Επίσκεψη του προέδρου της ρωσικής Δούμας στη Θεσσαλονίκη

Επίσκεψη του προέδρου της ρωσικής Δούμας στη Θεσσαλονίκη

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο πρόεδρος της ρωσικής Δούμας Σεργκέι Ναρίσκιν έρχεται τη Δευτέρα στη Θεσσαλονίκη για να παραστεί στις εργασίες της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), αν και το όνομά του συμπεριλαμβάνεται στη «μαύρη λίστα» των Ρώσων αξιωματούχων στους οποίους η Ε.Ε. έχει απαγορεύσει την είσοδο σε κράτη-μέλη της, στο πλαίσιο των κυρώσεων μετά την «αρπαγή» της Κριμαίας στο πλαίσιο της ουκρανικής κρίσης. Οι Βρυξέλλες έκαναν τα «στραβά μάτια», παρότι ο Ναρίσκιν είναι ο τρίτος στη ρωσική ιεραρχία μετά τον πρόεδρο Πούτιν και τον πρωθυπουργό Μεντβέντεφ, γεγονός που ερμηνεύτηκε ως μια ένδειξη πιθανής μελλοντικής χαλάρωσης των μέτρων της Δύσης εναντίον της Ρωσίας. Η ελληνική πλευρά ενημέρωσε, ως όφειλε, την Ε.Ε. ότι προτίθεται να καλέσει τον «ανεπιθύμητο» Ναρίσκιν και με βάση τα ισχύοντα θα έπρεπε να εισπράξει αρνητική απάντηση, δεδομένου ότι πρόκειται για έναν υψηλόβαθμο θεσμικό αξιωματούχο, συνδιαμορφωτή, θεωρητικά τουλάχιστον, της πολιτικής του Κρεμλίνου στο Ουκρανικό και σε κάθε περίπτωση persona non grata για τους Δυτικούς.

Οι Βρυξέλλες όμως δεν απάντησαν εντός δύο ημερών, όπως προβλέπεται από τα αποφασισθέντα γύρω από τις κυρώσεις, γεγονός που θεωρήθηκε αν όχι συναίνεση, σιωπηρή ανοχή στην επίσκεψη και έτσι ο Ναρίσκιν καταφθάνει με 15 φρουρούς, οκτώ γραμματείς και έναν μητροπολίτη, ο οποίος μεταφέρει μήνυμα του Πατριάρχη Μόσχας και πασών των Ρωσιών Κυρίλλου, το οποίο θα διαβαστεί στη συνέλευση. Οι Ρώσοι, πάντως, όπως ανέφεραν καλά ενημερωμένες πηγές, δίδουν μεγάλη σημασία σε αυτή την επίσκεψη.

Ως καλός Ρώσος πιστός, ο πρόεδρος της Δούμας δεν θα μπορούσε να έρθει στην Ελλάδα και να μην προσκυνήσει στο Αγιον Ορος και έτσι την Τρίτη θα μεταβεί στις Καρυές, όπου θα τον υποδεχθεί η Ιερά Επιστασία και στη συνέχεια θα πάει στην Ι.Μ. Παντελεήμονος, όπου οι ομοεθνείς του μοναχοί αναμένεται να του επιφυλάξουν θερμή υποδοχή. Οπως και στο ταξίδι του Πούτιν, το προσκύνημα στον Αθω θα καλυφθεί σε απευθείας τηλεοπτική μετάδοση από τα πολλά συνεργεία και τους δημοσιογράφους που θα τον ακολουθούν.

Στα νεκροταφεία Ζέιντελικ

Κατά την παραμονή του στη Θεσσαλονίκη ο πρόεδρος της Δούμας θα εκφωνήσει λόγο από το βήμα της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Ορθοδοξίας το βράδυ της Δευτέρας και νωρίτερα θα επισκεφθεί τα συμμαχικά νεκροταφεία Ζέιντελικ, όπου είναι ενταφιασμένοι συμπατριώτες του στρατιώτες που πολέμησαν στο Μακεδονικό Μέτωπο στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, ενώ θα μιλήσει σε εκδήλωση στη Μονή Λαζαριστών.

Οι κ. Ποπόφ, Πούσκοφ

Το ρωσικό «άρωμα» στη συνέλευση αναμένεται να κάνει πιο δυνατό –εκτός του Ναρίσκιν και του μόνιμου προέδρου της Διακοινοβουλευτικής Σεργκέι Ποπόφ– η παρουσία στις εργασίες τού προέδρου της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων της κρατικής Δούμας Αλεξέι Πούσκοφ, ο οποίος θα μιλήσει στους εκπροσώπους των Κοινοβουλίων με θέμα «Ρωσία και Δύση: σύγκρουση ή συμβίωση των αξιών».

Αναφερόμενος χθες σε συνέντευξη Τύπου που παρεχώρησε, από κοινού με τον σύμβουλο της συνέλευσης Κώστα Μυγδάλη στη Θεσσαλονίκη, στις εργασίες της Διακοινοβουλευτικής, στην οποία παίρνουν μέρος 120 βουλευτές και ο υφυπουργός Εξωτερικών και γραμματέας της ΔΣΟ Γιάννης Αμανατίδης, είπε ότι μεταξύ άλλων θα συζητηθούν οι διώξεις των χριστιανών στη Μέση Ανατολή αλλά και στην Αφρική, το πρόβλημα της φτώχειας κ.ά. Την έναρξη των εργασιών θα κάνει ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή