17.000 στρέμματα καμένη γη στη Ρόδο

17.000 στρέμματα καμένη γη στη Ρόδο

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τις πληγές της μετράει η Ρόδος μετά την πυρκαγιά που έκαψε χιλιάδες στρέμματα αγροτικής και δασικής γης, κατά την πρώτη μεγάλη φωτιά του φετινού καλοκαιριού. Δόθηκε μεγάλη μάχη με τις φλόγες, ακόμα και όλη τη νύχτα της Κυριακής προς Δευτέρα, για να τεθεί υπό πλήρη έλεγχο η φωτιά. Ξέσπασε την Παρασκευή στη νότια Ρόδο και απείλησε και σπίτια στην Ιστριο, στην Αρνίθα, στην Απολακκιά και στη Μονόλιθο.

Στη Ρόδο βρέθηκε χθες ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου, συνοδευόμενος από τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ Φάνη Κουρεμπέ, με σκοπό να αποκτήσουν πληρέστερη εικόνα για τις καταστροφές και για τις ανάγκες παρέμβασης από την κυβέρνηση. «Πρόκειται για μεγάλη οικολογική και οικονομική καταστροφή, καθώς η φωτιά κατέκαψε περί τα 17.000 στρέμματα δασικών και αγροτικών εκτάσεων. Οσον αφορά στις αγροτικές καλλιέργειες, επλήγησαν κυρίως κηπευτικά, σιτηρά και ελαιόδενδρα. Υπάρχουν επίσης ζημιές στο ζωικό κεφάλαιο και στις υποδομές. Κλιμάκιο του ΕΛΓΑ βρέθηκε μαζί μας και άρχισε την καταγραφή και την εκτίμηση των ζημιών. Με την ολοκλήρωση της πρώτης εκτίμησης θα αποζημιωθούν άμεσα οι κτηνοτρόφοι από τον ΕΛΓΑ για τον απολεσθέν ζωικό κεφάλαιο, ενώ παράλληλα αρχίζει η διαδικασία σύνταξης του φακέλου για τις ζημιές που θα καλυφθούν μέσω κρατικών ενισχύσεων και de minimis (ενισχύσεις ευρωπαϊκές, που μπορούν να ενεργοποιηθούν με εθνική απόφαση)», δήλωσε ο κ. Αποστόλου, αφού επισκέφθηκε τις περιοχές που επλήγησαν από την πυρκαγιά και μετά τις συναντήσεις που είχε με εκπροσώπους της Περιφέρειας, της τοπικής αυτοδιοίκησης, καθώς και με τους ίδιους τους αγρότες και τους επικεφαλής των φορέων τους.

Ενα από τα πλέον επείγοντα προβλήματα στην περιοχή της νότιας Ρόδου είναι η αποκατάσταση του δικτύου άρδευσης των κηπευτικών, που καταστράφηκε από την πυρκαγιά. Πολλά περιβόλια σώθηκαν, αλλά, καθώς επλήγη το δίκτυο άρδευσης, απειλούνται οι καλλιέργειες. «Αμεσα θα μας απασχολήσει ο τρόπος κάλυψης των δαπανών για την αντικατάσταση του κατεστραμμένου δικτύου άρδευσης, ώστε να καταστεί δυνατή η άρδευση των κηπευτικών που γλίτωσαν από τη φωτιά», σημείωσε ο κ. Αποστόλου. «Θα εξαντλήσουμε όλες τις δυνατότητες άμεσης ανακούφισης αλλά και επαναφοράς, κατά το δυνατόν, στην προτέρα κατάσταση», συμπλήρωσε.

Φωτιά ξέσπασε χθες το απόγευμα σε εργοστάσιο αναγόμωσης ελαστικών, λίγο έξω από τη Λάρισα, στην παλιά εθνική οδό, με κατεύθυνση προς τον Βόλο. Επιτόπου έσπευσαν 15 οχήματα της Πυροσβεστικής και 35 πυροσβέστες. Πυκνός μαύρος καπνός είχε καλύψει την περιοχή.

Υψηλός είναι ο κίνδυνος για την εκδήλωση πυρκαγιών και σήμερα. Πιο συγκεκριμένα, με βάση τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς, στην κατηγορία επικινδυνότητας 4 είναι η Βοιωτία, η Φθιώτιδα, η Εύβοια, η Σκύρος, η Αττική, η Αργολίδα, η Κορινθία, οι Κυκλάδες, τα νησιά του βορείου Αιγαίου και η Σαμοθράκη. Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσίες να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή