Περίπου 650 πρόσφυγες καταγράφονται κάθε μέρα

Περίπου 650 πρόσφυγες καταγράφονται κάθε μέρα

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τις 15.500 έχουν φτάσει οι πρόσφυγες και μετανάστες που διαμένουν σε δομές στην ηπειρωτική Ελλάδα και έχουν προκαταγραφεί, στο πλαίσιο του προγράμματος που έθεσε σε εφαρμογή από τις 8 Ιουνίου 2016 η Υπηρεσία Ασύλου, με την υποστήριξη της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Τα άτομα που συμμετέχουν στη διαδικασία της προκαταγραφής, λαμβάνουν δελτίο αιτούντος διεθνούς προστασίας, που ισχύει για ένα έτος, το οποίο τούς επιτρέπει να μένουν νόμιμα στην Ελλάδα και να έχουν δικαίωμα πρόσβασης σε διάφορες υπηρεσίες μέχρις ότου ολοκληρωθεί η διαδικασία υποβολής του αιτήματος ασύλου τους. Αυτό ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (ΥΑ) Ουίλιαμ Σπίντλερ σε συνέντευξη Τύπου στο Παλάτι των Εθνών στη Γενεύη. O κ. Σπίντλερ συμπλήρωσε ότι η διαδικασία αυτή θα βοηθήσει να εντοπιστούν όσοι πληρούν τα κριτήρια για οικογενειακή επανένωση ή μετεγκατάσταση σε άλλη χώρα της Ε.Ε. Θα βοηθήσει επίσης στον εντοπισμό ανθρώπων με ιδιαίτερες ανάγκες, ώστε να παραπεμφθούν στις αρμόδιες αρχές για να λάβουν την κατάλληλη βοήθεια και στήριξη.

Οπως σημείωσε στην «Κ» η επικεφαλής της Υπηρεσίας Ασύλου κ. Μαρία Σταυροπούλου, σε ημερήσια βάση καταγράφονται περίπου 650 άτομα, πολύ κοντά στον στόχο των 700 που έχει τεθεί. Η προκαταγραφή σήμερα εξελίσσεται στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, αλλά τις επόμενες βδομάδες αναμένεται να επεκταθεί και στην υπόλοιπη χώρα.

Από τους 15.500 ανθρώπους που έχουν προκαταγραφεί μέχρι στιγμής έχουν εντοπιστεί περίπου 680 ασυνόδευτα και χωρισμένα από την οικογένειά τους παιδιά και έχουν παραπεμφθεί στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΚΑ).

Η διαδικασία είναι ανοιχτή σε όσους έφθασαν στην Ελλάδα από 1 Ιανουαρίου 2015 έως 20 Μαρτίου 2016.

Μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία, είπε ο κ. Σπίντλερ, σε όσους προκαταγράφηκαν θα οριστεί μία ημερομηνία για ραντεβού με την Υπηρεσία Ασύλου, προκειμένου να καταθέσουν αίτημα ασύλου και να έχουν επίσημα πρόσβαση στο πρόγραμμα οικογενειακής επανένωσης και στο πρόγραμμα μετεγκατάστασης. Τα άτομα με ιδιαίτερες ανάγκες, όπως τα ασυνόδευτα και χωρισμένα από την οικογένειά τους παιδιά, θα έχουν προτεραιότητα στα ραντεβού.

Μετεγκατάσταση

Οσον αφορά το πρόγραμμα μετεγκατάστασης σε χώρες της Ε.Ε., έως τις 29 Ιουνίου 2016, μόλις 1.970 αιτούντες άσυλο έχουν μετεγκατασταθεί από την Ελλάδα, από τους 66.400 που είναι ο συμφωνημένος στόχος.

Ενδιαφέρον σημειώνεται από πρόσφυγες και για επιστροφή στην πατρίδα τους, καθώς βλέπουν τα σύνορα κλειστά και τις συνθήκες διαμονής πολύ κακές. Το πρώτο εξάμηνο του 2016, 3.235 άτομα εντάχθηκαν στο πρόγραμμα εθελουσίων επιστροφών υπηκόων τρίτων χωρών στη χώρα καταγωγής τους, που υλοποιεί ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ). Πρόκειται για ανθρώπους που προέρχονται κυρίως από το Μαρόκο, το Αφγανιστάν, τη Γεωργία, το Μπανγκλαντές και το Πακιστάν.

Χθες καταγράφηκαν στην Ελλάδα 57.325 πρόσφυγες και μετανάστες, εκ των οποίων 8.629 στα νησιά του Ανατ. Αιγαίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή