Καταιγίδες στην Αττική τις επόμενες ώρες – Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Μεγαλόπολη

Καταιγίδες στην Αττική τις επόμενες ώρες – Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Μεγαλόπολη

4' 18" χρόνος ανάγνωσης

Τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες αναμένεται να πλήξουν μέχρι τις απογευματινές ώρες την Αττική σύμφωνα με την πρόβλεψη της ΕΜΥ. Παρόμοιο αναμένεται να είναι το σκηνικό και στην Πελοπόννησο, την Κεντρική και Ανατολική Στερεά, την Εύβοια, τη Θεσσαλία, τις Σποράδες, και τη Μακεδονία. Βροχές και καταιγίδες, κατά τόπους ισχυρές είναι πιθανόν να σημειωθούν και στα νησιά του Βόρειου και Ανατολικού Αιγαίου. Βαθμιαία βελτίωση του καιρού θα υπάρξει από τα δυτικά της βραδινές ώρες.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ο δήμος Μεγαλόπολης

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε το Σάββατο ο δήμος Μεγαλόπολης, λόγω των προβλημάτων που προκλήθηκαν από την κακοκαιρία. Λόγω της έντονης βροχόπτωσης στο νομό Αρκαδίας η Πυροσβεστική δέχθηκε 200 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων στη Μεγαλόπολη και 75 στην Τρίπολη. Επίσης, στη Μεγαλόπολη συγκροτήθηκαν 22 συνεργεία με 45 πυροσβέστες, στην Τρίπολη 8 συνεργεία με 16 πυροσβέστες ενώ εστάλησαν από Αθήνα άλλες 23 αντλίες. Οι ζημιές που έχουν προκληθεί είναι μεγάλες, τόσο σε δημόσιες όσο και σε ιδιωτικές ιδιοκτησίες, αφού στην περιοχή το νερό έφθασε σε 7 ώρες τα 191 χιλιοστά.

Στο δημαρχείο Μεγαλόπολης πραγματοποιήθηκε σύσκεψη υπό την προεδρία του περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Πέτρου Τατούλη, για τον συντονισμό των προσπαθειών ώστε να αντιμετωπιστούν τα άμεσα προβλήματα που προέκυψαν από την κακοκαιρία.

Σύμφωνα με τα όσα αποφασίστηκαν στη σύσκεψη και κατόπιν συνεννόησης του περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρου Τατούλη, του αντιπεριφερειάρχη Αρκαδίας, Βαγγέλη Γιαννακούρα και του δημάρχου Μεγαλόπολης, Διονύση Παπαδόπουλου, κινούνται άμεσα οι διαδικασίες για την κήρυξη σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης του δήμου Μεγαλόπολης.

Μάλιστα, υπήρξε συνεννόηση του περιφερειάρχη με τον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας και τη Δευτέρα θα κινηθούν όλες οι τυπικές διαδικασίες.

Στην Τρίπολη, η μισή πόλη βυθίστηκε στο σκοτάδι έπειτα από τη διακοπή ρεύματος η οποία αποκαταστάθηκε γύρω στις δέκα το βράδυ, ενώ πλημμύρισαν ισόγεια και υπόγεια σπιτιών, κυρίως στην περιοχή πλησίον του σταθμού ΟΣΕ.

Λόγω της κακοκαιρίας κατέρρευσε τμήμα της στέγης κοσμικού κέντρου, ενώ βρίσκονταν μέσα σε αυτό περί τα 1.000 άτομα, καλεσμένα σε γαμήλια δεξίωση στην Τρίπολη, χωρίς ευτυχώς να τραυματιστεί κανείς.

Τεράστιες καταστροφές και στον δήμο Τρίπολης

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχτηκε μετά την Μεγαλόπολη και ο δήμος Τρίπολης μετά τις τεράστιες καταστροφές που προκλήθηκαν από τη χθεσινή κακοκαιρία. Ειδικότερα, επλήγησαν εκτός από την πόλη της Τρίπολης, χωριά των δημοτικών ενοτήτων Τεγέας και Κορυθίου.

Ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Μανθυρέας, Ηλίας Μαχαίρας, κάνει λόγο για πρωτοφανή κακοκαιρία και για εκτεταμένες ζημιές σε οδικές αρτηρίες και καλλιέργειες, ενώ πλημμύρισαν και σπίτια στο χωριό από το νερό που κατέβασε το βουνό του Προφήτη Ηλία. Στον κάμπο της Τεγέας έχουν πληγεί και καλλιέργειες κηπευτικών, πατάτες και οπωροφόρα δέντρα και το πρόβλημα που υπάρχει είναι ότι η περιοχή πλήττεται για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά. Ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Μαγούλας Χρήστος Μπάκος, χαρακτηρίζει την καταστροφή ολική και όπως είπε, σε λίγο χρονικό διάστημα έπεσε πολύ νερό.

Στην περιοχή της Μαγούλας χρειάστηκε να παρασχεθεί βοήθεια σε δύο ηλικιωμένα άτομα, ενώ το υπερβολικό νερό παρέσυρε οχήματα και έπληξε και τις καλλιέργειες. «Είναι ευτύχημα που είχα καθαρίσει το ποτάμι» σημείωσε ο κ. Μπάκος για να συμπληρώσει πως, «αν δεν το είχα κάνει τα προβλήματα θα ήταν πολύ περισσότερα». Να αναφέρουμε πως λόγω της υπερβολικής ποσότητας νερού και για προληπτικούς λόγους διεκόπη η κυκλοφορία Τρίπολη-Άστρος στο ύψος του γεφυριού της Μαγούλας, για να προστατευτούν οι οδηγοί και περιγράφοντας με δύο λέξεις την όλη κατάσταση έκανε λόγο για «βιβλική» καταστροφή.

Ακόμη, έκλεισε για σήμερα το Δημοτικό Αθλητικό Κέντρο Τρίπολης γιατί έχουν σωρευτεί λάσπες και συνεργεία επιχειρούν να καθαρίσουν τους αθλητικούς χώρους.

Ο δήμαρχος Μεγαλόπολης υπογράμμισε ότι, «περάσαμε ένα πολύ δύσκολο Σαββατόβραδο. Σε λιγότερο από 5 ώρες το νερό είχε φτάσει τα 191 χιλιοστά» και εξέφρασε φόβους για πιθανή κατάρρευση του ορυχείου της Μπαρμπουτσάνας στην Θωκνία. Επιπλέον τόνισε ότι, αυτή τη στιγμή εξομαλύνεται η κατάσταση. Έξω βρίσκονται και επιχειρούν συνεργεία που αντιμετωπίζουν και τα τελευταία προβλήματα.

Ο υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας του δήμου Τρίπολης Σωτήρης Παπαδημητρίου, ανέφερε ότι, ο δήμος Τρίπολης έζησε εφιαλτική νύχτα. Σήμερα είπε, ζούμε μια τραγική πραγματικότητα. Σημείωσε ότι, γίνονται και σήμερα αντλήσεις υδάτων που δεν πρόλαβε να κάνει χθες η Πυροσβεστική, ενώ μίλησε για πολύ μεγάλες ζημιές από την υπερχείλιση του Γαρεάτη ποταμού σε καλλιέργειες και υποδομές.

Οι συσκέψεις είναι συνεχείς για την σταδιακή αποκατάσταση των προβλημάτων και στο πλαίσιο της έκτακτης ανάγκης, ο μηχανισμός του δήμου είναι σε εγρήγορση κι έχουν συσταθεί επιτροπές για τη διενέργεια ελέγχου.

Αύριο Δευτέρα θα βρίσκεται στην Τρίπολη ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ κατόπιν επικοινωνίας με το δήμαρχο Δημήτρη Παυλή. Ο αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας, Βαγγέλης Γιαννακούρας, επεσήμανε με δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «ήταν μεγάλη ποσότητα του νερού. Έχουμε τεράστιες καταστροφές κι έχουν σημειωθεί μικροπροβλήματα στο οδικό δίκτυο.

Είμαστε τυχεροί που δεν θρηνήσαμε ανθρώπινες ζωές, με αυτό που συνέβη χθες στη Μεγαλόπολη και την περιοχή της Τρίπολης».

Ο αντιπεριφερειάρχης σημείωσε ότι ο ΕΛΓΑ επιθεωρεί τις περιοχές που επλήγησαν και σημείωσε ότι ο Γαρεάτης ποταμός υπερχείλισε και ξέβρασε στο Στενό μπάζα και σκουπίδια κι έκανε λόγο για απαίδευτους Έλληνες. Από την πρώτη στιγμή μαζί με τον περιφερειάρχη Πέτρο Τατούλη παρακολουθούμε από κοντά είπε το πρόβλημα και πρόσθεσε ότι σήμερα όλα τα συνεργεία της ΠΕ Αρκαδίας και της Πολιτικής Προστασίας βρίσκονται έξω για την αντιμετώπιση των προβλημάτων στο οδικό δίκτυο (Καρύταινα, Δολιανά, Καστρί, γέφυρα Μαγούλας και βρίσκονται σε επιφυλακή). Οι πληγέντες αποκαθιστούν τις ζημιές στα σπίτια, ενώ το οδικό δίκτυο είναι καθαρό και δεν υπάρχει πρόβλημα.