Στο μικροσκόπιο, ιδιωτικά γυμνάσια και λύκεια

Στο μικροσκόπιο, ιδιωτικά γυμνάσια και λύκεια

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με μια νέα διάταξη, περί φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας όταν αδειοδοτήθηκαν, το υπ. Παιδείας θέτει στο μικροσκόπιό του τα ιδιωτικά γυμνάσια και λύκεια, έπειτα από καταγγελίες για παραβάσεις στη διαδικασία αδειοδότησής τους. Ειδικότερα, με εγκύκλιό του το υπουργείο ζητεί από τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, σε συνεργασία με τις φορολογικές και ασφαλιστικές υπηρεσίες του Δημοσίου οι οποίες ελέγχουν ήδη τα ιδιωτικά σχολεία, να προβούν στους απαραίτητους ελέγχους των στοιχείων της άδειας ίδρυσής τους και να στείλουν το πόρισμά τους το αργότερο έως τις 31 Ιουλίου, ώστε, όπου απαιτείται, να ασκηθεί αρμοδίως ο πειθαρχικός έλεγχος. Οι Διευθύνσεις Εκπαίδευσης πρέπει να εξακριβώσουν:

• Εάν ιδιωτικά σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, των οποίων οι ιδιοκτήτες τους δεν είχαν φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα όταν τα σχολεία αδειοδοτήθηκαν (με τις διατάξεις των νόμων 4093/2012, 4264/2014 και 4278/2014) έλαβαν τελικά άδεια με νέους ιδιοκτήτες, οι οποίοι προσκόμισαν τα δικαιολογητικά που προβλέπονταν, στον ίδιο χώρο με τους ίδιους μαθητές.

• Εάν οι νέοι ιδιοκτήτες είναι σύζυγοι ή συγγενείς μέχρι δευτέρου βαθμού με τους παλαιούς ιδιοκτήτες.

• Εάν η νομική μορφή με την οποία λειτουργούν –φορολογικά και ασφαλιστικά– τα σχολεία συμπίπτει με αυτή της αδειοδοτήσεώς τους. Σε αυτή την περίπτωση, το υπουργείο καλεί τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης να λάβουν υπόψη τυχόν αίτημα των ιδιοκτητών για αλλαγή της νομικής μορφής του σχολείου, που υπεβλήθη σε μεταγενέστερο χρόνο από τις αποφάσεις αδειοδοτήσεώς τους από το υπουργείο.

Οπως ανέφερε μιλώντας χθες στην «Κ» ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ιδιοκτητών Ιδιωτικών Σχολείων κ. Μπάμπης Κυραϊλίδης, όταν τα σχολεία αδειοδοτήθηκαν το 2014, μετά την τότε αλλαγή θεσμικού πλαισίου, είχε ελεγχθεί η φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα. Ο ίδιος ερμηνεύει την εγκύκλιο ως κίνηση εντυπωσιασμού αφού η κεντρική υπηρεσία του υπουργείου μπορεί να ελέγξει τα στοιχεία, ενώ οι διευθυντές Εκπαίδευσης δεν είναι αρμόδιοι. Επίσης, τη θεωρεί προσπάθεια δημιουργίας αναστάτωσης κατά των ιδιωτικών σχολείων, την ίδια στιγμή που υπάρχει πρόθεση να κατατεθεί νέο πλαίσιο για τα εργασιακά των εκπαιδευτικών σε ιδιωτικά σχολεία. Από την πλευρά της, η ομοσπονδία ιδιωτικών εκπαιδευτικών ΟΙΕΛΕ κατήγγειλε ότι «ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου, ιδιοκτήτης εκπαιδευτηρίου στην Κόρινθο, απέλυσε δύο εκπαιδευτικούς τους οποίους είχε επί 12 μήνες και πλέον απλήρωτους». Ο ιδιοκτήτης μιλώντας στην «Κ» έκανε λόγο για στρέβλωση των γεγονότων από την ΟΙΕΛΕ και επιφυλάχθηκε των νόμιμων δικαιωμάτων του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή