ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ηρθε το τρίτο «κραχ» για το Χρηματιστήριο

irthe-to-trito-krach-gia-to-chrimatistirio-2141089

Τα 6,6 δισ. ευρώ που εξαερώθηκαν στην εφιαλτική χρηματιστηριακή συνεδρίαση της Παρασκευής 24 Ιουνίου 2016 στην Αθήνα –λίγες ώρες μετά την επικράτηση του Brexit– απέδειξαν, για άλλη μία φορά, ότι οι διεθνείς χρηματοοικονομικοί οίκοι εκμεταλλεύονται ακαριαία και με ένταση κάθε αφορμή για να συνθλίψουν την πιο ρηχή αγορά της Ευρωζώνης. Οταν μάλιστα το γεγονός του βρετανικού δημοψηφίσματος συντάραξε τις αγορές με ζημίες πάνω από 2,2 τρισ. δολάρια, ήταν αναμενόμενο να υποστεί το τρίτο μεγαλύτερο κραχ στην ιστορία του και το ελληνικό Χρηματιστήριο.

Πίσω από τις επιθετικές πωλήσεις εκείνης της Παρασκευής και της Δευτέρας 27 Ιουνίου 2016 που ακολούθησε, αλλά με πιο ήπια ένταση, βρέθηκαν ξένοι οίκοι όπως οι JP Morgan, Citigroup, Credit Suisse, UBS.

Στόχος των επιθετικών πωλήσεων ήταν οι μετοχές των τεσσάρων συστημικών τραπεζικών τίτλων, αλλά και η πρώτη δεκάδα των εισηγμένων με κεφαλαιοποίηση άνω του 1 δισ. ευρώ.

Ταυτόχρονα πολλά κερδοσκοπικά κεφάλαια (hedge funds), τα οποία έχουν παραμείνει στο Χ.Α. μετά τις 21 Μαρτίου 2016 που υποβαθμίστηκε σε αναδυόμενη αγορά, προσπάθησαν να εκμεταλλευθούν μέσω intraday, δηλαδή ταυτόχρονης αγοραπωλησίας μετοχών, τη μεταβλητότητα της αγοράς, ποντάροντας στην υποτιμητική κερδοσκοπία. Μετά το υψηλό έτους (653,60 μονάδες) που κατεγράφη στις 7 Ιουνίου 2016, όταν εγκρίθηκε η αξιολόγηση της Ελλάδας και η καταβολή των 7,2 δισ. ευρώ, δεν χρειάστηκαν παραπάνω από 17 ημέρες για να βυθισθεί το Χρηματιστήριο σε επίπεδα 2012, όταν η χώρα προσπαθούσε να αποφύγει το Grexit.

Μάλιστα, οι αναλυτές είναι πλέον επιφυλακτικοί και ενώ πολλές αποτιμήσεις έχουν υποχωρήσει αισθητά και θα μπορούσαν να ανοίξουν την όρεξη των επενδυτών, η τάση θα συνεχίσει να «έρχεται» από το εξωτερικό και η επιφυλακτικότητα θα κυριαρχεί.

Θλιβερή είναι η εικόνα των τραπεζικών μετοχών, οι οποίες, όπως άλλωστε συνέβη και στο εξωτερικό, έχασαν τη γη κάτω από τα πόδια τους. Οι τράπεζες είναι αυτές που έχουν χάσει το μεγαλύτερο μέρος από την απώλεια του ελληνικού Χρηματιστηρίου τον μήνα που διανύουμε. Αξίζει να τονιστεί πως στο τέλος Μαΐου η αγορά είχε συνολική κεφαλαιοποίηση 46,1 δισ. ευρώ και πραγματοποιούσε προσπάθεια να ξεφύγει από τις 650 μονάδες. Σήμερα η κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. είναι στα 38,78 δισ. ευρώ και πλέον η αγορά βρίσκεται στις 534 μονάδες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από τα 8,6 δισ. ευρώ που χάθηκαν στο διάστημα που το Brexit άρχισε να επηρεάζει την αγορά, περίπου τα 6,6 δισ. ευρώ χάθηκαν στις δύο συνεδριάσεις της 24ης και 27ης Ιουνίου 2016.

Ο τζίρος στις πτωτικές συνεδριάσεις αυξήθηκε σημαντικά, εξέλιξη που δείχνει την προσπάθεια κυρίως των ξένων επενδυτών να μειώσουν τον κίνδυνο.Το Χ.Α. έχει υποχωρήσει τον Ιούνιο 19,73% και οι αποτιμήσεις των τραπεζών έχουν κατακρημνιστεί, καθώς υποχωρούν έως και 46,5%. Η Alpha Bank από κεφαλαιοποίηση 3,75 δισ. ευρώ έχει περιοριστεί στα 2,65 δισ. ευρώ. Η Εθνική Τράπεζα από 2,62 δισ. ευρώ βρίσκεται τώρα στο 1,79 δισ. ευρώ.

Η Πειραιώς βρίσκεται πλέον στο 1,51 δισ. ευρώ ενώ στο τέλος Μαΐου ήταν στα 2,36 δισ. ευρώ. Τέλος, η Eurobank από κεφαλαιοποίηση 2,16 δισ. ευρώ αποτιμάται σήμερα στο 1,23 δισ. ευρώ.