ΣτΕ: Αντισυνταγματική η αποχή των δικηγόρων

ΣτΕ: Αντισυνταγματική η αποχή των δικηγόρων

1' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Aντισυνταγματική, παράνομη αλλά και αντίθετη σε διεθνείς συμβάσεις έκρινε, σύμφωνα με πληροφορίες, η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας την αποχή των δικηγόρων, που ξεκίνησε από τις 12 Ιανουαρίου 2016 και συνεχίζεται σε ορισμένα δικαστήρια και σε συγκεκριμένες δικαστικές υποθέσεις, κυρίως του Δημοσίου.

Η Ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε ότι οι επαναλαμβανόμενες πανελλαδικές αποχές των δικηγόρων έχουν λάβει τον χαρακτήρα αποχής διαρκείας, κάτι που δεν επιτρέπεται από το Σύνταγμα και τις διεθνείς συμβάσεις. Οι ανώτατοι δικαστές αποφάνθηκαν ότι οι αποφάσεις των δικηγορικών συλλόγων να προχωρούν σε αποχή δεν αντίκειται, αρχικά, σε συνταγματικές ή άλλες διατάξεις, όμως υπόκειται σε περιορισμούς που επιβάλλονται από το Σύνταγμά μας (άρθρο 5) και τη Συνθήκη της Ρώμης που καθιερώνει το δικαίωμα των πολιτών σε δίκαιη δίκη και κατοχυρώνει το δικαίωμα όλων να έχουν τον δικηγόρο της επιλογής τους.

Με αυτό το σκεπτικό, οι σύμβουλοι της Επικρατείας έκριναν ότι οι περιορισμοί που τίθενται από το Σύνταγμα και την ευρωπαϊκή νομοθεσία καθορίζουν και τον χρόνο που μπορεί νόμιμα να διαρκέσει μία δικηγορική αποχή. Και κατέληξαν στο ότι οι επαναλαμβανόμενες συνεχόμενες αποχές από την άσκηση του λειτουργήματος των δικηγόρων σημαίνουν στην πράξη αποχή διαρκείας, κάτι που δεν είναι συνταγματικά επιτρεπτό και παραβιάζει και βασικές αρχές του ευρωπαϊκού δικαίου.

Σύμφωνα με το σκεπτικό της Ολομέλειας του ΣτΕ, «οι αποφάσεις των δικηγορικών συλλόγων για πανελλαδική απόχη προσδιόριζαν μεν τον χρόνο αποχής αλλά ήταν επαναλαμβανόμενες χωρίς διακοπή και εν τέλει είχαν λάβει τον χαρακτήρα αποχής διαρκείας, κάτι που στην προκειμένη περίπτωση υπερβαίνει το επιτρεπόμενο βραχύ χρονικό διάστημα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή