Νέα αντιπαράθεση για τα σκουπίδια Ηλείας

Νέα αντιπαράθεση για τα σκουπίδια Ηλείας

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέος «εμφύλιος» ξέσπασε στην Ηλεία, με αφορμή –και πάλι– τα απορρίμματα. Αιτία, η απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης να σταλούν στον ΧΥΤΥ Τριανταφυλλιάς, στην Αμαλιάδα, τα σκουπίδια που εδώ και μήνες, σε κάποιες περιπτώσεις χρόνια, σαπίζουν στους δρόμους του Πύργου και της Αρχαίας Ολυμπίας. Ο τοπικός δήμος αντέδρασε έντονα, ζητώντας να μοιραστούν οι επίμαχες ποσότητες σε ΧΥΤΑ άλλων περιοχών, αποσπώντας τελικά σχετική υπόσχεση από τους υπουργούς Εσωτερικών και Περιβάλλοντος.

Η διαχείριση των απορριμμάτων στην Ηλεία παραμένει ένα εξαιρετικά δυσεπίλυτο πρόβλημα. Οι πρόσφατες εικόνες δρόμων στους οποίους είναι για μήνες στοιβαγμένα σκουπίδια, με αποτέλεσμα να είναι πλέον σε αποσύνθεση, προκάλεσαν νέο γύρο αντιδράσεων. Και είχαν ως αποτέλεσμα την παρέμβαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτ. Ελλάδας και Ιονίου: ο γενικός της γραμματέας Διον. Παναγιωτόπουλος ζήτησε πριν από μία εβδομάδα από τον δήμαρχο Ηλιδας Χρ. Χριστοδουλόπουλο (που τυχαίνει και πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ, του συλλογικού οργάνου των δήμων της περιοχής για τα απορρίμματα) να δεχθεί τα παλαιά απορρίμματα του Δήμου Πύργου (σ.σ.: ο ΧΥΤΥ Τριανταφυλλιάς βρίσκεται στον Δήμο Ηλιδας και είναι ο μόνος στην Ηλεία). Μάλιστα επισήμανε ότι αυτό γίνεται για την προστασία και διαφύλαξη της δημόσιας υγείας και σε αντίθετη περίπτωση, το Δημόσιο θα ασκήσει κάθε νόμιμο δικαίωμά του.

Η παρέμβαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης προκάλεσε την οργή του Δήμου Ηλιδας, που «με νύχια και με δόντια» προσπαθεί ο πρόσφατα (στις 6 Ιουνίου) εγκαινιασμένος ΧΥΤΥ να μην μετατραπεί σε ΧΥΤΑ. «Εμείς αναλάβαμε να διαχειριστούμε την καθημερινότητα. Για τον λόγο αυτό κάναμε μια μονάδα μηχανικής διαλογής και κομποστοποίησης, συλλέγουμε τα σύμμεικτα σκουπίδια των δήμων της ευρύτερης περιοχής και τα επεξεργαζόμαστε ώστε να καταλήγει σε ταφή μόνο το υπόλειμμα, περί το 40%», λέει στην «Κ» ο κ. Χριστοδουλόπουλος. «Ο χώρος στην Τριανταφυλλιά χρηματοδοτήθηκε από την Ε.Ε. με 9,5 εκατ. ευρώ ως χώρος ταφής υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ) και όχι όλων των σύμμεικτων απορριμμάτων. Αν δεχθούμε την ταφή όλων των σκουπιδιών, τότε θα παραβιάζουμε τους όρους λειτουργίας του και συνεπώς μπορεί να μας ζητηθεί η επιστροφή της κοινοτικής χρηματοδότησης».

Οπως υποστηρίζει ο κ. Χριστοδουλόπουλος, η διαλογή των παλαιών απορριμμάτων είναι αδύνατη. «Τα σκουπίδια είναι πλέον σάπια, έχουν μείνει στους δρόμους από μισό χρόνο έως και δύο χρόνια σε κάποια χωριά. Η κατάσταση είναι όντως απαράδεκτη, αλλά θα πρέπει να βρεθεί μια άλλη λύση».

Προχθές οι δήμαρχοι της περιοχής είχαν συνάντηση στην Αθήνα με τους υπουργούς Εσωτερικών κ. Κουρουμπλή, αναπλ. Περιβάλλοντος κ. Τσιρώνη και αναπλ. Τουρισμού Ελενα Κουντουρά. «Οι ποσότητες των παλαιών σκουπιδιών είναι 3.000 – 4.000 τόνοι. Εξηγήσαμε στους υπουργούς ότι το πρόβλημα μπορεί να λυθεί, αν δεχθούν να μας βοηθήσουν δήμοι με ΧΥΤΑ, από μια μικρή ποσότητα ο καθένας. Τόσο οι υπουργοί όσο και οι δήμαρχοι της περιοχής συμφωνούν ότι δεν θέλουν να διαταραχθεί η σχέση εμπιστοσύνης που έχει δημιουργηθεί γύρω από τη λειτουργία του ΧΥΤΥ Τριανταφυλλιάς. Το πρόβλημα πρέπει να λυθεί το γρηγορότερο. Είναι επικίνδυνο για την υγεία μας, ντροπή για την εικόνα μας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή