Σε θέση παρατηρητή ΟΑΣΑ και υπουργείο Υποδομών

Σε θέση παρατηρητή ΟΑΣΑ και υπουργείο Υποδομών

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η αδράνεια και η παθητικότητα που χαρακτηρίζουν το υπουργείο Υποδομών και τον ΟΑΣΑ συντηρούν την κατάσταση ανομίας που επικρατεί στις αστικές συγκοινωνίες. Η καταστροφή δύο οχημάτων των ΟΣΥ, οι βανδαλισμοί με «θύματα» ακυρωτικά μηχανήματα, οι επιθέσεις κατά ελεγκτών του μετρό και γενικότερα το μένος που παρατηρείται κατά του εξοπλισμού αλλά και του προσωπικού των αστικών συγκοινωνιών της πρωτεύουσας βρίσκουν τις διοικήσεις των οργανισμών και κυρίως το υπουργείο Υποδομών σε θέση παρατηρητών. Εντυπωσιακότερο όλων παραμένει το ότι πέραν του ότι δεν έχει γίνει καμία επίσημη ανακοίνωση, απουσιάζουν και οι εσωτερικές διεργασίες οι οποίες θα ανέμενε κανείς ότι θα λάμβαναν χώρα με στόχο την καταπολέμηση του φαινομένου, τη θωράκιση της περιουσίας και των εργαζομένων των οργανισμών και κυρίως την ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας των μετακινουμένων.

Παρά το γεγονός ότι υπάρχουν μεγάλες αποκλίσεις ως προς τον αριθμό των μηχανημάτων που υπέστησαν φθορές, μεταξύ του απολογισμού των ΟΣΥ, της ανακοίνωσης των αντιεξουσιαστών που έχουν αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση και των εργαζομένων, τα ακυρωτικά μηχανήματα που υπέστησαν ζημιές ήταν πολλά. Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι η επίθεση έλαβε χώρα το πρωί του Σαββάτου, χωρίς κανείς να μπορεί (ή να θέλει) να αντιδράσει. Το ζήτημα της ασφάλειας των μετακινήσεων θα έπρεπε να βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας τόσο κυβερνητικών όσο και υπηρεσιακών παραγόντων. Ωστόσο μέχρι στιγμής δεν παρατηρείται η παραμικρή κινητικότητα. Πριν από δύο ημέρες, κατά την προγραμματισμένη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του ΟΑΣΑ, απλώς ζητήθηκε από τη διοίκηση των ΟΣΥ να ενημερώσει και επισήμως τη μητρική εταιρεία για την έκταση των ζημιών και των καταστροφών. Πληροφορίες αναφέρουν ότι όλες οι πλευρές συμφώνησαν πως θα πρέπει να ληφθούν μέτρα συνολικά σε συνεννόηση με συναρμόδιους φορείς, όπως είναι το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Η όποια συζήτηση περιορίστηκε σε διαπιστώσεις, ενώ η λήψη αποφάσεων μετατέθηκε για αργότερα. Μέχρι τότε απλώς ελπίζουν να μη σημειωθεί άλλη επίθεση.

Το Σώμα Ελεγκτών

Στο μεταξύ, όσο οι ελεγκτές βρίσκονται στη δίνη του κυκλώνα, ο ΟΑΣΑ προκηρύσσει θέσεις τις οποίες θα καταλάβουν εργαζόμενοι στις ΟΣΥ (λεωφορεία και τρόλεϊ) και στις ΣΤΑΣΥ (μετρό, ηλεκτρικός, τραμ) με στόχο να δημιουργήσουν το Σώμα Ελεγκτών το οποίο σήμερα είναι πρακτικά ανύπαρκτο. Ο ΟΑΣΑ καλεί εργαζομένους όλων των ειδικοτήτων από τις δύο θυγατρικές του να στελεχώσουν την Υπηρεσία Ελέγχου Κομίστρου. Οπως αναφέρεται στη σχετική προκήρυξη του ΟΑΣΑ, η απόσπαση θα πραγματοποιηθεί ύστερα από σύμφωνη γνώμη των εταιρειών και εφόσον δεν δημιουργείται λειτουργικό πρόβλημα. Ωστόσο ημερομηνία λήξης της κατάθεσης των αιτήσεων έχει οριστεί η σημερινή ημέρα και έως χθες ούτε ένας εργαζόμενος των ΟΣΥ ή των ΣΤΑΣΥ δεν είχε ενδιαφερθεί για να αναλάβει τον ρόλο ελεγκτή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή