Δομή φιλοξενίας προσφύγων στην Αμυγδαλέζα

Δομή φιλοξενίας προσφύγων στην Αμυγδαλέζα

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Eυσεβείς πόθους» χαρακτήρισε στέλεχος του κυβερνητικού επιτελείου για το προσφυγικό, την εκκένωση έως το τέλος Ιουλίου του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό από τους περίπου 4.000 μετανάστες και πρόσφυγες που παραμένουν εκεί σε δύσκολες συνθήκες.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, διερευνάται η πιθανότητα, πτέρυγα του πρώην προαναχωρησιακού κέντρου στην Αμυγδαλέζα, να μετασκευαστεί ώστε να στεγαστούν όσοι πρόσφυγες πρόκειται να συμμετέχουν στο πρόγραμμα των εθελουσίας επιστροφής.

Στη Λέσβο το τελευταίο 24ωρο έφτασαν μέσω θαλάσσης 35 ακόμα πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ οι ξενοδόχοι του νησιού με επιστολή τους προς τους αρμόδιους υπουργούς ζητούν μέτρα στήριξης του νησιού, καθώς ο τουρισμός έχει σημειώσει δραματική πτώση λόγω του προσφυγικού. Oι ξενοδόχοι ζητούν όχι μόνο να μην ισχύσουν οι νέες φορολογικές επιβαρύνσεις για τη Λέσβο αλλά και να ληφθούν έκτακτα μέτρα, καθώς τα έως τώρα δεδομένα που αφορούν την τουριστική κίνηση στο νησί είναι τραγικά. Οπως σημειώνουν οι πτήσεις τσάρτερ τον Απρίλιο σημείωσαν μείωση της τάξης του 57% και τον Μάιο της τάξης του 65%.

Χθες, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας συναντήθηκε με τον Γερμανό υπουργό Εσωτερικών Τόμας Ντε Μεζιέρ στο Βερολίνο, στο πλαίσιο της συνεργασίας για το προσφυγικό. Μάλιστα, ο αναπληρωτής υπουργός επρόκειτο να επισκεφτεί και χώρο φιλοξενίας προσφύγων στο Βερολίνο, στο πλαίσιο του σχεδίου του υπουργείου για τη δημιουργία αρτιότερων δομών φιλοξενίας.

Αφόρητες συνθήκες

Το σχέδιο για τη μεταφορά των ανθρώπων από το πρώην αεροδρόμιο έχει εκπονηθεί, ωστόσο ακόμα δεν έχει αποφασιστεί το σημείο όπου θα δημιουργηθεί το κέντρο φιλοξενίας το οποίο θα τους υποδεχθεί, ανέφερε χαρακτηριστικά στην «Κ» υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος.

Καμία ενημέρωση για σχεδιαζόμενη άμεση μεταφορά δεν έχει και ο δήμαρχος Ελληνικού – Αργυρούπολης Γιάννης Κωνσταντάτος, ο οποίος αντίθετα τονίζει ότι λόγω των υψηλών θερμοκρασιών οι συνθήκες στο πρώην αεροδρόμιο έχουν γίνει αφόρητες, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται επεισόδια μεταξύ των μεταναστών. Συγκεκριμένα, προχθές έσπασαν κάποιες πόρτες στο γήπεδο του μπάσκετ σύμφωνα με πληροφορίες.

Τη δημιουργία δομής φιλοξενίας, για όσους εντάσσονται στο πρόγραμμα εθελουσίων επιστροφών, χωρητικότητας 300-330 ατόμων επεξεργάζεται το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη στην τελευταία πτέρυγα του πρώην αναχωρησιακού κέντρου στην Αμυγδαλέζα. «Οι άνθρωποι που εντάσσονται στο πρόγραμμα επιστροφών δεν μπορούν να φιλοξενηθούν σε ανοιχτές δομές. Ομως από την άλλη πρόκειται για οικογένειες με παιδιά και άρα θα πρέπει να διαμορφωθεί χώρος που να πληροί συγκεκριμένες προδιαγραφές, να υπάρχει χώρος απασχόλησης των παιδιών και wifi οπωσδήποτε», αναφέρουν στην «Κ» κύκλοι του υπουργείου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή