Κλίμα ενότητας στη Σύνοδο Κρήτης

Κλίμα ενότητας στη Σύνοδο Κρήτης

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΡΗΤΗ – ΑΠΟΣΤΟΛΗ. Με προεδρεύοντα τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και απόντα τον Πατριάρχη Ρωσίας Κύριλλο αρχίζουν, τελικά, σήμερα οι εργασίες της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Ορθοδόξου Εκκλησίας στην Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης. Η Σύνοδος ξεκινά σε κλίμα ενότητας, με τη συμμετοχή 10 εκ των 14 Ορθοδόξων Πατριαρχείων και Αυτοκεφάλων Εκκλησιών. Οι απόντες φέρονται να έχουν επηρεασθεί από την απόφαση του Πατριαρχείου Μόσχας να μην πάρει μέρος. Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες, η Μόσχα πρόκειται να στείλει παρατηρητή στις εργασίες της Συνόδου. Κύρια αιτία για την απουσία του Πατριάρχη Κυρίλλου είναι «η προσπάθειά του να εμφανίζεται συνδιαχειριστής στη Σύνοδο και να αμφισβητεί τη θέση –πρώτη μεταξύ ίσων– του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Ορθοδοξία», όπως ανέφερε χθες στην «Κ» εκκλησιαστικός παράγοντας που μετέχει στη Σύνοδο της Κρήτης.

«Είναι αδιανόητο την τελευταία στιγμή, και παρά την ομόφωνη απόφαση για τη διοργάνωσή της, ορισμένα Πατριαρχεία να απουσιάζουν από τη Σύνοδο, αμφισβητώντας έτσι ιστορικά παραδεκτές θέσεις του συντονιστικού ρόλου του Οικουμενικού Πατριαρχείου», ανέφερε ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος, προσθέτοντας ότι «απαιτείται συνοχή, μακριά από πολιτικά – εθνοφυλετικά συμφέροντα».

Ειδικότερα, χθες έφθασαν στην Κρήτη οι αποστολές του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων και των Αυτόνομων Εκκλησιών της Ελλάδας, της Ρουμανίας, της Πολωνίας και της Αλβανίας. Είναι τα Πατριαρχεία και οι Εκκλησίες που ευθύς εξαρχής είχαν ξεκαθαρίσει τη θέση τους ότι θα πάρουν μέρος στη Σύνοδο. Αντίθετα, απουσιάζουν τα Πατριαρχεία Αντιοχείας, Ρωσίας, Βουλγαρίας και Γεωργίας, παρά το μήνυμα του Οικουμενικού Πατριάρχη για συμμετοχή όλων, με στόχο να ενισχυθεί η ενότητα της Ορθοδοξίας.

Το Πατριαρχείο Μόσχας δεν άλλαξε την απόφασή του για μη συμμετοχή, αφού προηγουμένως τα Πατριαρχεία Βουλγαρίας και Γεωργίας –οι παραδοσιακοί σύμμαχοι της Μόσχας– καθώς και το Πατριαρχείο Αντιοχείας είχαν αποφασίσει να μην πάρουν μέρος. Αντίθετα, στην Κρήτη βρίσκεται από το απόγευμα της Τετάρτης η αποστολή του Πατριαρχείου Σερβίας, το οποίο τελικά αποφάσισε να πάρει μέρος –το μόνο μεταξύ των σλαβόφωνων–, ζητώντας, ωστόσο, κατά τις εργασίες της Συνόδου να ληφθούν υπ’ όψιν και οι θέσεις των άλλων Εκκλησιών. Σε αντίθετη περίπτωση αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο της αποχώρησης.

Η έλευση των δέκα αποστολών των Ορθοδόξων Πατριαρχείων και Εκκλησιών, καθώς και όσων θα παραβρεθούν ως παρατηρητές (εκπρόσωποι άλλων χριστιανικών δογμάτων, ΜΜΕ) –συνολικά πάνω από 500 άτομα–, αρχίζει να αποτυπώνεται έντονα στη ζωή των Χανίων και του Ηρακλείου, που επηρεάζεται από τα μέτρα υποδοχής των αποστολών. Την ίδια στιγμή, βέβαια, και η κίνηση στις τουριστικές μονάδες έχει τονωθεί έως τη λήξη των εργασιών της Συνόδου, στις 27 Ιουνίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή