Νότες ανθρωπιάς και αλληλεγγύης

Νότες ανθρωπιάς και αλληλεγγύης

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ηταν μεσημέρι όταν ξεκίνησαν. Δεν τους πείραζε η ζέστη και ας έπρεπε να διανύσουν τα 200 χιλιόμετρα που χώριζαν την Αθήνα από τη Λαμία. «Αξίζει τον κόπο, είναι για καλό σκοπό», μας λέει χαμογελώντας η Αλεξάνδρα Κλειτοράκη. Μαζί με την παρέα της, φίλους και συγγενείς, μίσθωσαν ένα λεωφορείο για να τους μεταφέρει στη συναυλία που διοργάνωσε η πρωτοβουλία του ομίλου ΣΚΑΪ «Ολοι μαζί μπορούμε» στο Καλλιμάρμαρο με τον μουσικοσυνθέτη Σταύρο Ξαρχάκο και τη σύμπραξη σπουδαίων Ελλήνων καλλιτεχνών, με στόχο τη συγκέντρωση τροφίμων για τους συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη. Ως παλιά πρόσκοπος, μας εξηγεί, έχει την προσφορά μέσα της και έτσι πήρε την απόφαση και συγκέντρωσε συνολικά 40 άτομα από την πόλη της Λαμίας. «Φέραμε από δύο σακούλες τρόφιμα ο καθένας. Θα συνδυάσουμε τον πολιτισμό με την καλή μας πράξη. Ξέρουμε ότι θα επιστρέψουμε ξημερώματα, αύριο έχουμε δουλειές, αλλά δεν  μας  πειράζει»,  τόνισε.

Μαζί με τους χιλιάδες που συγκεντρώθηκαν χθες στο Καλλιμάρμαρο η Αλεξάνδρα Κλειτοράκη έδωσε τη δική της προσφορά σε τρόφιμα.

Οι εθελοντές του «Ολοι μαζί μπορούμε» ήταν από νωρίς στις θέσεις τους και εξυπηρετούσαν όσους έφταναν με μια ή περισσότερες σακούλες στα χέρια. «Φέραμε μακαρόνια, αλεύρι, γάλα μακράς διαρκείας. Ο,τι μπορεί να διατηρηθεί», μας λέει η Αθηνά Μεαγκώφ, περιμένοντας να δώσει τη δική της προσφορά. «Υπάρχει αλληλεγγύη. Η τιμή του εισιτηρίου ήταν χαμηλή και μπορούσαμε πιο εύκολα να δώσουμε κάποια χρήματα για τα τρόφιμα», σημειώνει. Τη σακούλα της παίρνει μια γλυκύτατη εθελόντρια, που παρά τα χρόνια της τοποθετεί ακούραστα τις προσφορές του κόσμου μέσα στα μεγάλα κοντέινερ στο προαύλιο του σταδίου.

«Ο κόσμος δίνει με χαρά»

«Ηθελα να φύγω από τον καναπέ μου», μας λέει αποφασιστικά η Λόλα Αντζελ. Στα 79 της χρόνια εγγράφηκε για πρώτη φορά εθελόντρια ώστε να προσφέρει στην κοινωνία. «Εχει κέφι ο κόσμος, δίνει με χαρά. Οταν με ρωτάνε σε ποιους θα πάνε τα τρόφιμα, τους απαντώ ότι οι πεινασμένοι δεν έχουν φυλή», σημειώνει.

Τα διαζώματα του Καλλιμάρμαρου γεμίζουν όσο περνάει η ώρα. Οικογένειες με τα παιδιά τους, πιτσιρικάδες με τα κινητά τηλέφωνα στο χέρι βγάζουν φωτογραφίες, παρέες που ήρθαν να προσφέρουν και να ακούσουν τα εμβληματικά τραγούδια του Σταύρου Ξαρχάκου από τις φωνές καταξιωμένων ερμηνευτών.

Στα καμαρίνια υπάρχει μια δημιουργική ετοιμότητα. Μακιγιέζ, κομμωτές, τελευταίες δοκιμές ώστε όλα να είναι στην εντέλεια. «Είναι η εποχή της αλληλεγγύης, της αγάπης και της ψυχικής υποστήριξης των αδυνάτων. Το θεωρώ ύψιστο χρέος ενός καλλιτέχνη όποτε μπορεί να βοηθάει. Είναι αυτονόητο. Εύχομαι να είναι η τελευταία συναυλία που γίνεται για τέτοιο λόγο», τονίζει στην «Κ» η Αλκηστις Πρωτοψάλτη. «Μακάρι και άλλοι φορείς, ιδιωτικοί και κρατικοί, να κάνουν κάτι παρόμοιο», επισημαίνει ο Μανώλης Μητσιάς από την πλευρά του, ενώ η Ελεονόρα Ζουγανέλη επισημαίνει ότι εξαιτίας της κρίσης «έχουμε συνειδητοποιήσει ότι έχουμε περισσότερη ανάγκη ο ένας τον άλλον».

Αίσθηση αισιοδοξίας

Είναι περασμένες εννιά και το Καλλιμάρμαρο έχει γεμίσει ασφυκτικά. Μια αίσθηση αισιοδοξίας κυριαρχεί. Από τη σκηνή, η δημοσιογράφος του ΣΚΑΪ Σία Κοσιώνη ανακοινώνει ότι συγκεντρώθηκαν πάνω από 100 τόνοι τροφίμων –μια ποσότητα ρεκόρ– και ο κόσμος ξεσπά σε χειροκροτήματα. «Απόψε στέλνουμε ένα μήνυμα ανθρωπιάς, αλληλεγγύης και αγάπης», σημειώνει η κ. Κοσιώνη.

Τα φώτα χαμηλώνουν. Ο μουσικοσυνθέτης και μαέστρος της συναυλίας Σταύρος Ξαρχάκος ανεβαίνει στη σκηνή. Σηκώνει τα χέρια και οι πρώτες νότες του σπουδαίου «Μάνα μου Ελλάς» σκίζουν τον καλοκαιρινό αέρα. Μια ιστορική συναυλία έχει ξεκινήσει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή