Στο έλεος αντιεξουσιαστών το Πολυτεχνείο

Στο έλεος αντιεξουσιαστών το Πολυτεχνείο

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σοβαρά επεισόδια εκτυλίχθηκαν χθες τα ξημερώματα στα Εξάρχεια. Μισή ώρα μετά τα μεσάνυκτα, περίπου 40 κουκουλοφόροι βγήκαν από το κτίριο του Πολυτεχνείου και χρησιμοποιώντας κάδους απορριμμάτων ως οδοφράγματα διέκοψαν την κυκλοφορία στην οδό Πατησίων. Στη συνέχεια, ακινητοποίησαν το τρόλεϊ με τον αριθμό 18 που εκτελούσε το δρομολόγιο Μουσείο-Χαλάνδρι και το λεωφορείο της γραμμής Α7 που εκτελούσε, αντίστοιχα, το δρομολόγιο Στουρνάρη – Κηφισιά και τα πυρπόλησαν, αφού πρώτα υποχρέωσαν οδηγούς και επιβάτες να αποβιβαστούν. Τα οχήματα καταστράφηκαν ολοσχερώς, ενώ οι ταραχές συνεχίστηκαν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες. Σημειώνεται ότι οι βανδαλισμοί τρόλεϊ και αστικών λεωφορείων περιμετρικά του Πολυτεχνείου, εκτός γενικευμένων ταραχών, είναι συχνό φαινόμενο των τελευταίων μηνών.

Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων, κουκουλοφόροι εκτόξευσαν μέσα από το κτίριο του Πολυτεχνείου βόμβες μολότοφ κατά των αστυνομικών, οι οποίοι απάντησαν με χημικά και χειροβομβίδες κρότου-λάμψης. Συνελήφθησαν δύο άτομα, ένας Ελληνας 32 ετών και ένας υπήκοος Αλβανίας 31 ετών, οι οποίοι πάντως δεν έχουν απασχολήσει στο παρελθόν τις διωκτικές αρχές. Εις βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία από την υποδιεύθυνση κρατικής ασφάλειας.

Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, ομάδες αναρχικών είχαν αρχικά στόχο να προκαλέσουν επεισόδια στη διάρκεια της συγκέντρωσης διαμαρτυρίας με σύνθημα «Παραιτηθείτε». Κείμενο εξάλλου που είχε αναρτηθεί στο Athens Indymedia, λίγη ώρα πριν από τη συγκέντρωση, είχε τίτλο «να επιτεθούμε» και διευκρίνιζε ότι «δεν θα αφήσουμε τη δεξιά να πάρει σπιθαμή του δρόμου». Αστυνομική πηγή επισήμανε ότι λόγω ισχυρής παρουσίας αστυνομικών της ασφάλειας στη συγκέντρωση, ομάδες αντιεξουσιαστών δεν κατάφεραν να προκαλέσουν ταραχές στην Πλατεία Συντάγματος και επέστρεψαν στα Εξάρχεια, όπου δρουν ανεξέλεγκτα.

Τα ξημερώματα της Τετάρτης, εξάλλου, ομάδες κουκουλοφόρων είχαν αρχικά επιτεθεί με βόμβες μολότοφ στο κτίριο του υπουργείου Πολιτισμού στην οδό Μπουμπουλίνας στα Εξάρχεια και στη συνέχεια είχαν πετάξει μπογιές στο κτίριο του Συμβουλίου της Επικρατείας, στην οδό Πανεπιστημίου.

Ως επίδειξη δύναμης αξιολογείται και η άμεση επανακατάληψη κτιρίου επί της οδού Θεμιστοκλέους στα Εξάρχεια, λίγη μόλις ώρα μετά την επιχείρηση εκκένωσής του από την αστυνομία. Πρόκειται για ιδιόκτητο κτίριο στην οδό Θεμιστοκλέους 96, το οποίο κατελήφθη από νεαρούς στις αρχές του Ιουνίου. Μετά μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε ο ιδιοκτήτης του, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης αστυνομική επιχείρηση για την απομάκρυνση των καταληψιών και την εκκένωσή του. Συνελήφθησαν τρία άτομα, που τη στιγμή της εφόδου βρίσκονταν στο εσωτερικό του. Πρόκειται για έναν 23χρονο Γερμανό, μια 22χρονη Δανέζα και μια 26χρονη από την Ελβετία. Εις βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για διατάραξη οικιακής ειρήνης, διακεκριμένες φθορές και άρνηση δακτυλοσκόπησης, καθώς δεν δέχτηκαν να δώσουν δακτυλικά αποτυπώματα στους αστυνομικούς. Οδηγήθηκαν στη ΓΑΔΑ και χθες το πρωί στον Εισαγγελέα, ενώ ήδη από το βράδυ της Τετάρτης ομάδες αλληλέγγυων αντιεξουσιαστών επέστρεψαν στο κτίριο της οδού Θεμιστοκλέους και το επανακατέλαβαν. Για «αδυναμία φύλαξης ενός ιδιωτικού κτιρίου» έκαναν χθες λόγο αρμόδιοι αξιωματικοί της ασφάλειας. Σε κείμενό τους στο Διαδίκτυο οι καταληψίες δηλώνουν μέλη «ομάδας ανθρώπων με κοινή επιθυμία για την οικοδόμηση μιας συλλογικότητας βασισμένης σε αρχές αυτοοργανωμένων συνελεύσεων και αυτοκυβέρνησης».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή