Η καλοκαιρινή μπόρα «έσωσε» τα Δερβενοχώρια

Η καλοκαιρινή μπόρα «έσωσε» τα Δερβενοχώρια

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο από μηχανής θεός της βροχής έδωσε αποφασιστική βοήθεια στο να ελεγχθεί η μεγάλη φωτιά στα Δερβενοχώρια, που μέχρι χθες το απόγευμα είχε κατακάψει χιλιάδες στρέμματα δάσους, καθώς μαινόταν με ένταση από το Σάββατο το βράδυ, οπότε ξέσπασε. Και χθες οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας έδιναν σκληρή μάχη για να περιοριστεί η πυρκαγιά και να μην επεκταθεί προς την Πάρνηθα. Το βράδυ της Δευτέρας προς Τρίτη έγινε πολύ μεγάλη προσπάθεια για να ανακοπεί το μέτωπο της φωτιάς, που κινούνταν προς τα χωριά Στεφάνη, Πράσινο και Πάνακτος.

Η ισχυρή απογευματινή βροχή βοήθησε το έργο των δυνάμεων της Πυροσβεστικής που επιχειρούσαν στην περιοχή με έξι αεροπλάνα Καναντέρ, τέσσερα αεροσκάφη Πετζετέλ και έξι ελικόπτερα. Στο έδαφος επιχειρούσαν 170 πυροσβέστες με 76 οχήματα, καθώς και 180 άτομα από πεζοπόρα τμήματα. Τα τμήματα αυτά δρούσαν κυρίως στο μέτωπο προς την Πάρνηθα, ενώ στο μέτωπο προς Μαγούλα –που εκτεινόταν σε εξαιρετικά δύσβατες περιοχές– επιχειρούσαν κυρίως τα εναέρια μέσα. Τις πυροσβεστικές δυνάμεις συνέδραμαν 100 στρατιώτες, 23 υδροφόρες των δήμων, 10 ιδιωτικές υδροφόρες και 18 χωματουργικά μηχανήματα από την Περιφέρεια Αττικής και την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος. Στόχος της Πυροσβεστικής ήταν να «τελειώσει» χθες με τη φωτιά, έτσι ώστε να μην υπάρχει απειλή για νέες αναζωπυρώσεις σήμερα.

Σύμφωνα με χθεσινή απολογιστική ανακοίνωση της Πυροσβεστικής, η πυρκαγιά στη Στεφάνη εκδηλώθηκε στις 10.40 μ.μ. του Σαββάτου. Ξέσπασε σε δασική έκταση νότια του οικισμού και, λόγω των ισχυρών ανέμων, πήρε γρήγορα μεγάλες διαστάσεις. Στο σημείο πήραν εντολή να μεταβούν άμεσα 40 πυροσβέστες με 18 οχήματα.

Την Κυριακή, με το πρώτο φως της ημέρας, τις επίγειες δυνάμεις συνέδραμαν έξι αεροπλάνα και δύο ελικόπτερα, ενώ οι επίγειες δυνάμεις ενισχύθηκαν και διαμορφώθηκαν ως εξής: 115 πυροσβέστες με 56 οχήματα και 38 άτομα πεζοπόρο.

Οπως δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής Νίκος Τσόγκας, «λόγω της έντασης και της αλλαγής της διεύθυνσης των ανέμων αλλά και του περιορισμένου δικτύου δασικών δρόμων, η περίμετρος της πυρκαγιάς διευρύνθηκε».

Τη Δευτέρα τα βασικά μέτωπα της πυρκαγιάς κινήθηκαν βορειοδυτικά προς τις περιοχές Πράσινο και Πάνακτο και νοτιοανατολικά προς τα νταμάρια Φράγκου. Από αέρος τις επιχειρήσεις κατάσβεσης συνέδραμαν οκτώ αεροσκάφη τύπου Καναντέρ, τέσσερα ψεκαστικά αεροσκάφη τύπου Πετζετέλ και επτά ελικόπτερα, μεταξύ των οποίων δύο ελικόπτερα Σινούκ του στρατού.

Φωτιές ξέσπασαν χθες και στην Κρήτη, οι οποίες τέθηκαν υπό έλεγχο χάρη στην επέμβαση των δυνάμεων της Πυροσβεστικής. Εντύπωση προκάλεσε όμως το γεγονός πως μέσα σε 1,5 ώρα, από τις 1.30 μ.μ. μέχρι τις 3 μ.μ., εκδηλώθηκαν σε χορτολιβαδικές εκτάσεις πέντε διαφορετικές φωτιές στους νομούς Ηρακλείου και Χανίων. Συγκεκριμένα, εστίες πυρκαγιών εκδηλώθηκαν σε δυσπρόσιτο σημείο στο Θέρισο Χανίων (όπου έσπευσαν δέκα πυροσβέστες με τέσσερα οχήματα), στον Αχεντριά Ηρακλείου (24 πυροσβέστες με έξι οχήματα), στον Πύργο Μονοφατσίου, του Δήμου Γόρτυνας Ηρακλείου (δέκα πυροσβέστες με τέσσερα οχήματα), στο Λαράνι (ένα όχημα με τρεις πυροσβέστες) και τέλος στην Κοινότητα Μελισσουργού, στον Δήμο Πλατανιά Χανίων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή