ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κίνητρα κατά μετεγγραφών εξετάζει το υπ. Παιδείας

kinitra-kata-meteggrafon-exetazei-to-yp-paideias-2140186

Κίνητρα για παραμονή στις πόλεις όπου εισήχθησαν, χωρίς να ζητούν μετεγγραφές σε κεντρικά πανεπιστήμια και ΤΕΙ, σχεδιάζει το υπουργείο Παιδείας. Το σχέδιο θα εφαρμοσθεί από την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά, χωρίς να υπάρχουν ωστόσο αλλαγές στον νόμο περί μετεγγραφών. Δηλαδή, όπως ισχύει, οι θέσεις των μετεγγραφών δεν μπορεί να ξεπερνούν το 15% των θέσεων εισακτέων κάθε τμήματος ΑΕΙ/ΤΕΙ.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», ο σχεδιασμός του επιτελείου της αναπληρώτριας υπουργού Παιδείας, αρμόδιας για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, Σίας Αναγνωστοπούλου, εστιάζει στην αύξηση των θέσεων των φοιτητικών εστιών, ώστε οι «μετανάστες» φοιτητές να αντιμετωπίζουν τα έξοδα κατοικίας. Για τον λόγο αυτό υπάρχει συνεργασία του υπουργείου Παιδείας με φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Την ίδια στιγμή, η Επιτροπή Εθνικού και Κοινωνικού Διαλόγου για την Παιδεία έχει προτείνει τη διεύρυνση των κριτηρίων μετεγγραφής σε τμήματα της περιφέρειας. Η πρόταση προβλέπει τη δημιουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας μετεγγραφών, στην οποία οι φοιτητές θα μπορούν να καταθέτουν αίτηση μεταφοράς των πιστωτικών τους μονάδων από ένα τμήμα σε ένα άλλο, του ιδίου ή άλλου ΑΕΙ, κάθε Σεπτέμβριο.

Βέβαια, η πρόταση δεν αντιμετωπίζει το πρόβλημα των «μεταναστών» φοιτητών, αφού αφορά λίγους. Η κινητικότητα δεν θα ισχύει από την περιφέρεια προς την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, ούτε από ΤΕΙ προς πανεπιστήμια. Θα ισχύει από τμήματα της περιφέρειας προς άλλα τμήματα της περιφέρειας, από τμήματα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης προς τμήματα της περιφέρειας και από πανεπιστημιακά τμήματα προς ΤΕΙ. Τα κριτήρια μετεγγραφής θα καθορίζονται από τα τμήματα υποδοχής και θα αφορούν την επίδοση των φοιτητών σε συγκεκριμένα μαθήματα ή τον μέσο όρο βαθμολογίας έτους ή τον αριθμό των μαθημάτων που έχουν περάσει, ή συνδυασμό αυτών των κριτηρίων. Σε περίπτωση έγκρισης θα μεταφέρεται και η πίστωση του φοιτητή από το ένα ίδρυμα στο άλλο.

Στο Αριστοτέλειο

Τέλος, το Συμβούλιο του ΑΠΘ ζητεί την ανάκληση της απόφασης του υπουργείου Παιδείας για παράταση κατά έναν χρόνο της θητείας των Συμβουλίων, αντί της εκλογής νέων, όπως προέβλεπε ο νόμος 4009/2011. Το θέμα έχει απασχολήσει και Συμβούλια άλλων ΑΕΙ, πολλά μέλη των οποίων επιθυμούν να παραιτηθούν.