ΚΟΙΝΩΝΙΑ

19 προγράμματα σπουδών σε τρεις σχολές

19-programmata-spoydon-se-treis-scholes-2140634

Το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος ιδρύθηκε το 2005, με έδρα στη Θεσσαλονίκη. Είναι το μόνο ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο, στο οποίο όλα τα προγράμματα σπουδών διδάσκονται αποκλειστικά στα αγγλικά. Το Διεθνές Πανεπιστήμιο αποτελείται από τρεις σχολές:

• Σχολή Οικονομίας, Διοίκησης και Νομικών Επιστημών.
• Σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών και
• Σχολή Επιστημών Τεχνολογίας.

Ο συνολικός αριθμός των προγραμμάτων του φθάνει τα 19, με τα δίδακτρα να κυμαίνονται από 2.000 έως και 5.000 ευρώ, ενώ υπάρχουν πολλές υποτροφίες.

Μέσα στο ακαδημαϊκό έτος 2015-2016, ο αριθμός των φοιτητών εκτινάχτηκε στους 408. Ενδεικτικά, τα προηγούμενα τρία χρόνια δεν ξεπερνούσε τους 180 φοιτητές στο σύνολο. Εξ αυτών το 11% είναι αλλοδαποί φοιτητές από συνολικά 40 χώρες (Αζερμπαϊτζάν, Αντίγκουα, Αλβανία, Αρμενία, Αυστραλία, Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Γερμανία, Γεωργία, ΗΠΑ, Βρετανία, Ιορδανία, Ιράν, Ιταλία, Καζακστάν, Καναδάς, Κοσσυφοπέδιο – UNMIK, Κροατία, Κύπρος, Λιβύη, Λιθουανία, Μάλτα, Μεξικό, Μολδαβία, Νέα Ζηλανδία, Νιγηρία, Ολλανδία, Ουκρανία, Παλαιστίνη, ΠΓΔΜ, Ρουμανία, Ρωσία, Σερβία, Σλοβακία, Σουδάν, Τουρκία).

Το Διεθνές Πανεπιστήμιο απασχολεί αυτή τη στιγμή 24 άτομα ακαδημαϊκό προσωπικό, εκ των οποίων μόλις οι 7 είναι μόνιμοι πανεπιστημιακοί (μέλη ΔΕΠ), ενώ οι υπόλοιποι 16 είναι ακαδημαϊκοί συνεργάτες (συμβασιούχοι πλήρους και μερικής απασχόλησης). Βεβαίως, για τη διδασκαλία και την έρευνα στο Διεθνές Πανεπιστήμιο επιδιώκεται η αξιοποίηση διακεκριμένων ακαδημαϊκών από τα ελληνικά ΑΕΙ και επιφανών ομογενών και αλλοδαπών πανεπιστημιακών από το εξωτερικό. Χαρακτηριστικά, διδάσκουν περισσότεροι από 100 επισκέπτες καθηγητές από 14 χώρες.

Το διοικητικό προσωπικό του ιδρύματος απαρτίζεται από 44 υπαλλήλους, με μόλις 5 μονίμους υπαλλήλους, ενώ χθες ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης υποσχέθηκε ότι θα προσπαθήσει να ενισχύσει το διοικητικό προσωπικό του πανεπιστημίου.

Παράλληλα με τα ακαδημαϊκά προγράμματα, το Διεθνές Πανεπιστήμιο λειτουργεί Γραφείο Σταδιοδρομίας για την προετοιμασία και υποστήριξη των αποφοίτων στην εξεύρεση εργασίας, ενώ προσφέρει σημαντικό αριθμό υποτροφιών σε επιλεγμένους υποψηφίους, όταν αυτοί πληρούν ένα συνδυασμό αντικειμενικών κριτηρίων. Σημαντικό παράγοντα αποτελεί η άριστη ακαδημαϊκή επίδοση σε προπτυχιακό επίπεδο.