Κρατικές υποτροφίες και με 6,5

Κρατικές υποτροφίες και με 6,5

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χαμηλώνει ο πήχυς για τη χορήγηση των υποτροφιών στην Ελλάδα με μια απόφαση του υπουργείου Παιδείας, που εγείρει ποικίλα ερωτήματα για την ανάδειξη της αριστείας στη χώρα μας. Την ίδια στιγμή, το υπουργείο ξετινάζει το σύστημα κοστολόγησης των πανεπιστημιακών συγγραμμάτων, με στόχο να προχωρήσει σε εξοικονόμηση κονδυλίων. Ο κρατικός προϋπολογισμός δίνει για συγγράμματα περίπου 60 εκατομμύρια ευρώ ετησίως.

Ειδικότερα, το υπουργείο Παιδείας με τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή (σε άσχετο νομοσχέδιο) τροποποιεί το κριτήριο απονομής υποτροφιών, ώστε να είναι δικαιούχοι όχι μόνο όσοι έχουν πάρει το πτυχίο τους με Αριστα, δηλαδή έχουν μέσο όρο από 8,5 και πάνω, αλλά και όσοι έλαβαν πτυχίο με «Λίαν καλώς», δηλαδή με μέσο όρο βαθμολογίας από 6,5 έως 8,4. Οπως αναφέρεται στη διάταξη, το ισχύον καθεστώς περιορίζει σημαντικά τον αριθμό των υποψηφίων για την απονομή των υποτροφιών, ενώ παράλληλα μπορεί να υπάρξει αδυναμία χορήγησης προπτυχιακών υποτροφιών από κονδύλια προγραμμάτων της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Δηλαδή το υπουργείο υποστηρίζει ότι δεν υπάρχουν τόσοι άριστοι για να εξαντληθεί το κονδύλι! Η απόφαση εγείρει ηθικά ερωτήματα αλλά και υπόνοιες για τυχόν φωτογραφική ρύθμιση. Στα ερωτήματα αυτά θα κληθεί να απαντήσει η αρμόδια για τη ρύθμιση, αναπληρώτρια υπουργός Σία Αναγνωστοπούλου, που απουσιάζει αυτές τις ημέρες στην Κίνα, στο ταξίδι υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Στην ίδια τροπολογία ορίζεται η αλλαγή του καθεστώτος κοστολόγησης των πανεπιστημιακών συγγραμμάτων με υιοθέτηση αυστηρότερων κριτηρίων. Συνολικά, σήμερα υπάρχουν 42.000 τίτλοι πανεπιστημιακών συγγραμμάτων που προσφέρονται από 745 εκδότες και 819 αυτοεκδότες. Από αυτούς, ενεργοί τίτλοι είναι περί τις 16.000. Ο συνολικός αριθμός των εντύπων βιβλίων που διανέμονται σε 230.000 φοιτητές φθάνει τα 2.120.000. «Αυτό αποτελεί μια οργανωτική και λειτουργική πρόκληση για κάθε διοικητικό σύστημα», δήλωσε χθες από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης. Και πρόσθεσε: «Θέλουμε να υποστηρίξουμε τις συνεπείς εκδοτικές επιχειρήσεις, εξυγιαίνοντας τον εκδοτικό χώρο, για τη συντήρηση και προαγωγή μιας ελληνικής επιστημονικής βιβλιογραφίας υψηλού επιπέδου, προβλέποντας παράλληλα διοικητικές ποινές και πρόστιμα στους εκδότες που παραβιάζουν κατάφωρα τις διατάξεις». Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, ο μειωμένος κατά 66.000.000 ευρώ για φέτος προϋπολογισμός για τα ΑΕΙ/ΤΕΙ καθιστά επιτακτική την ανάγκη παρεμβάσεων, ενώ στόχος είναι το ποσό που θα εξοικονομηθεί να διατεθεί για την ενίσχυση της φοιτητικής μέριμνας.

Η κοστολόγηση

Η τροπολογία προβλέπει ότι η κοστολόγηση των διδακτικών συγγραμμάτων θα ελέγχεται πλέον από δύο επιτροπές, την Επιτροπή Ελέγχου Κοστολόγησης και την Επιτροπή Δειγματοληπτικού Ελέγχου και Ενστάσεων, οι οποίες θα μπορούν να επιβάλουν διοικητικά πρόστιμα και ποινές σε περιπτώσεις υπέρβασης του κόστους. Επίσης, εξετάζεται ο περιορισμός των εκδόσεων συγγραμμάτων μεμονωμένα από πανεπιστημιακούς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή