάσεις προς τα κάτω. Αν και βέβαια οι βάσεις δεν κινούνται ποτέ ενιαία, φαίνεται πως το κατώφλι εισόδου στις πιο προσβάσιμες σχολές, με τις χαμηλότερες βαθμολογίες εισαγωγής, θα κινηθεί μάλλον καθοδικά, με μεγαλύτερη πτώση στο πεδίο των θετικών επιστημών και εκπαιδευτικής προοπτικής.

Δείτε εδώ αναλυτικά τα στατιστικά στοιχεία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή