Τέλος Ιουλίου η απόφαση ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες

Τέλος Ιουλίου η απόφαση ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με νομικά αλλά και ουσιαστικά επιχειρήματα ενώπιον της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, οι δικηγόροι όλων των μεγάλων τηλεοπτικών σταθμών έβαλλαν κατά των νομοθετικών ρυθμίσεων της κυβέρνησης για την αδειοδότηση των καναλιών. Κατά τη συζήτηση των αιτήσεών τους για ακύρωση του νόμου αλλά και των υπουργικών αποφάσεων που ρυθμίζουν το πλαίσιο και τις προϋποθέσεις του σχετικού διαγωνισμού, οι νομικοί εκπρόσωποι των τηλεοπτικών σταθμών υποστήριξαν ότι οι κυβερνητικές επιλογές αντιβαίνουν βασικών συνταγματικών διατάξεων, παραβιάζουν ευρωπαϊκές αρχές και την κοινοτική νομοθεσία. Ολοι επισήμαναν ότι μόνον το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης με τη θεσμική θωράκιση που διαθέτει μπορεί, με κύρος και αντικειμενικότητα, να χορηγήσει τις άδειες και δεν μπορεί να υποκατασταθεί στις αρμοδιότητές του από άλλο όργανο.

Ο καθηγητής πανεπιστημίου και πρώην υπουργός Σπ. Φλογαΐτης τόνισε ότι «το ΕΣΡ αποτελεί ανεξάρτητη αρχή, με θεσμική συνταγματική θωράκιση και αρμοδιότητες τόσο σοβαρές, που υπερβαίνουν και εκείνες του Προέδρου της Δημοκρατίας».

Οι συνήγοροι των τηλεοπτικών σταθμών (ΣΚΑΪ, ΑΝΤ1, ΑLPHA, STAR κ.ά.) στηλίτευσαν κατά την πολύωρη ακροαματική διαδικασία την ανάθεση της αρμοδιότητας για αδειοδότηση των καναλιών σε όργανο άλλο εκτός του ΕΣΡ, ενώ δριμεία κριτική –με νομικά επιχειρήματα– ασκήθηκε και για τον αριθμό των αδειών που δόθηκαν, συνολικά τέσσερις. Η καθηγήτρια πανεπιστημίου Γλυκερία Σιούτη αναφερόμενη στον περιορισμένο αριθμό των τηλεοπτικών αδειών τόνισε ότι «ο αριθμός αυτός είναι αυθαίρετος. Χωρίς επιστημονική τεκμηρίωση. Αλλωστε, οι τεχνολογικές δυνατότητες επιτρέπουν τουλάχιστον 16 άδειες. Ο περιορισμός των αδειών είναι αίολος». Για «πλατφόρμα αντισυνταγματικότητας» μίλησαν όλοι οι δικηγόροι των τηλεοπτικών δικτύων, κάνοντας λόγο για βολές «κατά του πλουραλισμού, της πολυφωνίας και της αντικειμενικότητας», αναφέροντας ότι «λιγότερα τηλεοπτικά δίκτυα σημαίνει και λιγότερη ενημέρωση».

Από την πλευρά του Δημοσίου στη δίκη παρέστησαν, πέραν του νομικών συμβούλων του κράτους και δύο ιδιώτες δικηγόροι, ο καθηγητής του Ευρωπαϊκού Δικαίου Ιωάννης Δρόσος και ο γνωστός ποινικολόγος Ιωάννης Μαντζουράνης. Η επιχειρηματολογία τους στράφηκε στη μη νόμιμη συγκρότηση του ΕΣΡ και στο γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν μπορούσε επ’ άπειρον να περιμένει, αλλά αναζήτησε μία λύση, ενώ για τον αριθμό των αδειών επισημάνθηκε ότι οι τέσσερις άδειες αφορούν μόνον τις ενημερωτικές, ενώ θα ακολουθήσουν και άλλες.

Αίσθηση, πάντως, προκάλεσε η δήλωση του προέδρου του Δικαστηρίου κ. Νίκου Σακελλαρίου πριν ξεκινήσει η εκδίκαση της υπόθεσης ενώπιον της Ολομέλειας του ΣτΕ, στην οποία τόνισε ότι οι «δικαστές του ΣτΕ δεν καθοδηγούνται, δεν επηρεάζονται, δεν ποδηγετούνται και δεν δέχονται πιέσεις», ενώ άσκησε κριτική με νόημα στους διαδίκους, που ενώ εκκρεμεί η δίκη παρεμβαίνουν –και μάλιστα– όταν διαθέτουν έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα, παραβιάζοντας ευθέως τη δικαστική ανεξαρτησία.

Η απόφαση του ΣτΕ δεν αναμένεται πριν από το τέλος του μήνα, καθώς ο κ. Σακελλαρίου έθεσε προθεσμία την 20ή Ιουλίου για να προσκομίσουν και οι δύο πλευρές τα υπομνήματά τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή