Πολάκης: Χρήματα υπάρχουν και θα πρέπει να πέσουν στην αγορά

Πολάκης: Χρήματα υπάρχουν και θα πρέπει να πέσουν στην αγορά

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Τα νοσοκομεία ήταν για δεκαετίες χώρος αναξιοκρατίας και παρεμβάσεων από κομματικούς παράγοντες. Εμείς δεν θα στήσουμε κομματικό μηχανισμό. Αυτό έχει τελειώσει». Με τον τρόπο αυτό χθες ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός «καλωσόρισε» στο ΕΣΥ τους νέους διοικητές των νοσοκομείων.

Στο ίδιο κλίμα και ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης, που δήλωσε «δεν τοποθετηθήκατε με κομματικά κριτήρια, όπως οι προηγούμενοι. Δεν πάμε να στήσουμε κομματικούς στρατούς, αλλά να λύσουμε τα προβλήματα των ανθρώπων».

Στην πρώτη επίσημη συνάντησή τους με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, οι νέοι διοικητές και αναπληρωτές διοικητές νοσοκομείων (περίπου 80 από τους 146 που θα διοριστούν) έλαβαν οδηγίες για τις προτεραιότητες που πρέπει να θέσουν, αλλά και τη ρητή εντολή «καμία ανοχή και συγκάλυψη σε φαινόμενα διαφθοράς και εκμετάλλευσης των ασθενών».

Στην πρώτη θέση του «καθηκοντολογίου» των νέων διοικητών είναι η αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων χρεών ύψους 605 εκατ. ευρώ έως τον Αύγουστο. Οπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πολάκης, «αυτά τα χρήματα υπάρχουν και πρέπει να “πέσουν” στην αγορά. Μέχρι το τέλος του 2016 θα πρέπει να έχουν δοθεί 1,121 δισ. ευρώ». Οι διοικητές κλήθηκαν να διαπραγματεύονται με τους προμηθευτές για εξοικονόμηση πόρων, να εξοφλούν εγκαίρως τις φαρμακευτικές εταιρείες για να μην παρατηρούνται ελλείψεις φαρμάκων και να κυνηγήσουν τη γραφειοκρατία, ειδικά στην έγκαιρη καταβολή των εφημεριών και στις πληρωμές προς τους προμηθευτές. «Εχετε αρκετά ταμειακά διαθέσιμα. Αυτά δεν πρέπει να λιμνάζουν. Πρέπει να τα δώσετε για να πάρετε νέα επιχορήγηση», τόνισε ο κ. Πολάκης, που παρακίνησε τους διοικητές να διώξουν τους εργολάβους καθαριότητας από τα νοσοκομεία, προωθώντας ατομικές συμβάσεις εργασίες. «Αυτό θα φέρει εξοικονόμηση πόρων για το δημόσιο σύστημα Υγείας και σημαντική βελτίωση στο καθεστώς εργασιακής εκμετάλλευσης που υπήρχε μέχρι τώρα», είπε.

«Θέλουμε να εδραιώσουμε ένα άλλο κοινωνικό ήθος στο δημόσιο σύστημα Υγείας», ανέφερε ο κ. Ξανθός, ο οποίος παραδέχθηκε ότι ακόμη δεν είναι αισθητή η βελτίωση της καθημερινότητας του συστήματος Υγείας, παρά το γεγονός ότι έχουν γίνει παρεμβάσεις όπως η καθολική κάλυψη των ανασφάλιστων. Τόνισε ότι οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία είναι πιεσμένοι αλλά εξακολουθούν να στηρίζουν το ΕΣΥ και κάλεσε τους διοικητές να αντιμετωπίσουν με σεβασμό, ειλικρίνεια και χωρίς μεγαλοστομίες τις διεκδικήσεις και τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή