Διαβούλευση για κινητικότητα

Διαβούλευση για κινητικότητα

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σήμερα τίθεται σε δημόσια διαβούλευση και σε 10 μέρες κατατίθεται στη Bουλή το νομοσχέδιο για την κινητικότητα των δημοσίων υπαλλήλων, με το οποίο η κυβέρνηση φιλοδοξεί να καλύψει «στον βαθμό που είναι εφικτό, κάποια από τα τεράστια κενά που υπάρχουν στη Δημόσια Διοίκηση εξαιτίας της υποστελέχωσής της», όπως σημείωσε χθες κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Χριστόφορος Βερναρδάκης. Πρόκειται για εθελοντική κινητικότητα, έτσι ώστε ο δημόσιος υπάλληλος να «απασχολείται σε τομείς, υπηρεσίες και περιοχές, που αποτελούν επιθυμία και προτεραιότητά του». Ταυτόχρονα, θα δοθούν βαθμολογικά και μισθολογικά κίνητρα για τους υπαλλήλους που θα μετακινηθούν από τα αστικά κέντρα σε παραμεθόριες, απομακρυσμένες, ορεινές και νησιωτικές περιοχές. Ειδική πρόνοια θα υπάρξει για τη συνυπηρέτηση οικογενειών.

Το μέτρο της κινητικότητας θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2017 και για τη διασφάλιση τόσο της διαφάνειας όσο και της εύρυθμης λειτουργίας του δημόσιου τομέα, η διαδικασία θα εποπτεύεται από την Κεντρική Επιτροπή Κινητικότητας, στην οποία θα συμμετέχουν και δύο μέλη της διοίκησης του ΑΣΕΠ. Ο αναπληρωτής υπουργός ξεκαθάρισε ότι για να ενταχθεί ένας φορέας στη διαδικασία κινητικότητας, άρα να φιλοδοξεί πως μπορεί να ενισχυθεί με προσωπικό, πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί η αξιολόγησή του, η δημιουργία νέου οργανογράμματος, το οποίο πρέπει να έχει αναρτηθεί ψηφιακά, έτσι ώστε να υπάρχει «δημόσια ορατότητα». Ο Χρ. Βερναρδάκης υπογράμμισε πάντως ότι το θέμα της υποστελέχωσης στη δημόσια διοίκηση δεν μπορεί να αντιμετωπισθεί μόνο από την κινητικότητα, επισημαίνοντας την ανάγκη να προχωρήσει άμεσα ένα συγκεκριμένο σύστημα προσλήψεων.

Ο αναπληρωτής υπουργός ανακοίνωσε ακόμα τη δημιουργία προπτυχιακού προγράμματος στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, με αντικείμενο τη δημόσια διοίκηση, το οποίο θα αφορά ετησίως 70 έως 100 υπαλλήλους του δημόσιου τομέα, δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Η επιλογή των προπτυχιακών φοιτητών θα γίνεται από το ΕΑΠ, ενώ το Δημόσιο θα καλύπτει το 50% των διδάκτρων.

Στη συνέντευξη Τύπου ανακοινώθηκε επίσης πως άμεσα θα εμφανιστεί στην ιστοσελίδα του ΑΣΕΠ η εφαρμογή με την οποία θα γίνεται εγγραφή στο Μητρώο Επιτελικών Στελεχών (για πρώτη φορά υπάρχει δυνατότητα εγγραφής και στελεχών από τον ιδιωτικό τομέα), ενώ θα υπάρχουν ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση πιθανών προβλημάτων που σχετίζονται με το πέρασμα ενός στελέχους από τον ιδιωτικό στον δημόσιο τομέα και το αντίστροφο (π.χ. εξυπηρέτηση συγκεκριμένων συμφερόντων). Τις επόμενες ημέρες θα δημοσιευθεί και το ΦΕΚ του Προεδρικού Διατάγματος για την αναγνώριση από το Δημόσιο έως επτά ετών προϋπηρεσίας στον ιδιωτικό τομέα και που σύμφωνα με τον κ. Βερναρδάκη θα οδηγήσει σε καλύτερη αξιοποίηση έμπειρων υπαλλήλων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή