Ενίσχυση εσόδων του Πανεπιστημίου Αθηνών με αναμνηστικά

Ενίσχυση εσόδων του Πανεπιστημίου Αθηνών με αναμνηστικά

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με μια γεμάτη σακούλα από δώρα που διαφημίζουν το πανεπιστήμιό του έφυγε χθες από τα Προπύλαια ένας απόφοιτος του εμβληματικότερου και ιστορικότερου ιδρύματος της χώρας, του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Το ΕΚΠΑ ξεκίνησε ένα νέο εγχείρημα εξωστρέφειας, που αφορά τη διάθεση αναμνηστικών ειδών, το οποίο εύλογα αποτυπώνει την προσπάθεια του ιδρύματος να ενισχύσει τους πόρους του.

Ειδικότερα, όπως παρουσιάζει σήμερα η «Κ», μεταξύ των αναμνηστικών του ΕΚΠΑ είναι στυλό (σε σετ ή μεμονωμένα), μπλοκ σημειώσεων, κούπες, γραβάτες, καρφίτσες πέτου, φουλάρια, σακούλες πάνινες (σε μπλε, άσπρο και γκρι χρώμα), μπλούζες (σε μπλε, γκρι, μαύρο) και σακίδια πλάτης. Ολα φέρουν τη μορφή της θεάς Αθηνάς, δηλαδή το έμβλημα του ιδρύματος όπως επανασχεδιάσθηκε το 2012, καθώς και απόψεις των Προπυλαίων.

Τα χάρτινα αναμνηστικά είναι παραγωγής του ΕΚΠΑ, ενώ για την παραγωγή των υπολοίπων συνεργάστηκε με εταιρείες (π.χ. για τα φουλάρια και τις γραβάτες με γνωστό οίκο τέτοιων ειδών). Οι τιμές κυμαίνονται από 1,5 ευρώ έως και 30 ευρώ. Διατίθενται σε τέσσερα σημεία: στο εκθετήριο στην είσοδο των Προπυλαίων, στο πολιτιστικό κέντρο του ιδρύματος – κτίριο «Κωστής Παλαμάς» (Ακαδημίας 48 και Σίνα), στο Μουσείο Ιστορίας του Ιδρύματος στην Πλάκα (Θόλου 5) και στα γραφεία της Εταιρείας Αξιοποιήσεως και Διαχειρίσεως της Περιουσίας του ΕΚΠΑ (Ακαδημίας 52), η οποία άλλωστε έχει αναλάβει να οργανώσει το εγχείρημα. Παράλληλα, σχεδιάζεται η διάθεσή τους στην Ιατρική Σχολή και στο Διδασκαλείο Ελληνικής Γλώσσας στην Πανεπιστημιούπολη, καθώς και η online διάθεση.

Τα εκθετήρια ξεκίνησαν να λειτουργούν μέσα στον Ιούνιο, με πρώτους πελάτες καθηγητές και φοιτητές του ΕΚΠΑ. Βεβαίως, όπως εξήγησε μιλώντας χθες στην «Κ» ο πρύτανης του ΕΚΠΑ Θάνος Δημόπουλος, το ίδρυμα απευθύνεται σε όλο το δίκτυο αποφοίτων του, ενώ μπορεί να υπάρξει μαζική διάθεση αναμνηστικών, π.χ. για συνέδρια.

Μάλιστα, από τον Σεπτέμβριο η σειρά των αναμνηστικών θα εμπλουτισθεί με μπλούζες πόλο, φούτερ, μπρελόκ, τσάντες από βινύλιο και ομπρέλες. «Σεβόμενοι την ιστορία του ιδρύματος, προσπαθούμε να ενισχύσουμε τα έσοδά μας», τόνισε στην «Κ» ο κ. Δημόπουλος.

Την ίδια στιγμή, χθες το ΕΚΠΑ δημοσιοποίησε στοιχεία της πρόσφατης έκδοσης του καθηγητή στο Πανεπιστήμιο του Stanford, Ιωάννη Ιωαννίδη (με τίτλο «Tractatus για την έκτη φήμη», εκδόσεις «Κάκτος»), βάσει των οποίων συνολικά 714 είναι οι Ελληνες επιστήμονες οι οποίοι ασκούν σημαντική επιρροή στην επιστημονική σκέψη μέσα από το συγγραφικό και ερευνητικό τους έργο. Μεταξύ αυτών, βρίσκονται 26 καθηγητές του ΕΚΠΑ.

Τέλος, σύμφωνα με την κατάταξη «Webometrics Ranking of World Universities» του Ισπανικού Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών CSIC για το 2015, στην οποία αξιολογήθηκαν 20.372 ιδρύματα από 207 χώρες, μεταξύ των ελληνικών πανεπιστημίων πρώτο έρχεται το ΑΠΘ το οποίο κατατάσσεται στο ανώτερο 1% διεθνώς, ενώ 9 πανεπιστήμια περιλαμβάνονται στο ανώτερο 5% της παγκόσμιας κατάταξης. Πιο χαμηλά στην κατάταξη βρίσκονται 5 ΤΕΙ, τα οποία περιλαμβάνονται στο ανώτερο 15% της παγκόσμιας κατάταξης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή